POPULÆR: Anniken Jørgensen har blogget siden 2011 og tjent penger under bloggnavnet «Annijor» i årevis.
POPULÆR: Anniken Jørgensen har blogget siden 2011 og tjent penger under bloggnavnet «Annijor» i årevis. Foto: Wanja Sandø

INFLUENSER «ANNIJOR» FORTVILER:

– En halv årslønn har gått rett ut vinduet

GOD KVELD NORGE (TV 2): Influenser Anniken Jørgensen har nesten ikke hatt jobber og tapt mye penger under koronakrisen.

Mange norske influensere tjener vanligvis gode penger på at bedrifter promoterer produktene sine via dem.

Nå forteller influenser Anniken «Annijor» Jørgensen (23) at det er bråstopp på annonseinntekter under koronakrisen.

– Jeg har vel hatt kanskje to jobber siden det startet, og mai og april pleier å være de månedene jeg tjener mest hele året, forteller hun til God kveld Norge.

– Halvtårslønn ut ruta

Flere influensere kan vise til millioninntekter på blogg og sosiale medier. Skattelistene for 2018 viser at Anniken Jørgensen hadde en inntekt på 1,04 millioner kroner det året.

Hva hun tok ut i lønn i 2019 er uvisst, men starten på 2020 ser ut til å gå trått økonomisk.

– Det er en halv årslønn som har gått rett ut av vinduet, forteller influenseren oppgitt.

Denne helomvendingen var kanskje ikke helt hva Jørgensen hadde sett komme.

– Det er rart, fordi jeg føler jo egentlig at netthandel går veldig bra om dagen, så man skulle jo tro at det var det de satset på, sier hun.

«Influencer marketing»

En stor del av bloggere-og influensere sine inntekter kommer fra såkalt «influencer marketing» hvor en bedrift betaler for at en «influenser» skal reklamere for deres produkter på sin blogg, Instagram, Youtube eller andre sosiale medier.

Hun forteller at det likevel er noen samarbeid man kan gjøre, men at det ikke er de samme prisene og inntektene som det var før.

– Jeg tror det er ingen som orker å bruke penger på markedsføring akkurat nå, det har stoppet helt opp. Jeg tror ikke folk tør. Så det går veldig utover min bransje, forteller Jørgensen.

Sårbar bransje

Selv om mange kanskje sitter med et inntrykk av at det er lett å tjene store penger på blogging, så er det ikke nødvendigvis slik i følge Jørgensen.

– Folk tenker kanskje at jeg tjener penger på alt jeg legger ut, men det gjør jeg jo ikke. Jeg må jo ha et samarbeid, sier hun.

Flere svære influensere har den siste tiden vært åpne om at de nå må leve på oppsparte midler, fordi koronakrisen påvirker dem kraftig økonomisk.

Til VG forteller Sophie Elise Isachsen(25) at hun fortsatt legger slagplaner med samarbeidspartnere for tiden fremover.

– Kriser kan fortsatt oppstå. Det kan komme en ny sånn her storm om ett år, om fem år eller om ti år. Slik har jeg alltid tenkt og sånn sett vært økonomisk forberedt, sier Isachsen til VG.

Også Jørgensen er sjeleglad for at hun har vært flink til å spare slik at hun kommer seg gjennom dette.

– Jeg er glad jeg ikke har vært den personen som bare har brent av penger på dyre vesker og sko opp gjennom årene, forteller hun.

Ikke rik

I 2018 ga influenseren ut den selvbiografiske boken «Bare en natt til». En bok om 17 år unge Anniken Jørgensen som ble dumpet av Broiler-artisten Mikkel Christiansen.

Selv om det stormet rundt Jørgensen med beskyldninger om plagiat og at Simen Auke, den ene halvparten av musikkduoen Broiler, forsøkte å få stoppet boken, ble den likevel en lesersuksess.

Selv om boken ble slaktet i mediene, havnet den på lista over de mest solgte norske bøkene i 2018.

– Etter den første boken sa du til God kveld Norge at hvis du ble rik av den første boken, så skulle du skrive tre til - kan man anta da at du ble rik av den første?

– Nei, man blir ikke rik av å skrive bøker. Det er virkelig ikke hovedinntekten min, sier hun.

Jørgensen sier at hun ikke vet selv hva hun tjente på den første boka. Nå skal hun også gi ut en til, men denne gangen en roman.

– Det er sikkert ingen som tror på det, men å skrive bøker for meg handler ikke om å tjene penger i det hele tatt. Det er noe jeg har en sykt trang til.