Knut Aastad Bråten
RAJA-BRÅK: Det har vært en turbulent tid i kulturdepartementet.

kilder til tv 2:

Derfor skar det seg i Rajas departement

Abid Rajas avtroppende statssekretær Knut Aastad Bråten gikk hardt ut mot en politisk ukultur det «lukter vondt» av. Nå kan TV 2 fortelle at embetsverket i Kulturdepartementet kontaktet Statsministerens kontor fordi de mente statssekretæren ikke fungerte i jobben sin.

Bråten forlot regjeringskontorene med en politisk brannfakkel.

– Den politiske ukulturen luktar vondt, er med på å svekke demokratiet vårt, og er slik med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss, skrev Bråten (V) i et lengre innlegg på Facebook.

Han skrev videre at «det er krevjande å ta del i ein politisk leiarskap i eit departement når det knapt finst tid, tolmod og vilje til å arbeide saman.»

Så ble det stille.

– Det er en statssekretærs ublide jobb å skulle drive det daglige arbeidet i departementet. Mens statsråden er ute og kaster glans, får statssekretæren kjeft, sier stortingsrepresentant Carl-Erik Grimstad til TV 2.

Han er Venstres kulturpolitiske talsperson.

TØFT: Carl-Erik Grimstad tror møte med en rikspolitisk hverdag ble tøft for Bråten.
TØFT: Carl-Erik Grimstad tror møte med en rikspolitisk hverdag ble tøft for Bråten. Foto: Vidar Ruud

Grimstads oppfatning er at den brå avgangen etter kort tid i departementet skyldes et brutalt møte med en tøff politisk hverdag.

– Knut er en raus, sympatisk og fin person som kjenner norsk kulturliv godt, men kulturpolitikk på det nivået han kom til som statssekretær er preget av en kynisk virkelighet, med politiske dragkamper og hestehandel, og mye tallarbeid, sier Grimstad.

Kontaktet Statsministerens kontor

Situasjonen var så utfordrende at embetsverket til slutt tok affære.

Etter det TV 2 får opplyst av kilder har det flere ganger vært kontakt mellom embetsverket i Kulturdepartementet og Statsministerens kontor (SMK), om at Knut Aastad Bråten ikke fungerte i rollen som statssekretær.

Utfordringen gjaldt både forståelsen for rollen og systemet, ifølge TV 2s kilder.

TV 2 har konfrontert Kulturdepartementet og SMK med opplysningene.

Departementsråd i Kulturdepartementet Kristin Berge har kun valgt å gi følgende skriftlige kommentar:

– Som departementsråd kommenterer jeg aldri interne forhold knyttet til politisk ledelse, sier Berge.

Statssekretær ved Statsministerens kontor Audun Rødningsby (V) har ikke besvart en rekke henvendelser om saken.

Statsminister Erna Solberg sa torsdag at hun ikke vil kommentere personalsaker, og at saken har vært håndtert av Rødningsby.

Bred kulturbakgrunn

Bråten tiltrådte 24. januar da Raja ble kulturminister. Sammen med politisk rådgiver Emma Lind skulle de tre utgjøre politisk ledelse.

Både Bråten og Lind har lang erfaring fra kulturlivet. Han har et bredt nettverk og er utdannet kulturhistoriker. Bråten kom fra jobben som redaktør i tidsskriftet «Syn og Segn» og har lang bakgrunn fra folkemusikken. Hun har utdanning om kulturell politikk fra et universitet i England, og har jobbet i Norsk Kulturråd. Begge har også erfaring som lokalpolitikere fra Venstre.

Kilder sier Raja ikke selv valgte sitt politiske mannskap da han ble utnevnt i januar, men at de ble valgt av Trine Skei Grande fordi hun ønsket politikere med kulturbakgrunn og en god geografisk spredning i Venstres regjeringslag.

Kulturkrasj

Kilder sier det tidlig ble en fullstendig kulturkrasj i departementet, hvor Bråten møtte rikspolitikkens tempo og dynamikk. Han er forelagt opplysningene i denne saken fredag og skriver i en tekstmelding at han ikke har noen kommentar.

På Facebook skrev han torsdag dette om arbeidet i departementet.

«Korleis forvaltar vi dei politiske oppgåvene best? Politiske resultat blir til gjennom diskuterande samarbeid og tillitsfulle prosessar. Kanskje vart det for mykje hastverk, for lite dialog, for lita evne til å få fram det beste i folk? Det er krevjande å ta del i ein politisk leiarskap i eit departement når det knapt finst tid, tolmod og vilje til å arbeide saman. Eg var aldri i tvil om å seie ja til utfordringa om å bli statssekretær, like lite som eg var i tvil om å seie nei takk no, av omsyn til eigen integritet.»

Da koronasituasjonen inntraff ble arbeidspresset enda større i departementet med press om krisepakker til blant annet norske medier, kulturlivet og idrett. Til slutt skal Rajas tillit til Bråten ha vært lik null, ifølge TV 2 opplysninger.

I går beskrev Emma Lind arbeidspresset slik overfor TV 2.

– Den vakta vi fikk var ganske drøy. Vi har stått midt i koronakrisen og arbeidsmengden har vært heftig. Jeg har selv kjent på at dette har vært heavy.

Til Medier24 sa hun videre:

– Det eneste jeg kan si er at ingen hadde erfaringen fra før. Ingen av oss har jobbet i et departement med politisk ledelse, så utfordrende er bare forordet.

Hun sa også til TV 2 at hun ikke har opplevd noe ukultur i departementet.

Her er hele Facebook-innlegget til Bråten.

Raja: – Kjenner meg ikke igjen i beskrivelsene til Bråten

TV 2 møtte fredag Abid Raja, som ikke vil gi andre kommentarer om avgangen enn han gjorde torsdag.

– Jeg har i dag takket Knut for innsatsen han har lagt ned for kulturen, departementet, Venstre og meg. Jeg tar hans beslutningen til etterretning og har respekt for det, sa Raja til TV 2 torsdag.

Raja sa han «overhodet ikke kjenner seg igjen i beskrivelsene» til Bråten.

– Det gjør heller ikke de som er tett på prosessen i departementet. Utover det er det best at jeg ikke kommenterer saken, sa kulturministeren.

– Men han snakker om en ukultur?

– Som sagt de beskrivelsene der kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i, sier Raja.

– Har det vært en konflikt mellom dere?

– Jeg har valgt å takke han for innsatsen for kulturen, departementet, Venstre og meg. Nå ser jeg frem til å jobbe med Gunhild Berge Stang, sa Raja.

Berge Stang har offentlig støttet Raja som kandidat inn i ledelsen.