FERDIG: Etter fire år og åtte sesonger med Helsekontrollen er det slutt.
FERDIG: Etter fire år og åtte sesonger med Helsekontrollen er det slutt. Foto: Espen Solli / TV 2

Forsvinner fra TV-skjermen: – Minner om kjærlighetssorg

Etter fire år som programleder for Helsekontrollen forsvinner Marte Spurkland (43) fra TV-skjermen.

Marte Spurkland og Helsekontrollen har siden høsten 2016 gått helseindustrien etter i sømmene, avdekket kritikkverdige forhold og stilt useriøse aktører til veggs.

I forrige uke ble det imidlertid kjent at Helsekontrollen, og dermed også Spurkland, har hatt sin siste sending.

– For meg minner det om kjærlighetssorg. Jeg har hatt et sterkt og oppslukende forhold til denne jobben i fire år, og har stått i det i gode dager, som da vi vant Gullruten, og mer nervepirrende dager, sier hun, og refererer spesielt til da Helsekontrollen ble saksøkt for 70 millioner.

Samler forbruker-stoff

programmets Facebook-side informeres seerne om at Helsekontrollen som eget konsept vil forsvinne, og at helserelaterte saker vil havne inn under et større TV 2 hjelper deg til høsten.

– Vi samler nå alle som jobber med forbrukerjournalistikk i TV 2 under én fane, nemlig TV 2 hjelper deg. Fra høsten blir tester og avsløringer om både helse og mat med i TV 2 hjelper deg-sendingene, sier programredaktør i TV 2, Kathrine Haldorsen.

Hun understreker samtidig at Spurklands jobb har vært svært viktig for både TV 2 og landets forbrukere.

– Marte har gjort en fantastisk innsats når hun har stått i bresjen for TV 2 og alle norske forbrukere mot aktører som lover for mye. Den innsatsen har ført til både Gullrute og seier i en krevende rettssak der Helsekontrollen og TV 2 fikk medhold mot en stor helsekost-produsent. Men ikke minst har flere hundre tusen norske forbrukere blitt klokere når de velger hva de skal bruke pengene sine på, sier Haldorsen.

– Stolt over det vi har fått til

Spurkland forklarer at dette har ligget i kortene en stund, og at det derfor ikke kom som noen overraskelse at Helsekontrollen var inne i sin siste sesong.

Selv om hun synes det er vemodig å gi slipp, velger Spurkland å se positivt på det hele.

– Nå som det er slutt er det tomt og rart. Men samtidig fint – fordi jeg er stolt over det vi har fått til, og fordi jeg tror det venter nye, bra ting der fremme, forteller hun.

Har flere ting på gang

Uten å ville si noe konkret om hvor veien går videre, røper Spurkland at hun har flere ting på gang, samt at hun vet hva hun gjerne vil gjøre mer av fremover.

– Jeg kunne jo tenke meg å gjøre mer TV. Nå har jeg vært i forbrukerverdenen i fire år, så det er kanskje ikke det jeg skal gjøre akkurat nå, men jeg liker veldig godt å jobbe i TV. Også kunne jeg tenke meg å jobbe mer med podcast også. Jeg elsker podcast! Dessuten har jo skrivingen gitt mersmak, forteller hun.

Mellom de utallige, og ofte tøffe, konfrontasjonene i Helsekontrollen, skrev forfatteren nemlig to bøker: «Klassen» og «Pappas runer».

Utfordrende rolle

43-åringen er takknemlig for årene hun fikk i programmet og alt hun har lært. Hun innrømmer dog at læringskurven har vært bratt, og at det til tider har vært tøft å være ansikt utad for en redaksjon som i all hovedsak banker på døra når de tror du har noe å skjule.

– Jeg har måttet finne min måte å være tøff på. Det er jo ikke sånn at de store aktørene bare innrømmer at de har gjort noe galt så fort vi dukker opp, begynner Spurkland.

– De vet hva de driver med og har et proft apparat, gjerne også egne forskere og en svær bunke med papirmateriale som vi må finkjemme. Dette stiller enorme krav til oss, og vi må være overbeviste om at det vi skal konfrontere dem med stemmer. Så, ja, jeg har jo av og til syntes at det har vært skummelt, vedkjenner hun.

Og selv om de fleste setter pris på at lureri blir avslørt, har Spurkland også opplevd noen mindre fornøyde seere.

– Heldigvis er de fleste hyggelige, og synes at det vi gjør er bra, men det er også folk som har lent seg ut av bilen, hytta med neven mot meg og vært ordentlig sinte, avslutter Spurkland.