Ekspertene har talt: Det går mot fest i Tórshavn

To Tórshavn-klubber er favoritter til gullet, mens overraskelseslaget finner vi langt ute i havgapet.

Lørdag braker det endelig igang igjen med nordeuropeisk fotball når den færøyske toppdivisjonen har sesongstart.

Forut for premieren, der du kan se tre av fem kamper direkte på TV 2s kanaler, er det selvsagt på sin plass med tabelltips.

Vi har fått den færøyske landslagsspilleren- og Brynespiller Rogvi Baldvinsson og tidligere 07 Vestur-trener Julian Madsen til å levere sitt tips for 2020-versjonen av Betri Deildin.

Sett opp ditt Fantasy-lag her

Duoen gjestet Kasper Wikestad og Helge Pettersen Kalleklev i TV 2s Premier League-podkast, og i tillegg til en klubbpresentasjon av samtlige ti lag ble det også satt av tid til nettopp spåing av tabell.

PS! På lørdag skal TV 2s B-laget også spille inn et eget tabelltips som TV-sending forut for den ordinære sendestarten av helgens kamper.

Se Færøyene-sendingen direkte fra 14.00 lørdag på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo!

  • 14.00: Tabelltipset
  • 16.00: HB Torshavn-Streymur
  • 18.00: KI Klaksvik-B36
  • 20.00: AB-Vikingur
  • 22.00: Fotballkveldur
    (Alt på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo)

Baldvinsson og Madsens tabelltips:

1. Bóltfelagið 1936 Tórshavn (B36)

Tabellplassering i fjor: 2. plass

Det ble høydramatisk da B36 tapte seriefinalen mot KÍ i fjor. Lagene lå likt før de møtte hverandre på B36s hjemmebane i siste serierunde. Kampen endte 3-0 til KÍ.

Nå ønsker hovedstadslaget å revansjere ydmykelsen de opplevde på hjemmebanen Gundadalur.

– I treningskampene jeg har sett før sesongen har B36 sett ut som det beste laget. På papiret synes jeg de har den beste stallen. Jeg har snakket med IF-trener Hans Jørgen Djurhuus, han mener at B36 er soleklare favoritter i år. Jeg tror også det at de tapte på målstreken i fjor vil utløse litt energi. For meg er de soleklar nummer en, sier blant annet Madsen.

I utgangspunktet ville Baldvinsson plassere HB øverst på tabellen, men han gikk til slutt med på at B36, klubben han selv har sterke familiære bånd til, ender øverst.

Lytt til alt av diskusjoner i TV 2s podkast her!

Les også: Meinhard (23) la fremtiden i agentens hender – advarer andre unge spillere

2. Havnar Bóltfelag (HB)

Tabellplassering i fjor: 4. plass

Nok et hovedstadslag. HB vant serien overlegent i 2018, men skuffet stort i fjor da de ikke klarte å henge på teten. De er ligaens mest meritterte lag med 23 ligatitler og 27 cupmesterkap.

Jens Berthel Askou er ny trener for sesongen. Baldvinsson tror at denne signeringen vil være med på å skyte laget oppover på tabellen.

– De har en veldig dyktig trener som tidligere har spilt i Norwich. Han har fått dem til å spille veldig bra fotball i sesongoppkjøringen. De som har møtt dem har fortalt meg om en imponerende spillestil, sier Baldvinsson.

Nøkkelspilleren Adrian Justinussen har scoret elleve mål i sesongoppkjøringen, noe som lover bra for et gulljagende HB.

Les også: De fem titteljagende lagene på Færøyene og deres beste spillere

3. Klaksvíkar Ítróttarfelag (KÍ)

Tabellplassering i fjor: 1. plass

KÍ som kommer fra Færøyenes nest største by tok forrige sesong sin første ligatittel på 20 år. Med pengesterke støttespillere har de midler til å hente spillere fra utlandet på fulltidskontrakter.

Likevel tror ekspertene at fjorårets serievinner vil skuffe denne sesongen, en stor grunn til det er at en nordmann har dratt.

– De har mistet Simen Sandmæl (nordmannen kom på årets lag i fjor) og han var veldig viktig for dem, sier Baldvinsson.

Les også: «Æljen fra Tynset» skal skyte KÍ Klaksvík til gull

4. Nes Sóknar Ítróttarfelag Runavík (NSÍ)

Tabellplassering i fjor: 3. plass

NSÍ har en av ligaens største profiler i stallen. Målmaskinen Klæmint Olsen er Færøyenes svar på Sigurd Rushfeldt og Alan Shearer. Ingen har scoret like mange mål som Olsen i den færøyske ligaen. På 297 kamper har han satt ballen i mål 188 ganger.

Ekspertene tror han også vil bøtte inn mål i år, men at laget faller en plass på tabellen.

Laget har vunnet ligaen én gang (2007) og cupen tre ganger (1986, 2002 og 2017).

– De er et bra lag som jeg forventer vil kjempe helt i toppen, sier Madsen.

Les også: Legen sa Klæmint (29) aldri kunne bli fotballspiller – svarte med å bli tidenes mestscorende

5. Víkingur Gøta

Tabellplassering i fjor: 5. plass

Ble stiftet så sent som i 2008 da lagene GÍ Gøta og Leirvik ÍF slo seg sammen. Klubben har vært blant de mest suksessrike siden den gang. To seriemesterskap (2016 og 2017) og fem cuptitler (2009, 2012, 2013, 2014 og 2015). Slo i 2014 Tromsø ut av kvaliken til Europa League.

