UNDER LUPEN: Alexander Kristoff opplever at norske medier oftere vinkler saker negativt sammenlignet med utenlandske.
UNDER LUPEN: Alexander Kristoff opplever at norske medier oftere vinkler saker negativt sammenlignet med utenlandske. Foto: Geert Vanden Wijngaert

– De liker at det er problemer

Alexander Kristoff reflekterer over negative vinklinger, og mener han resultatmessig er bedre enn Thor Hushovd.

Sykkelsesongen 2020 har blitt alt annet enn hva Alexander Kristoff hadde sett for seg. Vårklassikere og Giro-start er byttet ut med hagearbeid og hjemmeundervisning.

Det er uvant kost for mannen som for øyeblikket er ranket som verdens 8. beste syklist.

– Det blir litt nå, men det er trening som er førstepri. Det er litt vedlikehold med hus, hytte og hage, så det er alltid noe man kan gjøre, sier Kristoff til TV 2s sykkelpodcast.

– Jeg er litt stiv i ryggen for tiden. Det skyldes nok mest knebøy. Jeg har trent en del styrke, for jeg har litt styrkeapparater i kjelleren. Men det har litt med alderen å gjøre også. Jeg blir 33 i år, forteller sykkelstjernen.

32-åringen og kona Maren venter tvillinger i begynnelsen av juli. Sånn sett passet det kanskje bra at Tour de France ble utsatt. Rittet var opprinnelig ikke på Kristoffs sesongplan, men det har endret seg nå. Med et kompakt ritt-program til høsten passer det bra med tre uker i Frankrike før høst-klassikerne i Belgia. Det gjenstår å se hvilke ryttere ledelsen i UAE Team Emirates prioriterer til de forskjellige rittene.

Kristoff er foreløpig ikke bekymret for å konkurrere sørover i Europa, men håper på flere lettelser i ukene og månedene som kommer.

– Jeg ser ikke for meg å sitte to uker i karantene i Frankrike før Tour de France, for så å sitte to uker i karantene i Belgia før Flandern rundt og Roubaix, sier han.

– Det er fortsatt en stund til vi skal kjøre løp. Jeg satser på at noen måneder til vil gjøre susen. Jeg tviler på at det blir løp om det ikke er trygt.

– Poengmessig er jeg best

Kristoff ble nummer sju i VM i fjor, vant prestisjetunge Gent-Wevelgem og var blant de ti beste på rankingen til Det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Likevel føler han at det oftere var kritiske saker i norske medier enn positive.

– Jeg føler norske medier er mer gravende på forskjellige ting. De liker at det er litt problemer. Jeg husker i Tour de France i fjor. Da var det mange gravende spørsmål om hvorfor ting gikk dårlig. Utenlandske medier er kanskje litt mer overfladiske. Det er kanskje mer naturlig siden jeg er norsk og dere vil gå litt dypere inn i sakene, men jeg føler norske medier tar opp litt mer problemer kontra andre medier jeg snakker med. Samtidig hausses man veldig opp om det går bra. Da roses man opp i skyene. Men jeg husker da jeg ble nummer to i Almeria. Da sto det «Kristoff knust på målstreken». Jeg leser ofte at jeg blir knust. Som oftest er det negativ vinkling, sier han.

I TV 2 Sportens kåring over de største norske sykkeløyeblikkene måtte Kristoff ta til takke med en 3. plass bak Thor Hushovds etappeseier i Lourdes og Grimstad-karens VM-gull. Leserne av sykkelnettstedet Procycling rangerte nylig Hushovd som tidenes norske herresyklist, selv om Kristoff innad i redaksjonen toppet listen. Selv mener Kristoff at han resultatmessig er den beste.

– Personlig synes jeg det er vanskelig å rangere. Hvis jeg bare ser på resultater, vil jeg si at jeg er den beste. Ser man på rankinger, som tar hensyn til alle løp man sykler, troner jeg øverst. Det er i så fall meg eller Hushovd. Han syklet på en annen tid. Jeg føler det var hakket flere som jukset på den tiden, og han har prestert vanvittig i Tour de France, som er det største. Og VM. Hadde jeg vunnet VM i Bergen, hadde jeg ikke vært i tvil. Det Hushovd har prestert i Tour de France er utrolig stort, men så mangler han litt i klassikerne. Der har jeg gjort det bedre. Poengmessig er jeg best, men det er vanskelig å si at man er best, reflekterer Kristoff.

– En trygghet

Kanskje de kommende årene vil gi et klart svar på om han vil bli husket som den beste eller nest beste. Akkurat nå er Kristoff bare glad for at han sykler for UAE Team Emirates, et lag som ser ut til å takle korona-utfordringene bedre enn de fleste.

– Jeg priser meg lykkelig for at jeg er her nå, for sponsorproblemer eller pengeproblemer har ikke vært på dagsorden som det har vært i mange andre lag. Jeg snakket med Vegard Stake Laengen i går, og vi kan si oss fornøyde med laget vi er på. Det er en trygghet i disse tider hvor alt er usikkert. Jeg er takknemlig for at jeg er på UAE Team Emirates. Vi får se hvordan sykkelsporten blir. Det er mange lag som sliter fordi sponsorene sliter. Det første en bedrift vil gjøre er å kutte utgifter, forteller han.

Treningskompisen Sven Erik Bystrøm ble nylig far. Den vordende firebarnsfaren Kristoff har registrert at det har vært en overgang for Bystrøm. Rådet til lagkompisen er imidlertid enkelt.

– Jeg sier at han må overlate alt til kona og leve akkurat som normalt, humrer han.