UENIG: Watford er blant klubbene som offentlig har gått ut med stor skepsis om å fullføre sesongen på nøytrale baner. TV 2s fotballekspert Brede Hangeland rister på hodet.
UENIG: Watford er blant klubbene som offentlig har gått ut med stor skepsis om å fullføre sesongen på nøytrale baner. TV 2s fotballekspert Brede Hangeland rister på hodet. Foto: Scanpix/TV 2

PL-skjebneuke: Ett forslag møter motstand – Hangeland feller nådeløs dom

Mandag skal Englands største klubber i et viktig møte. De mest desperate klubbene får en nådeløs dom av TV 2s ekspert.

Premier League jobber på spreng med det såkalte «Project Restart.» Målet har hele tiden vært det samme:

Å fullføre sesongen.

Mandag skal Premier League-klubbene i en videokonferanse som kan vise seg å bli svært viktig vedrørende fortsettelsen av verdens største fotballiga, ifølge flere britiske medier.

Skjebneuke

Først og fremst må det avgjøres hvorvidt det i det hele tatt er helsemessig forsvarlig å gjenoppta ligaen. Søndag er statsminister Boris Johnson ventet å informere om nye retningslinjer i Storbritannia.

Deretter er det flere spørsmål som må besvares: Hvordan blir kampoppsettet, hvordan skal treningen gjenopptas, hvordan skal testregimet være, hva skjer om spillere får påvist smitte og hva sier rettighetshaverne?

Britiske medier vil ha det til at planen er å starte sesongen 12. juni, med FA-cupfinale 8. august som siste kamp.

Ifølge Sky Sports ser kalenderen for hvordan Premier League-avgjørelsen vil falle slik ut:

10. mai: Regjeringen holder pressekonferanse om nye retningslinjer.
11. mai: Premier League-klubbene skal i møte.
12.- og 13. mai: Samtaler med spillere og managere i Premier League-klubbene.
14. mai: Fotballtoppene i møte med myndighetene.
18. mai: Foreslått oppstart for treninger, i tillegg til nytt møte blant klubbene.
25. mai: Det europeiske fotballforbundets (UEFA) frist for en oppstartsplan.

Oppdatering: Under pressekonferansen gjorde Boris Johnson det klart at nedstengningen av Storbritannia vil vare til 1. juni, men med visse modifikasjoner. Han sa for eksempel at skolene vil åpne tidligst 1. juni, men nevnte ikke toppidretten, ifølge BBC.

Forutsetningen

Et annet spørsmål som skal besvares i Premier League, er hvorvidt sesongen skal spilles ferdig på nøytrale baner. Det er et forslag som har møtt motstand. Forslaget går ut på å spille sesongen ferdig på inntil ti nøytrale baner. Slik skal det være lettere å holde kontroll, også fra politiets side. Deres frykt er ikke å kunne kontrollere supportere som samles for eksempel utenfor stadion.

Ifølge Sky Sports er nøytrale baner en forutsetning for at sesongen kan komme i gang igjen.

Særlig klubbene involvert i nedrykksstriden er negative. Watford, Aston Villa og Brighton har gått offentlig ut med sine bekymringer. Det gjelder også West Ham-toppen Karren Brady.

Reagerer kraftig på utspill

Klubbene vegrer seg for å gi fra seg hjemmebanefordelen. I en uttalelse argumenterer Watfords styreformann, Scott Duxbury, for at hjemmebanefordelen gjorde det mulig å slå for eksempel Liverpool på Vicarage Road tidligere i sesongen.

– Vi blir bedt om å fullføre en turnering som ikke er sammenlignbar med den vi startet på, som kan ende en liten klubb som Watfords tid i Premier League. Så er det rettferdig? Minner det om sportslig integritet? Selvsagt ikke, uttaler Duxbury, ifølge Watford Observer.

– Hvordan kan en klubbs fremtid bli avgjort under disse vidt forskjellige forholdene? Hvordan minner det om rettferdighet? Å skyve til side denne frykten og bekymringen, blir for enkelt. Alle 20 klubbene må bli enige om den mest mulig rettferdige måten å fullføre sesongen på, fortsetter han.

Polititoppen Mark Roberts har på sin side bedt klubbene som ikke vil spille på nøytrale baner om å ta seg sammen, ifølge Daily Mail.

