FORTSATT BEST: Christian Sørum og Anders Mol kommer etter all sannsynlighet også til å toppe verdensrankingen i 2021. Ikke nødvendigvis fordi de er best, men fordi det neppe blir arrangert en internasjonal sandvolleyballturnering i 2020.
FORTSATT BEST: Christian Sørum og Anders Mol kommer etter all sannsynlighet også til å toppe verdensrankingen i 2021. Ikke nødvendigvis fordi de er best, men fordi det neppe blir arrangert en internasjonal sandvolleyballturnering i 2020. Foto: Heiko Junge

Nesten hele sesongen er avlyst:

Milliontap for stjerneduo

Christian Sørum (24) og Anders Mol (22) får sannsynligvis ikke spilt en eneste turnering i 2020.

Mens det i flere nasjoner gradvis åpnes opp for fotballkamper igjen, har internasjonal sandvolleyball valgt å være mer restriktive.

Alle de største turneringene i Det internasjonale volleyballforbundets (FIVB) WorldTour er blitt avlyst, og de få, mindre turneringene som foreløpig bare er blitt utsatt, har fortsatt ikke fått noen ny dato.

Dermed er terminlisten til verdens beste sandvolleyballduo, Anders Mol og Christian Sørum, helt tom. Og det regner de med at den kommer til å være i hele 2020.

– Vi er forberedt på at vi ikke kommer til å spille noen internasjonale turneringer eller kamper i år. De signalene vi har fått er at det ikke blir noen ting. Absolutt ingenting, sier Anders Mol.

Mister millioninntekt

Tometersmannen fra Strandvik hadde akkurat kommet tilbake fra en liten skade da koronaviruset sørget for unntakstilstand i hele verden. Gleden over å være klar for å spille igjen gikk raskt over.

– Det er veldig rart, dette her. Vi har ingenting å trene mot i år. Vi har jo visst om at det kom til å bli sånn en stund, men det er først nå det synker inn. Det er først nå vi merker hvordan det preger hverdagen, sier Mol.

Først og fremst forandrer det lange avbrekket livsrytmen og treningsarbeidet, men ett år uten turneringer betyr også mange tapte inntekter. I fjor spilte duoen inn i underkant av 1,4 millioner kroner i rene premiepenger, i år vil de inntektene være lik null.

– Vi kan ikke ta for gitt at vi hadde vunnet like mye år, men nå blir det uansett ingen inntekter gjennom turneringer. Så sponsorene våre blir viktige fremover. Vi får leve på det vi har tjent fra før og de pengene vi får for sponsorer, og det tror jeg skal gå fint. I alle fall i et år, sier Mol, og legger til:

– Jeg tror det er mulighet for idrettsutøvere å få hjelp fra NAV, men det har vi ikke sjekket ennå.

Både han og Sørum bor hjemme hos sine respektive familier når de er i Norge.

– Konkurranse er dopaminen til spillerne

I disse dager er hele sandvolleyballandslaget samlet på Sørlandet for å ha en treningsleir. Uten en eneste turnering på kalenderen, jobber de nå med å finne ut av hvordan de kan få brukt resten av året best mulig.

– Noen treningskamper må vi få til. Enten det blir her i Norge eller at vi etter hvert kan dra ut og spille mot noen der. Dette er jo utfordrende for spillerne, det er jo konkurranser som er dopaminen deres, sier far og trener Kåre Mol, og fortsetter:

– Vi har planer om å terpe på detaljer og bli bedre, men det er vanskelig å gjøre det uten å spille kamper. Vi har ingen klokke som sier hvordan vi ligger an, det er først i konkurranse med andre vi får svaret på hvor vi står.

Derfor håper treneren på at regjeringen snart også kan åpne for kampaktivitet for andre enn toppfotballen. Å spille nasjonale turneringer er bedre enn ikke å spille i det hele tatt.

– Jeg må si at jeg synes direktivene er litt rare. Eliteserien i fotball får starte opp igjen, men vi har jo mye mindre fysisk kontakt enn dem, sier Kåre Mol.

Vil på norgesturné

Dersom regjeringen åpner for kampaktivitet igjen før sommeren, går Anders Mol med en drøm om å bruke "friåret" på en slags norgesturné. Sammen med Sørum - storebror Hendrik Mol og fetter Mathias Berntsen, som utgjør Norges andrelag - håper han å kunne reise landet rundt og sette opp lokale turneringer.

– Da får vi kombinert norgesferien med å spille turneringer. Dersom regjeringen åpner for at barneidretten også kan begynne igjen, har vi også lyst til å ha treninger med barn og unge. Det er kjekt for både oss og dem, sier Anders Mol.

Men enn så lenge er treningsleirer det nærmeste de kommer kampaktivitet.

– Vi må bare holde koket opp og spille på høyest mulig nivå selv. Vi holder på å se på hvordan vi kan komme sterkere tilbake, sier Mol.

Planen er foreløpig å gjøre den nasjonale treningsgruppen større, slik at juniorene mot slutten av året er nærmere nivået til verdensenerne enn de er i dag.

– Håpet er jo at flere norske lag kan være med å konkurrere med oss. Nå har vi en mulighet til å hjelpe flere til å bli bedre, sier Mol.

PS: VM i sandvolleyball som etter planen skulle bli spilt i 2021, er nå flyttet til 2022. Årsaken er at OL ble flyttet til 2021.