FERDIG SOM GENERALSEKRETÆR: Alexander Kjær trakk seg fra stillingen i tennisforbundet nylig, etter at han blant annet skal ha trent privat i Oslo Tennisarena - som da var stengt på grunn av corona. Nå viser det seg at han havnet i unåde i Sykkel-Norge bare måneder før han ble ansatt i Norges Tennisforbund. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.
FERDIG SOM GENERALSEKRETÆR: Alexander Kjær trakk seg fra stillingen i tennisforbundet nylig, etter at han blant annet skal ha trent privat i Oslo Tennisarena - som da var stengt på grunn av corona. Nå viser det seg at han havnet i unåde i Sykkel-Norge bare måneder før han ble ansatt i Norges Tennisforbund. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.

Ble utestengt fra norsk sykkelsport for «grovt» juks - måneder senere ble han ansatt som tennistopp

Alexander Kjær ble i 2014 utestengt fra norsk sykkelsport i to måneder etter at han skal ha jukset med startnummeret og sneket seg med i et stort turritt - som han så vant. 1. juni 2015 ble han ansatt som generalsekretær i Norges Tennisforbund.

Det er utfordrende tider for norsk tennis.

I slutten av april sendte Norges Tennisforbund (NTF) ut en pressemelding hvor det ble opplyst at generalsekretær Alexander Kjær skulle fratre sin stilling fra 1.mai - blant annet etter at NRK kunne fortelle at han hadde spilt tennis privat i Oslo Tennisarena på et tidspunkt hallen hadde vært stengt på grunn av koronapandemien.

Som TV 2 fortalte fredag, var den hendelsen bare en av flere som hadde skapt konflikt internt, og trener og arrangør Thomas Wettergreen ba deretter om en full gjennomgang av alt NTF har brukt penger på de siste årene.

Nå viser det seg at Kjær ble ansatt som generalsekretær bare måneder etter at Norges Cykleforbund (NCF) så seg nødt til å utestenge ham fra norsk sykkelsport - noe tennisforbundet visste om da han ble ansatt.

Det har ikke lyktes TV 2 å komme i kontakt med Alexander Kjær i forbindelse med denne saken, til tross for gjentatte forsøk

– Dette er reint tyveri

En hendelse i turrittet Tyrifjorden rundt i 2014 var grunnen til at han ble suspendert fra norsk sykkelsport i to måneder av disiplinær - og sanksjonsutvalget i NCF.

Det gjorde at han fikk inndratt sin utøverlisens.

Kjær, som tidligere satsende syklist og merittert syklist på master-nivå, hadde et ønske om å starte i den første og antatt raskeste puljen, men skal ikke ha meldt seg på i tide. Da skal han ha tatt/fått en annen persons startnummer, tuklet med startnummeret slik at det så ut som han hørte til den første gruppen, sluttet seg til den første gruppen etter at starten hadde gått, og så vunnet rittet.

Foto: fra anmodningen om straff sendt fra rittarrangør til NCF.
Foto: fra anmodningen om straff sendt fra rittarrangør til NCF.

"Etter at den raskeste fellesstartpuljen har startet, så slutter en rytter seg til puljen. Dette er Alexander Kjær. Han er en erfaren rytter, og han har en master-­lisens. Han er ikke påmeldt, men han har tatt et startnummer – trolig nr 513 – og brettet det slik at det ser ut som at han har startnummer 13. Dette har han festet på ryggen (se vedlegg). På denne måten lurer han de andre rytterne og våre funksjonærer til å tro han er med i rittet", skrev arrangøren av rittet i sin anmodning om sanksjoner til NCF i 2014.

"Alexander Kjær er en god rytter i forhold til de fleste som normalt frekventerer turritt. Han drar derfor etter hvert fra resten av startgruppen. Vår ledebil for fellesstarten, som selvsagt ikke skjønner hva som foregår, kjører foran ham inn til Sandvika. Vel i mål feirer Kjær seieren. Dette er en seier Alexander Kjær har stjålet. Når han ikke er påmeldt så er dette et rent tyveri, oppnådd ved at han har tatt seg til rette, utgitt seg for å være påmeldt og ikke fulgt reglene, mao. han har jukset seg til en seier."

