Kenneth Foster.
Kenneth Foster, 2017.

Kenneth (95) seilte prins Olav tilbake til Norge:

Koronaviruset stanset veteranens Norgesbesøk – nå vil norsk selskap hjelpe

Britiske Kenneth Foster (95) skulle besøkt Norge i forbindelse med frigjøringsdagen 8. mai, men på grunn av koronapandemien ble turen kansellert. Nå vil et norsk selskap sørge for at han kan få hilsener, til tross for at han må bli i England.

95 år gamle Kenneth Foster bor i Trowbridge i England, men har et spesielt forhold til Norge.

Han tjenestegjorde nemlig på den britiske jageren HMS Viceroy som ble deployert til Norge like før frigjøringen under andre verdenskrig.

Foster tjenestegjorde som telegrafist om bord på skipet som fikk en svært viktig oppgave.

– Vi var tilfeldigvis tilgjengelige da Prins Olav var klar for å returnere. Vi hentet han fra en marinebase i Skottland og tok han med til Stavanger, forklarer 95-åringen i en uttalelse.

Feiret med juice

Etter å ha returnert den norske prinsen til Norge, hadde HMS Viceroy, som et av flere britiske fartøy, i oppgave å være til stede rundt om i Norge for å sikre at frigjøringen gikk ordentlig for seg.

Til TV 2 forteller han at han minnes feiringene etter frigjøringen som veldig spesielle.

– Jeg husker at mange av mine skipskamerater drakk rom for å feire, men jeg fikk bare lov til å drikke juice siden jeg bare var 17 år gammel på den tiden, sier han.

TELEGRAFIST: Kenneth Foster avbildet i 1945.
TELEGRAFIST: Kenneth Foster avbildet i 1945.

Reiste til Trondheim

Etter å ha vært i Stavanger, der Prins Olav ble levert etter å ha kommet hjem fra Skottland, seilte HMS Viceroy videre til Trondheim.

På spørsmål om hva som er hans beste minne fra Norge, trekker Kenneth frem ankomsten i Trondheim.

– Da vi ankom Trondheim, var de veldig glade for å se oss. Byens korps spilte og vi marsjerte gjennom byen med lokalbefolkningen stående langs gatene, sier han til TV 2.

Han minnes også tyske soldater i grå uniformer som fortsatt var til stede i bybildet da de ankom Trondheim.

– Vi visste ikke helt hva vi skulle gjøre med dem, så de endte bare med å stå i folkemengden da vi marsjerte gjennom. Jeg tror faktisk at også de var glade for å se oss, sier han i en uttalelse.

BRITISK FARTØY: HMS Viceroy fotografert ved Stranda i Norge i 1945.
BRITISK FARTØY: HMS Viceroy fotografert ved Stranda i Norge i 1945.

Dekorert for innsatsen

I 2017 ble Foster dekorert for sin innsats under frigjøringen av Norge. Til TV 2 forteller han at han har vært tilbake i Norge to ganger siden krigen.

Den siste gangen var for ti år siden.

– Jeg har vært i Norge to ganger siden krigen sammen med min kone, og vi merket at nordmennene var veldig glade for å ha oss der, forteller han.

95-åringen forteller blant annet at en lokalavis skrev en artikkel om besøket, og at de fikk en mottakelse i Stranda.

– Jeg pleide å få julekort fra noen folk i Norge, men jeg har ikke fått så mange den siste tiden. Jeg tror kanskje de har gått bort, sier han.

Får hilsener

I forbindelse med frigjøringsdagen 8. mai, skulle Foster ha reist til Norge for å delta i markeringen, men på grunn av koronapandemien ble det ikke noe av.

Det fikk det norske selskapet No Isolation til å sette i gang et initiativ for at 95-åringen likevel skal få oppmerksomhet for sin innsats under frigjøringen av Norge.

Selskapet har blant annet hatt suksess med å utvikle roboten AV1, som TV 2 tidligere har skrevet om, for barn og unge som ikke kan gå på skolen på normalt vis.

– Etter det var det naturlig at neste steg var å utvikle noe for seniorer som bor alene og skulle ønske de hadde mer kontakt med familie og venner. KOMP ble resultatet, forteller No Isolation-gründer Karen Dolva.

KOMP er en enkel datamaskin, designet som en gammel radio eller TV-apparat, som tilrettelegger for kommunikasjon mellom alle generasjoner.

Maskinen har kun én enkel bryter for å slå den av og på. Når maskinen er slått på, får brukeren sett bilder og hilsener, og til og med innkommende videosamtaler, som ruller over skjermen.

– Her har vi gjort et forsøk på å forene moderne teknologi og kommunikasjonsløsninger med design og brukerdesign som er gjenkjennelig for en eldre brukergruppe, sier hun.

Karen Dolva, CEO of Norwegian start-up No Isolation, demonstrates a technological device called Komp which helps older people who are either unable or unwilling to use a smartphone or a tablet beat loneliness during the coronavirus COVID-19 pandemic by getting pictures, messages and two-way video calls from family members in Oslo on April 7, 2020. (Photo by Pierre-Henry DESHAYES / AFP)
Karen Dolva, CEO of Norwegian start-up No Isolation, demonstrates a technological device called Komp which helps older people who are either unable or unwilling to use a smartphone or a tablet beat loneliness during the coronavirus COVID-19 pandemic by getting pictures, messages and two-way video calls from family members in Oslo on April 7, 2020. (Photo by Pierre-Henry DESHAYES / AFP) Foto: Pierre-henry Deshayes/AFP

Send hilsener

Nå ønsker selskapet at nordmenn kan sende hilsener og bilder til Kenneth sin KOMP, som et plaster på såret for at han ikke fikk deltatt på markeringen i Norge.

– Da vi hørte om Kenneth, skjønte vi raskt at vi var godt utrustet til å sørge for at han allikevel fikk noe av den takken han fortjener, sier Dolva.

Foster selv forteller at han er veldig glad for maskinen.

– Jeg synes den er fantastisk, og jeg er veldig takknemlig for at jeg får brukt en. Jeg håper jeg får noen fine bilder og hyggelige hilsener fra nordmenn, sier 95-åringen til TV 2.

Allerede har det kommet inn flere hilsener, men Karen Dolva og No Isolation håper på enda flere.

– Nå håper vi flere vil sende et bilde eller melding til oss, som vi kan laste opp på KOMP så Kenneth ser det fra stua hans, sier hun.

Har du lyst til å sende en hyggelig hilsen til Kenneth Foster? Ifølge Dolva er det svært enkelt.

– Man kan enten bruker hashtag #takkenneth i sosiale medier, eller sende en e-post til takk@noisolation.com med vedlagt bilde og en hyggelig hilsen. For å være litt teknisk må tittelen være på under 60 ord, og meldingen som helhet på under 100 ord for at det skal synes på KOMPen til Kenneth, sier hun.