Roberts får full støtte av TV 2s fotballekspert Brede Hangeland, som selv har vært involvert i en rekke nedrykksstrider med Crystal Palace og Fulham.

– Det synes jeg sutrete og patetisk, for å være helt ærlig. Hvem kan de takke for å være i den situasjonen de er i? Det kan de takke seg selv for. Her er det et spørsmål om å finne et system som gjør at det går an å spille ferdig ligaen, sier Hangeland.

Før han leverer en kraftsalve:

– Å hevde at nøytrale baner er urettferdig for ett av lagene, faller for sin egen urimelighet. Det er interessemotsetninger og sånt i dette spillet her, men det blir så håpløst at det nesten ikke går an å begripe.

Kan godtas på ett premiss

Skal man tro tabloidavisen Mirror, vil de nedrykksutsatte klubbene godta å fullføre sesongen på nøytrale baner – men bare dersom Premier League stryker muligheten for nedrykk.

– Alle er ute etter å beskytte seg selv. Men å ofre hjemmebanefordelen, er ikke et tema for de som er utsatt for å rykke ned, skal en topp i en av de aktuelle klubbene ha sagt til avisen.

Å utelukke nedrykk skal imidlertid ikke være aktuelt, ifølge Daily Mail. Så spørs det dessuten om klubbene, dersom rapportene stemmer, vil få medhold hos kollegaene.

Skal man tro The Telegraph, var opprinnelig de seks bunnlagene imot forslaget. Nå er angivelig to andre klubber også negative. De to klubbene skal ligge betydelig høyere på tabellen, men er først og fremst skeptiske i kjølvannet av at tre Brighton-spillere er blitt bekreftet koronasmittet, hevder avisen.

I Premier League har de historisk sett unngått å holde avstemninger, skriver Sky Sports.

– De får ikke noen med seg her

Skal det som kalles «en stor regelforandring» få gjennomslag, må 14 av 20 klubber stemme for. Hangeland har fint lite tro på at bunnlagene vil få gjennomslag med argumentet om ikke å spille på nøytrale baner, gitt at det skulle gå så langt.

Han påpeker at hele poenget med å spille ferdig er å få en avgjørelse vedrørende for eksempel hvem som rykker ned.

– De får ikke noen med seg her. Her er det tydelig de mest desperate klubbene som kommer med de mest desperate og dummeste utspillene, er den tidligere Premier League-stopperens nådeløse dom.

– De må være glade for at de får en mulighet til å spille ferdig, hvis ikke kan de heller bare bli sendt rett ned, fortsetter han.

Klubbene som biter negler

Andre store ligaer som har avsluttet sesongen, har gjort det på forskjellige vis. I Nederland fikk ingen tittelen, og ingen rykket ned. I Frankrike valgte de derimot å gjøre resultatene tellende. Suverene PSG vant tittelen, mens lagene på nedrykksplass rykket ned. I begge ligaer ble Europa-plassene fordelt basert på dagens tabell.

I Premier League står det mye på spill for blant annet disse klubbene:

Liverpool: Leder ligaen med 25 poeng, og venter i spenning på hva som vil skje vedrørende tittelen.

Leicester: Ligger på en sjelden Champions League-plass, og har åtte poeng ned til femteplassen – som muligens også kan gi Champions League-plass på grunn av Manchester Citys utestengelse. Den plassen innehas for øvrig av Manchester United.

Sheffield United: 7. plass vil gi Europa League-kvalifisering om ingen svakere plasserte lag vinner FA-cupen. Dessuten én kamp mindre spilt enn de andre lagene med i kampen om Europa-plassene, i likhet med Arsenal.

Aston Villa, Bournemouth og Norwich: Innehar nedrykksplassene. Watford, som er blant de bekymrede klubbene, har målforskjellen på sin side.

Får Brede Hangeland rett i sin magefølelse, er det mange klubber som kan puste lettet ut. Han tror sesongen vil bli ferdigspilt.

– Jeg tror det er så mange med felles interesse i å spille ferdig sesongen, det blir spilt ferdig på en eller annen måte. Det er det klart mest rettferdige, og utifra et økonomisk perspektiv, er det tross alt viktig for mange. Så sant det er helsemessig forsvarlig, kommer de til å gjøre alt de kan for å spille ferdig, mener TV 2s fotballekspert.