"Kjær sin påstand (se vedlegg) om at han prøvde å melde seg på ved tre anledninger på tirsdag 10. juni er åpenbart usann. Det var ikke avbrudd i påmeldingstjenesten vår i denne perioden. Dette fremgår også av loggen vår som viser tidspunktet for de 58 påmeldingene rittet hadde denne tirsdagen (se vedlegg). Svaret til Kjær viser imidlertid at han har lest reglene for påmelding til rittet og forstått at påmeldingen skulle vært godkjent innen tirsdagen for at han skulle bli rangert og kunne starte i en av de første startgruppene."

Kjærs svar på anmodning om straff

Svar fra Alexander Kjær: Jeg prøvde å melde meg på TR tirs 10. juni på nett (innen fristen for etteranmelding). Det fungerte ikke på morgen, formiddag eller ettermiddag. Da gjorde jeg som det sto på nett, møtte opp for å melde meg på på rittdagen. Fredag sjekket jeg rittranking og fikk bekreftet pulje 1 (via deres linker på FB). På lørdag møtte jeg en time før start, men fikk beskjed at jeg ikke kunne melde meg på i pulje 1, men i pulje 8 fordi de ikke kunne seede meg der og da. Jeg spurte om jeg kunne melde meg på i pulje 8 og starte med pulje 1 gitt mattestart. Det gikk ikke fikk jeg beskjed om. Det var overraskende mange som startet med andre Nr enn 1­49 i pulje 1, og jeg burde vel bare meldt meg på i pulje 8 og gjort som fex Bull ansatte.

Mente hendelsen ikke var «relevant» for jobben i tennisforbundet

Tyrifjorden rundt gikk i juni 2014.

I juli 2014 ble han så utestengt fra norsk sykkelsport i én måned, noe som senere ble omgjort til to måneder av disiplinærkomiteen i NCF.

– Utestengelsen fra sykkelsporten kom opp i prosessen. Det faktum at utestengelsen, som også var kort, var basert på start med feilaktig startnummer i et turritt gjorde at vi bedømte dette som hverken relevant eller av betydning for prosessen i NTF, skriver tidligere president i NTF, Gisle Jentoft, i en e-post til TV 2.

Tidligere generalsekretær i NCF, Bjørn Sætre, beskriver hendelsen med Kjær som «grov».

– Straffeutmålingens lengde var det domsutvalget som besluttet, men forbundet innstilte på utestengelse i stedet for bot på grunn av overtredelsens art. Forbundet opplever heldigvis sjelden slike forseelser, men anså det viktig å slå hardt ned på dette tilfellet da det var spesielt grovt. Det var det eneste tilfellet i min tid i forbundet, sier Sætre til TV 2.

Angivelig «ukultur»

Som TV 2 skrev fredag, har det i etterkant av Kjærs avgang i slutten av april blitt klart at konfliktene i Tennis-Norge stikker langt dypere enn hva som har kommet til overflaten tidligere.

TV 2 har snakket med i overkant av 20 personer i Tennis-Norge den siste tiden - fra trenere, til arrangører, til tidligere spillere, til tidligere maktposisjoner - og et stort flertall bruker ordet «ukultur» for å beskrive måten deler av Tennis-Norge er styrt på.

Kort fortalt handler det om angivelig kritikkverdig økonomisk styring, en frykt for konsekvensene ved å stille kritiske spørsmål, og et lønnsnivå i forbundet som av mange blir sett på som i overkant høyt.

Flere personer trakk seg fra å stille opp til intervju for TV 2 i frykt for konsekvensene, men Thomas Wettergreen tar bladet fra munnen:

– Etter at dette har blitt en mediesak, og ikke minst de alvorlige beskyldningene som har kommet, så bør man helt klart gå inn for å se på hva som har blitt gjort og hva som er sant. Det må avdekkes. Jeg tror ikke norsk tennis kan leve med alle disse historiene om beskyldningene som har kommet. Og ikke minst hva man bruker penger på må undersøkes nærmere, sier Wettergreen, som i tillegg til å være trener og arrangør også vært president i Norske Tennisveteraner og er hovedtrener i T&T Tennisakademi.