En av Færøyenes største profiler, Atli Gregersen, styrer forsvaret med jernhånd. Et lag som er fysiske og farlige på dødballer.

Laget har slitt med å få inn unge gode spillere som kan ta opp arven etter dem som vant titlene og har de siste sesongene etablert seg midt på tabellen. Ekspertene tror det også kommer til å skje i år.

– De har fått en ny trener og ønsker å spille mer langs bakken. Jeg tror ikke de er laget for det, sier Baldvinsson.

Les også: – Zlatan kalte meg for fisker, så jeg svarte ham tilbake. Da sa det pang

6. Tvøroyrar Bóltfelag (TB)

Tabellplassering i fjor: 8. plass

Mens samtlige klubber ligger i kjøreavstand fra Tórshavn ligger TB ute i havgapet på Suðuroy (Sørøya). Færøyenes eldste fotballklubb (stiftet 1892) og barndomsklubben til Brann-spiller Gilli Rólantsson.

Har av Rogvi Baldvinsson blitt beskrevet som landets «Crazy Gang» med Poul Ingason som deres Vinnie Jones. Har hentet inn 20 år gamle Musah Armah som Gilli Rólantsson har stor tro på. Ghaneseren skal ligge på midtbanen og stabilisere kampene.

– Du kan reise fra Tvøroyrar med tre poeng, ett poeng eller null poeng. Men en ting er sikkert, du reiser alltid derfra mørbanket. Det er alltid tøft å møte dem. Jeg tror de gjør det bedre i år, sier Baldvinsson, om laget som kanskje best fortjener sammenligningen med vikinger:

– Det er krigere, svarer Madsen.

Les også: Flørtet med narkotika og kriminalitet. Så ble han muslim og flyttet til Færøyene

7. Ítróttarfelag Fuglafjarðar (ÍF)

Tabellplassering i fjor: 10. plass

Endte desidert sist forrige sesong med seks poeng på 27 kamper. Slapp unna nedrykk ettersom det var andrelagene til topplagene som havnet på opprykksplassene i divisjonen under.

Trenes av Hans Jørgen Djurhuus som er en profil i den færøyske ligaen. Hjemmebanen deres ligger vakkert til nord i landet i Fuglafjørður med utsikt over Golfstrømmen. Rødtrøyene har vunnet ligaen én gang (1979), de har vært i cupfinalen seks ganger, senest i 2011, men aldri vunnet.

– De er et lag som vanligvis havner høyere enn de gjorde i fjor. De har kvaliteter, men de er en aldrende tropp, er begrunnelsen til Baldvinsson.

– Jeg er enig, jeg tror de kan hevde seg i år, svarer Madsen.

8. EB/Streymur

Tabellplassering i fjor: 9. plass

Havnet som ÍF på nedrykksplass forrige sesong, men holdt plassen grunnet regelen som hindrer andrelag i å rykke opp. Laget som spiller med svarte og blå striper er en sammenslåing av lagene EB og Streymur.

Laget har to stadioner og bytter hver sesong mellom de to stedene.

Laget har to ligamesterskap (2008 og 2012) og fire cuptitler (2007, 2008, 2010 og 2011).

– Jeg tror de kommer til å vinne litt kamper med at de har unge og lokale spillere som vil mye, sier Baldvinsson.

9. Argja Bóltfelag (AB)

Tabellplassering i fjor: 7. plass

Ble stiftet i 1973 og har aldri vunnet en tittel på Færøyene. Har for det meste rykket opp og ned med jevne mellomrom.

AB er en forstadsklubb fra like utenfor hovedstaden Tórshavn, noe som betyr at de største talentene deres ofte havner i toppklubbene B36 og HB.

– Jeg har sansen for AB. De er den «fattige» klubben fra Tórshavn. Mens B36 og HB har store ressurser, er AB i andre enden av skalaen. De jobber med å utvikle unge spillere. Det er vanskelig å plassere dem på tabellen. Jeg tror de kan overraske litt, men de blir nok nede i bunnen, sier Madsen

10. Skála ÍF (Skála)

Tabellplassering i fjor: 6. plass

Havnet i 2005 på andreplass, som er deres beste plassering gjennom historien. Dermed sikret de seg en plass i kvaliken til Europa Ligaen, hvor de tapte 4-0 sammenlagt mot norske Start.

Laget ligger i Skála, en liten bygd utenfor Runavik, hvor NSÍ holder til.

– Har mistet mange spillere og ikke klart å erstatte dem. Det ser tøft ut for dem og jeg tror de vil slite helt i bunnen. De har heller ingen penger til å forsterke seg, sier Baldvinsson.

Les også: De fem lagene som trolig havner på nedre halvdel og deres beste spillere

Altomfotball: Troppinfo til alle klubbene her

Rogvi Baldvinsson:

Er født på Færøyene, men flyttet til Norge som 5-åring. Spiller for Bryne i norsk 2. divisjon, og har spilt 45 landskamper for hjemlandet sitt. Delt toppscorer i EM-kvaliken og følger ligaen tett.

Julian Madsen:

Har tidligere vært trener i VIF-systemet. Valgte å hoppe på et eventyr da den færøyske klubben 07 Vestur på nivå to jaktet ny trener forut for forrige sesong. Torsdag kom beskjeden om at Madsen var ferdig i klubben.

Lørdag: Tabelltipset 14.00, HB Torshavn-Streymur 16.00, KI Klaksvik-B36 18.00 og AB-Vikingur 20.00 (alt på TV 2 Sport 1 og TV 2 Sumo)