Får ekstraregning på 200.000 i måneden for å oppfylle NFF-krav

Toppserie-klubben Røa må ut med ekstrautgifter på over 200.000 kroner i måneden dersom de skal oppfylle smittevernreglene til Norges Fotballforbund.

Torsdag ga kulturminster Abid Raja (V) grønt lys til at toppfotballen (les: Eliteserien, Toppserien og OBOS-ligaen) kan starte opp igjen med vanlig treninger.

Men det forutsetter at smittevernreglene til Norges Fotballforbund følges.

Der står det blant annet at «Spillerne skal ikke gå på skole eller jobb utenom tiden en bruker sammen med laget på trening og i kamp.»

Det betyr at det er praktisk umulig for lagene i Toppserien, og for mange lag i OBOS-ligaen, å oppfylle kravene til NFF.

Vil koste opp mot 140.000 kroner i måneden å ta spillerne ut av jobb

Markeds- og mediesjef i Røa, Erik Olsson, forteller at de er avhengig av kompensasjon fra fotballforbundet for å klare å oppfylle kravene.

– Rent administrativt og økonomisk er det snakk om midler til å dekke det medisinske. Der har vi anslått at et sted mellom 75.000 til 85.000 kroner i måneden er et fornuftig utgangspunkt. Når det gjelder hva som skal ivaretas utover det, så er det jo først og fremst jentenes økonomiske hverdag, og at deres heltid- og deltidsjobber dekkes. Det er forutsetningene for at vi skal kunne spille fotball nå i sommer, sier Olsson til TV 2.

– Hvor mye vil det koste for dere å ta spillere ut av jobb og studier?

– For Røas del er det snakk om ti-tolv spillere som har ulike engasjement på ulike nivåer. Rent økonomisk regner vi med at det er et sted mellom 110.000-140.000 kroner i måneden, sånn som situasjonen er i dag. Vi har en løpende dialog med Toppfotball Kvinner for å få dette til å gå opp, og de er veldig klare over vår situasjon. Det har vi rapportert inn, understreker han.

Torsdag kveld etterlyste daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, en tiltakspakke fra NFF for at Toppserien skal kunne etterkomme smittervernkravene.

– Dialogen med Toppfotball Kvinner er i gang, og går nå over i helt konkrete samtaler om hvordan vi skal klare å fase inn Toppserien og OBOS-liagen. Disse samtalene må foregå mellom partene, naturligvis, sier elitedirektør i NFF, Lise Klaveness, til TV 2.

– Et lite steg tilbake for kvinnefotballen

Siden Røa ikke får lov til å starte opp med vanlige treninger helt ennå, tok de smittevernreglene i egne hender. De viet siste del av treningen til boblefotball – sånn at spillerne endelig kunne takle uten å være i nærkontakt.

– Det var veldig deilig å kunne ta i litt. Jeg har holdt mye inne i lang tid nå, sier Vilde Birkeli til TV 2.

Samtidig som de tyr til kreative varianter på trening, innrømmer hun at det var et lite slag i trynet at kvinnene ikke får starte samtidig med Eliteserien for herrer.

Den første kampen i Eliteserien skal etter planen spilles 16. juni, mens både Toppserien og OBOS-ligaen starter fire uker senere - dersom smittevernkravene oppfylles.

– Jeg ser jo at det blir vanskeligere for oss i og med at vi ikke bare kan spille fotball. Vi har jobber og skole ved siden av. Så jeg har forståelse for det, men det er jo selvfølgelig kjipt at vi må vente, understreker Birkeli.

– Hvordan oppleves det at NFF utarbeider retningslinjer som ikke er tilpasset dere i Toppserien?

– Kvinnefotballen har vært skikkelig i vinden de siste årene, og jeg føler på en måte at det er et lite steg tilbake for kvinnefotballen nå. Bare de to årene jeg har vært her i Røa har ting blitt mye mer profesjonalisert. Men nå ser vi igjen at selv om vi følte at vi var litt mer på linje med herrene lenge, så er det et klart skille der de får begynne fire uker før oss, sier Ragne Hagen Svastuen til TV 2.

Hun innrømmer at det var et lite slag i trynet at det grønne lyset som ble gitt til toppfotballen i praksis kun gjelder herrene i Eliteserien på nåværende tidspunkt.

– Da han sa at det starter , jublet vi. Så sank det jo fort inn at det dessverre var et «men» der. Vi må bare gjøre det beste ut av det. Selv føler vi jo at vi er under paraplyen toppfotball. Vi vet selv hva vi driver med, og at det er bra. Vi brenner jo like mye for det som gutta gjør, og vi bruker jo like mye tid på det. Det er bare sånn at vi må ha noe ved siden av. Helsen kommer først, og selv om fotballen er veldig viktig for oss, vet vi at vi må ta hensyn. Og det gjør vi også, understreker Hagen Svastuen.