– Spør du barna, er de sikkert kjempeskuffet

Toppfotballen har fått grønt lys. Barn og unge aner ikke når de skal få spille kamper igjen.

– Det har vel vært snakk om at barna skal prioriteres. Men så har sikkert presset vært såpass stort på at Eliteserien og toppfotball skal starte opp først, at det blir enklest å gjøre det på den måten, sier Thorstein Helstad til TV 2.

– Så er det noen smittevernregler i bildet her òg, men som breddeklubb hadde det vært veldig gøy først og fremst å spille to lag på trening igjen, tilføyer han.

Brann-legenden er nå trener for åtteåringer i Ready, og tror mange i breddefotballen er «litt skuffet» etter å ha fått høre regjeringens siste vedtak.

– Spør du barna, er de sikkert kjempeskuffet. For det første de spør om er «kan vi spille lag igjen?» Litt nedtur er det, men kanskje også litt som forventet, medgir Helstad.

Maks 20 personer

Torsdag kveld fikk norsk toppfotball grønt lyst til å starte opp igjen med trening med vanlig, fysisk kontakt.

Det gjelder imidlertid ikke breddeidretten. På lavere nivå er det 20+1 som gjelder, slo kulturminister Abid Raja fast under pressekonferansen. Altså maks 20 personer i én gruppe, og én meters avstand. Det til tross for at regjeringen også har understreket at barn og unge er førsteprioritet.

– Det er vel et økonomisk aspekt i det, vil jeg tippe. De har nok sett på arbeidsplasser og den biten der. Som fotballinteressert er det gøy med Eliteserien, så jeg klager ikke, men på barna sine vegne hadde det vært gøy om de kanskje kunne få lov til å vite en mer eksakt dato om når de kan spille kamper, sier Helstad.

Grunnen til at toppfotballen har fått grønt lys, er at de skal følge svært strenge smittevernregler i tråd med NFFs protokoll. Mer eller mindre skal spillerne leve som om de er i karantene utenom kamper og treninger.

– Tror du at man kunne klart å spille vanlig i breddeidretten òg?

– Ja, det tror jeg nok. Men det er vanskelig med den én-meteren, men den er vanskelig på skolen og den biten der også. Vi får forholde oss til myndighetene enn så lenge, og håpe at kanskje neste uke er det en større åpning, svarer Helstad.

Slik svarer Raja

På mandag er det varslet en veileder, som i særlig grad skal gå inn på retningslinjene for kontaktidretter som fotball og håndball. Per nå kan det for eksempel ikke spilles kamper.

– Veilederen skal legge til rette for en trygg måte å drive med idretten sin på en litt mer normal måte enn i dag. Kanskje spille kamp mot andre i treningsgruppen sin. Det skal skje på en smittevernfaglig trygg måte, slo kulturminister Abid Raja fast under regjeringens pressekonferanse.

Etter pressekonferansen sier han følgende til TV 2:

– Vi har samtidig åpnet opp for barneidretten. 20 utøvere kan møtes på banen med inntil én meters avstand. Så kan de avvikle konkurranser i idretter der det er mulig med en meters avstand med 50 stykker, sier Raja.

– På mandag så skal vi komme med veiledere for kontaktidrett for barn. Som fotball og håndball. Der vil det være forskjell. Det er lettere å formulere for basketball enn bryting, det sier seg selv, fortsetter kulturministeren.

Varsler arbeid i helgen

Et fagutvalg med representanter fra Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet, Norges Idrettsforbund og ulike særforbund skal sammen gjøre jobben ved å få veilederen på plass.

– Det blir et intensivt og viktig arbeid gjennom helgen for gjenåpning av breddeidretten, sier idrettspresident Berit Kjøll, ifølge NTB.

Hun er glad for at elitefotballen fikk grønt lys for å starte med treninger igjen.

– Fotballforbundet har utarbeidet et solid smittevernfaglig opplegg som vil ha stor kompetansemessig overføringsverdi til den øvrige toppidretten i Norge. Fotballen favner bredt med sine 377.000 medlemmer, og engasjerer svært mange. Jeg gleder meg til å se ekte idrettsglede i barneidretten og på TV-skjermen i tiden som kommer, sier Kjøll.

NFF-direktør svært glad

Elitedirektør i Norges Fotballforbund (NFF), Lise Klaveness, tok på sin side imot regjeringens budskap med stor glede. Hun forteller om en krevende, men givende, prosess, der det har vært mange involverte.

– Utrolig deilig for Fotball-Norge å ha fått datoer å forholde oss til. Det aller mest gledelige er at gjenåpningen omfatter også forhold i barnefotballen, slik at vi får den fotballinjen intakt, sier Klaveness til TV 2.

Fotballpresident Terje Svendsen medgir at de hadde håpet at også breddefotballen skulle få lov til å slå følge.

– Vi hadde selvsagt håpet at smittesituasjonen skulle tillate at også barne- og ungdomsfotballen skulle få lov til å starte opp for fullt nå. Hele norsk fotball gleder seg over at toppfotballen kan starte opp igjen, og håper at standarden som settes der skaper rom for at barn og unge snarest kan komme i gang med vanlig trening og kamper, sier Svendsen i en pressemelding.