KONKURS: Den amerikanske kjeden, Neiman Marcus, med en rekke luksuriøse varehus spredt rundt i USA er konkurs. .
KONKURS: Den amerikanske kjeden, Neiman Marcus, med en rekke luksuriøse varehus spredt rundt i USA er konkurs. . Foto: Jeenah Moon

Luksuskjede konkurs

Den amerikanske luksuskjeden Neiman Marcus er konkurs.

Det melder en rekke amerikanske medier, blant annet The New York Times.

Den amerikanske kjeden, med en rekke luksuriøse varehus spredt rundt i USA, er den første store varehuskjeden som har gått konkurs som følge av koronapandemien.

I slutten av mars ble den amerikanske kjeden tvunget til å stenge alle sine 43 varehus, som følge av koronaviruset.

Katastrofalt

Koronapandemien har vært katastrofal for den allerede svekkede detaljandelen i USA.

Neiman Marcus har eksistert i 113 år, da de åpnet sitt første varehus i Dallas i Texas.

Selskapet driver også kjedene Bergdorf Goodman og Last Call, samt en egen nettbutikk mytheresa.com som ifølge selskapet ikke er inkludert i konkursen.

En konkursåpning betyr ikke nødvendigvis at selskapet opphører. Mange selskaper bruker konkurs for å kvitte seg med gjeld og andre forpliktelser, mens de stenger ulønnsomme operasjoner og lokasjoner.

– Neiman Marcus har hatt dårlig balanse, men det er fremdeles et luksusmerke. De har fortsatt en grunn til å eksistere, sier William Susman administrerende direktør i Threadstone Advisors.

Hver tredje frykter konkurs

Her til lands frykter hver tredje bedrift å gå konkurs, på grunn av koronapandeminen. Dette viser en NHO-undersøkelse.

Etter at regjeringen 12. mars innførte de mest inngripende tiltak Norge har hatt i fredstid, er det mange bransjer som har slitt for å overleve.

Aller vest har det slått ut for serveringsbransjen.

Fra 12. mars og frem til begynnelsen av mai har 73 serveringssteder i Norge gått konkurs, viser tall fra Brønnøysundregistrene.

– Dette er bare begynnelsen

Ferske tall fra kredittanalyseselskapet Experian viser en økning på 24,2 prosent i antall AS-konkurser i overnatting- og serveringsbransjen, sammenlignet med april i fjor.

Salgsdirektør Per Ivar Kristiansen i Experian sier at denne bransjen peker seg negativt ut med en kraftig økning i antall konkurser. Han mener konkursene vi har sett til nå bare er stille før stormen.

– Jeg tror dette dessverre bare er begynnelsen av konkursbølgen i denne bransjen. Vi vil nok se en rekke konkurser i tiden som kommer også, da vi ikke har sett langtidseffektene av koronakrisen ennå, sier Kristiansen til TV 2.