TREKKER SEG: Knut Aastad Bråten
TREKKER SEG: Knut Aastad Bråten Foto: Ilja C. Hendel

Rajas statssekretær trekker seg: – Den politiske ukulturen lukter vondt

Knut Aastad Bråten (V), som har vært Abid Rajas statssekretær, trekker seg i protest mot det han mener er en ukultur i politikken. – Politikerne må vise normal moral og etikk, være til å stole på, skriver han.

I et innlegg på Facebook tar han et kraftig oppgjør med en «politisk ukultur».

– Politikken har som kjent mange andlet. Politikarane også. Dei er korkje feilfrie eller perfekte. Det er det heller ingen som forventar. Men politikarane må vise normal moral og etikk, vere til å stole på, nokon å sjå opp til. Den politiske ukulturen luktar vondt, er med på å svekke demokratiet vårt, og er slik med på å bryte ned tillitsforholdet mellom oss, skriver han.

Han har vært statssekretær for Raja siden 24. januar. 4. mai skrev Medier24 at Bråten var sykmeldt. Han har ikke fungert som statssekretær siden 20. april.

Sentrale kilder i Venstre sier det har vært en betent konflikt mellom Raja og Aastad Bråten.

– Korleis forvaltar vi dei politiske oppgåvene best? Politiske resultat blir til gjennom diskuterande samarbeid og tillitsfulle prosessar. Kanskje vart det for mykje hastverk, for lite dialog, for lita evne til å få fram det beste i folk? Det er krevjande å ta del i ein politisk leiarskap i eit departement når det knapt finst tid, tolmod og vilje til å arbeide saman. Eg var aldri i tvil om å seie ja til utfordringa om å bli statssekretær, like lite som eg var i tvil om å seie nei takk no, av omsyn til eigen integritet.

Raja: – En stor, raus personlighet

Kulturminister Abid Raja (V) kommenterer avgangen slik, i en skriftlig kommentar til TV 2:

– Jeg er glad for at vi gikk muligheten til å bli kjent med Knut. Han har en stor, raus personlighet, godt humør og høy faglig kompetanse og integritet. Jeg har takket han for innsatsen han har lagt ned for sektoren, for departementet, for partiet og for meg, sier Raja.

Han skriver videre at det er leit at Bråten har valgt å trekke seg, men at han har respekt for avgjørelsen.

– Jeg har nå fått Gunhild Berge Stang med på laget som ny statssekretær, hun er tidligere ordfører fra Fjaler. Vi ser frem til sammen å fortsette det politiske arbeidet til det beste for kulturen, idretten, frivilligheten og alle de andre områdene departementet vårt jobber med, skriver kulturministeren.

Bråten har ikke besvart TV 2s henvendelse.

Raja-rådgiver: – Ikke opplevd noe ukultur her

– Jeg synes det er leit at Knut nå slutta, men jeg har respekt for avgjørelsen hans, sier Rajas politiske rådgiver i departementet, Emma Lind.

Hun sier «den vakta vi fikk var ganske drøy».

– Vi har stått midt i koronakrisen og arbeidsmengden har vært heftig. Jeg har selv kjent på at dette har vært heavy.

Hun sier hun selv ikke har opplevd noe ukultur.

– Hva Knut mener med den teksten han skrev må han nesten svare på selv. Det jeg kan si er at jeg kjenner han som reflektert, samvittighetsfull og faglig sterk. Jeg har ikke selv opplevd noe ukultur her.