Nav: Lønnskompensasjonen er forsinket

Ordningen som skal sikre permitterte full lønn under koronakrisen, er forsinket, opplyser Nav. – Uheldig, sier arbeids- og sosialministeren.

Navs ordning for lønnskompensasjon er forsinket. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Navs ordning for lønnskompensasjon er forsinket. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I mars vedtok Stortinget at de som blir permittert, skal få full lønn dekket av Nav fra dag 3 til 20. Ordningen skulle være på plass innen mai.

– Vi var for optimistiske. Vi hadde håpet vi skulle klare å få søknadsfunksjonen ferdig i disse dager, men vi kommer til å trenge mer tid. Det beklager vi, og vi har stor forståelse for at dette er vanskelig for dem som er berørt, sier beredskapsleder Yngvar Åsholt i Nav.

Nav jobber iherdig sammen med Arbeids- og sosialdepartementet for å finne løsninger, opplyser han.

– Må få ordning på plass raskt

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier mange står i en veldig vanskelig situasjon, og at det er viktig å få dette på plass raskt.

– Alle skal være trygge på at pengene kommer, men vi må ha løsninger som er mulig for Nav å håndtere. De som trenger penger nå, og ikke har en sparekonto å leve av i en overgangsperiode, bør søke om sosialhjelp. Nav-kontorene skal praktisere reglene lempeligere enn vanlig, sier han.

Røe Isaksen sier Nav lager en helt ny ordning som det vanligvis tar lang tid å utvikle. Det er krevende å finne en god løsning som er enkel og korrekt, samtidig som den skal ta høyde for alt fra permitteringsgrad til stillingsbrøker, påpeker han.

Krever teknisk detaljert løsning

Det er stor pågang til Nav, og etaten har fått inn over 379.000 søknader om dagpenger under permittering siden de midlertidige reglene trådte i kraft. For å få behandlet alle, må Nav basere seg på automatisert saksbehandling.

I motsetning til forskuddsordningen for dagpenger, som kom på plass i løpet av noen dager, stilles det helt andre krav til en teknisk løsning som skal fatte vedtak om rett til en helt ny ytelse, som må følge et detaljert regelverk.

– Dessuten la vi til grunn at vi kunne basere oss på inntektsopplysninger som arbeidsgivere har rapportert til Skatteetaten via a-ordningen. Det har vist seg at a-ordningen ikke kan gi oss alle opplysningene vi trenger for å utbetale lønnskompensasjon. Dette ville ført til en rekke feilutbetalinger og at mange ikke ville fått penger de har krav på, sier Åsholt.

De som nå venter på utbetaling og er i en vanskelig økonomisk situasjon, har to muligheter: De som har rett til dagpenger, kan søke om forskudd på dagpenger. De som ikke har opptjent rettigheter til dette, kan søke om sosialhjelp.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2