VÅR: Det gode været og de høye temperaturene har glimret med sitt fravær over hele landet den siste tiden. For mange henger godvær på 17. mai også i en tynn tråd.
VÅR: Det gode været og de høye temperaturene har glimret med sitt fravær over hele landet den siste tiden. For mange henger godvær på 17. mai også i en tynn tråd. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Her blir det finest 17. mai-vær

Værmeldingen er ikke svært lystig om du håper på fint vær den kommende uken.

Været har vært nokså uforutsigbart den siste uken, men flere steder i landet har det vært glimtvis med sol og sommerstemning.

– For øyeblikket har en nordvestlig vind ført til kalde temperaturer flere steder i landet. I Bergen var det for eksempel snøbyger mandag, sier meteorolog Ina Ynnesdal.

I nord har det til tider vært snøbyger, og flere steder har det snødd tett i perioder.

Denne uka startet med et lavtrykk over Skandinavia som bevegde seg nordover og inn i Barentshavet.

Det er meldt mye vær i Nord-Norge de neste dagene, og en liten titt på værmeldinga tilsier at det blir ganske så vått. I Finnmark vil det komme sludd, snø og til dels regn, men stort sett opphold på vestlige deler av vidda.

Gir seg ikke

Og den kalde værtypen ser ikke ut til å gi slipp med det første. Starten av uka vil bli preget av bygevær langs kysten.

– Det vil være bygevær fra vestlandet og hele veien nordover. Sør-Norge får det fineste været, men det kalde været ser ut til å fortsette utover uken, sier Ynnesdal.

I Troms og Finnmark er det meldt om regn og sludd, men stort sett opphold på vestlige deler av vidda.

I Nordland vil det være noen regn- og sluddbyger, men det vil øke utover ettermiddagen på mandag. Det samme vil gjelde for store deler av denne uka, og temperaturene vil ligge stabilt på under ti grader.

11. MAI: Slik så det ut i Beiarn 11. mai, en drøy time kjøring fra Bodø. Foto: Bjørn Trones
11. MAI: Slik så det ut i Beiarn 11. mai, en drøy time kjøring fra Bodø. Foto: Bjørn Trones

Videre vil det komme opp i vestlig til nordvestlig liten kuling på kysten og i fjellet, og opp i stiv kuling i Lofoten og Vesterålen utover ettermiddagen. Meteorologene melder at det vil bli kaldt.

20 millimeter regn

I Trøndelag og Møre og Romsdal ser man heller ikke de beste værutsiktene de førstkommende dagene. Ifølge StormGeo vil det være skyet, men til dels halvskyet sør i Trøndelag.

Det kan komme opp til 20 millimeter med nedbør i løpet av 24 timer, der det meste vil treffe indre strøk av Møre og Romsdal. I tillegg vil det være perioder med frisk bris og forholdsvis kaldt.

På Sør- og Østlandet er det meldt bedre vær enn resten av landet. Det vil være mye bra vær de kommende dagene, med lett - til halvskyet, men temperaturene vil ikke stige over ti grader.

På Vestlandet og i Rogaland vil uken være preget av skiftende skydekke med enkelte sludd- og haglbyger, og lokale snøbyger i høytliggende områder. På kveldstid vil det etterhvert se ut til at man får pent vær, men det vil også være perioder med liten kuling på utsatte steder.

Blir varmere, men fortsatt kaldt

Det vil si at store deler av landet vil ha forholdsvis lave temperaturer hele uken, og grunnen til det er et blokkerende høytrykk som ligger vest for De britiske øyer.

Høytrykket hindrer lavtrykk fra vest å komme inn mot oss med stigende temperaturer.

– Det er mulig temperaturen stiger noe inn mot helgen, men langs kysten blir det mye bygevær også i slutten av uken, sier Ynnesdal.

17. mai-været

Selv om feiringen av nasjonaldagen blir litt utenom det vanlige i år, skader det ikke med fint vær. Meteorolog Ynnesdal forklarer at været på nasjonaldagen er usikkert flere steder.

– I Møre og Romsdal og Trøndelag er det gode sjanser for bygevær. Slik det ser ut er det Sørlandet og Østlandet som ser ut til å få finest vær, men det vil fortsatt holde seg litt kjølig. I Nord er det foreløpig litt usikkert om det blir bygevær, sier Ynnesdal.