Frykter flere nabokrangler: – Kan bli en intens sommer

Vi pusser opp som aldri før, og det kan føre til flere naboklager i tiden som kommer, ifølge forfatter Olav Brekke Mathisen.

Én av ti personer krangler med naboen. Det viser en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Codan forsikring, rett før koronakrisen.

Flere frykter at situasjonen vi er i nå har ført til at tålmodigheten overfor naboen blir mindre.

En av disse er journalist og forfatter Olav Brekke Mathisen, som er aktuell med boka «Den jævla naboen».

Hans interesse for nabokrangler oppstod da han ble sendt ut på en sak på Nesøya, der en finansmann og tobarnspappa hadde kappet nabohuset i to.

– I den tiden jobbet jeg i VG sammen med Ronny Berg. Vi ble sendt ut dit og gjorde masse research i nabolaget. Da fikk vi innblikk i et miljø av «gærninger», om du vil, der det var steile fronter og så mange sterke krefter involvert, sier han til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Det mest verdifulle vi har

Mathisen og Berg ble interessert i de psykologiske mekanismene som driver disse kranglene.

– Hva er det som gjør at helt vanlige, oppegående, hyggelige naboer plutselig gjør sånne grenseoverskridende ting? Det synes vi var spennende.

Journalisten forteller at dette kan handle om flere ting, og forklarer at hjemmet du bor i er for mange verdt å forsvare. Med de høye boligprisene er også hjemmet vårt noe av det mest verdifulle vi har, så enhver inntreden på dine grenser er det verdt å ta en kamp for.

– Disse kranglene får ofte et komisk skjær. Vi kan sitte å le av de, men for de som står i det er det et helvete. Jeg tror at det er fordi de kranglene drives av en indre logikk. Så for de som er involvert er det krystallklart og det virker riktig å gjøre det de gjør, men for oss som står på utsiden, så ser vi bare følelsene deres og de er stort sett overdrevne, sier han.

Verstingene

Mathisen er forsiktig med å svare på hvem som de verste naboene, men forteller at man gjerne kan ta utgangspunkt i dyre områder.

– Det er der de råeste kranglene er og da kan du tenke deg hva slags mennesker som bor der. Det er ofte flinke folk som er rå og arbeider hardt. Får du en sånn person som fiende, så har den fienden alle de kapabilitetene de trenger, sier han og fortsetter:

– De har rett og slett en mye større verktøykasse. Både mentalt og fordi de har midlene til å holde kampen gående.

Dette irriterer oss mest

God morgen Norge har spurt sine seere om hva som irriterer dem mest. Svarene som går igjen er høytlytte barn, hunder som går fritt, de som ikke respekterer stillhet på søndager og naboene som starter enten vinkelsliperen eller gressklipperen til alle døgnets tider.

Også Mathisen har tatt en nærmere titt på hva som plager oss når det kommer til naboen.

– Det kan være hva som helst. Nordmenn irriterer seg over alt mulig, som for eksempel lykter, lukter, bikkjer og unger. For den norske småligheten er det ingen nedre grense for hva du kan irritere deg over. Men så er det forskjell mellom mennesker. Noen klarer å legge den irritasjonen bort når kvelden kommer, mens andre setter seg ned å planlegger neste steg, en hevn eller en motaksjon og da har du det gående, forteller han.

Forskjell på hus og leilighet

Den nybakte forfatteren forteller at problemene varierer ut ifra om du bor.

– Hvis du bor i en leilighet inne i byen har du naboer i alle dimensjoner – under over ved siden av og bak. Jeg tror disse naboene tillater mer, også bor man der gjerne i kortere perioder og skal videre, og har derfor ikke det samme forholdet til naboen, sier han og fortsetter:

– Det er litt annerledes når du kommer ut i «enebolig-land». Der hekkene skal plantes, de gror fra år til år og barna løper fritt. Du har da større kontaktflater mot naboene dine.

En intens sommer i vente

I de siste ukene har svært mange vært hjemme som følger av karantene, permisjon eller hjemmekontor. Med mer tid hjemme, kan man endelig få bygget den plattingen eller pusset opp det soverommet man så lenge har tenkt på. Denne pågangen merker bedriftene, og trolig også naboene.

– Jeg fikk melding fra Mittanbud i går. De skriver at det er rekord, og det tar jeg som et tegn på økt aktivitet. Jeg tror det ikke er så nøye hva du gjør, for naboene kan i praksis irritere seg over alt mulig, men det er økt aktivitet som jeg tror vil generere flere konflikter, sier han og påpeker at butikker med hageredskaper også har en omsetningsvekst.

– Bygger det seg opp til en nabokrig fremover?

– Jeg kan si at alt ligger til rette for at det kan bli en intens sommer. Alt det her tyder på at det blir mer aktivitet og mer aktivitet kan føre til mer krangel.

Så hva kan man egentlig gjøre dersom man irriterer seg over naboen? Mathisen anbefaler å ha litt lave skuldre og tillate naboene sine mest mulig, så langt det lar seg gjøre.

– Inviter på et glass vin, vær proaktiv og vær en hyggelig nabo, oppfordrer han.