Her gjør svømmestjernen helomvending – regner med at han får høre det

Henrik Christiansen så ikke for seg å kopiere triatlon-utøver Gustav Idens alternative hagebasseng. Så kom et fristende tilbud på bordet.

Henrik Christiansen har aldri gått åtte uker uten å være i et basseng siden han startet med svømming.

I koronaperioden har 23-åringen fokusert på barmarkstrening, men så tok plutselig landslagskollega Eva Kummen kontakt. Hun inviterte ham med på trening i et motstrømsbasseng hos Spatec i Lier.

TV 2 var med da han han hoppet uti for første gang etter at svømmehallene stengte.

– Det føles litt rart, men likevel ikke så rart som jeg kanskje fryktet, sier Christiansen.

– Det at jeg har holdt meg så mye i aktivitet i mellomtiden, har nok gjort at jeg kommer til å komme tilbake igjen ganske kjapt. Men det svømmespesifikke kommer til å ta litt tid å ta igjen, legger han til.

Forventer stikk fra Iden

TV 2 har tidligere fortalt at Christiansen ikke ville prioritere en alternativ basseng-løsning i hagen, som triatlon-utøver Gustav Iden. Bergenseren har trent i naboens boblebad i påvente av at svømmehallene skal åpne.

Men etter at en lignende løsning kom på bordet, innrømmer han at det ble for dumt å takke nei.

– Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å komme hit. Det å sette opp hele bassenget, eller å kjøpe et sånt som dette kun for denne perioden, ville vært litt stress. Men når vi nå vet at bassengene åpner 1. juni, er det veldig gunstig å kunne ha dette i mellomtiden, forklarer han.

– Tror du at du får en telefon fra Iden nå som du også hopper oppi et basseng?

– Jeg regner med at han følger med, og at han kommer til å komme med noen stikk. Men det får han lov til når jeg går såpass tilbake på det. Jeg håper at han ikke trodde at jeg mente noe negativt med den han holdt på med. Det var mer logistikken for meg i å sette opp et basseng hjemme som hadde vært litt vanskelig, sier Christiansen med et smil.

Forskjellen fra Idens basseng er at bassenget i Lier har motstrøm, noe som gjør det mulig for svømmeren å trene noe mer tilnærmet normalt. Uten å gå for mye på akkord med teknikken.

– Det gjør at jeg kan svømme på en litt annen måte enn hvis jeg bare hadde hatt en strikk festet rundt livet. Jeg får muligheten til å rotere litt bedre, og at det blir litt mer likt vanlig svømming, understreker han.

Korona-treningen kan endre treningsopplegget i fremtida

1. juni åpner svømmehallene for organisert trening, og Norges Svømmeforbund har utarbeidet egne koronavettregler som utøverne må følge.

– Jeg syns det er veldig deilig å få den datoen. Ikke minst at det nå også åpner for svømmeopplæring og undervisning for barn er ekstremt viktig. Det kunne ikke kommet tidlig nok. Det at vi også kan planlegge litt mer, og at vi har litt mer sikkerhet rundt planene er veldig godt. Jeg har vært ekstremt motivert denne perioden for å kunne trene ekstremt godt på land, men det å få den datoen gjør at vi kan takle perioden litt lettere.

– Det kan fort hende. Nå har vi startet et lite eksperiment, og startet en treningsperiode som jeg ønsker å gjøre ferdig. For å få gode svar på hvor mye jeg kommer til å legge inn av trening på land i fremtiden, understreker Christiansen.

– Er du spent på hvordan kroppen vil respondere på kontinuerlige svømmeøkter etter en så lang periode ute av bassenget?

– Ja, jeg er veldig spent. Det er jo ildtesten. Jeg skal jo ikke begynne med sykling eller motbakkeløping. Jeg skal svømme, og alt det er jeg gjør er jo for at jeg skal bli bedre til å svømme. Vi kan jo få så mange svar vi vil på om jeg har blitt bedre trent, men jeg skal jo bli bedre til å svømme. Å få de svarene kommer til å ta litt tid, men det at vi da sitter på mye data kommer til å være gunstig, avslutter han.