SAMARBEID: Norges E-sportforbund, her representert ved Lars Peter Østrem (breddeansvarlig), Bendik Stang (styreleder) og Jack Holand (generalsekretær) sammen med ComeOn!s Stian Røsvik Bjørstad (nummer to fra høyre)
SAMARBEID: Norges E-sportforbund, her representert ved Lars Peter Østrem (breddeansvarlig), Bendik Stang (styreleder) og Jack Holand (generalsekretær) sammen med ComeOn!s Stian Røsvik Bjørstad (nummer to fra høyre) Foto: NESF

Granskes etter kontroversiell million-avtale

Norges E-sportforbund etterforskes av Lotteritilsynet for brudd på markedsføringsloven.

Det skjer etter at de onsdag bekreftet at de har inngått en sponsoravtale med bettingselskapet ComeOn.

Avtalen, som har satt sinnene i kok i e-sport-miljøet, lukker døren for et samarbeid mellom Norges E-sportforbund og Idrettsforbundet.

Nå viser det seg at måten avtalen ble lagt frem på er et brudd på markedsføringsloven.

– Dette er utenfor regelverket slik vi ser det. Det som gjelder her er ulovlig markedsføring, det gjelder for alle aktiviteter som er iverksatt for å fremme omsetningen hos ulovlig pengespillselskap eller dens merkevarer, sier Henrik Nordal, avdelingsdirektør i Lotteritilsynet.

Den samme regelen førte til at Magnus Carlsen måtte holde sin pressekonferanse i Stockholm da han signert en kontroversiell sponsoravtale med Unibet.

I første omgang vil Lotteritilsynet se på saken og orientere om regelverket. Deretter må det tas fortløpende vurderinger for om det er aktuelt eller stor fare for nye brudd.

Ikke støtte fra miljøet

Flere sentrale aktører i e-sportmiljøet raser nå over avtalen, som de mener er inngått uten støtte fra dem.

Administrerende direktør i Good Game fortviler over situasjonen med NESF.
Administrerende direktør i Good Game fortviler over situasjonen med NESF. Foto: Good Game.

– Jeg syns det først og fremst er trist at en gjeng som har fått så mye drahjelp fra oss og fra Idrettsforbundet plutselig brenner så mange broer uten å avstemme det med sine egne medlemmer eller miljøet de sier at de representerer, forteller Erling Rostvåg til TV 2.

Han er administrerende direktør i E-sportselskapet Good Game, som er den største turneringsoperatøren i Norge. I tillegg driver selskapet nettavisen Gamer.no, Norges største forum for gaming og e-sport.

Et samarbeid mellom Idrettsforbundet og norsk E-sport har lenge vært et aktuelt og omdiskutert tema.

Fortvilet

Rostvåg forteller at det i mange år har vært et åpent spørsmål om e-sport er best tjent med å være under idretten eller ikke, men er fortvilet over at den debatten involverer verken klubbene, forbundets medlemmer eller sentrale aktører i miljøet.

Stein Wilmann vil heller ikke stille seg bak valgene gjort av NESF.
Stein Wilmann vil heller ikke stille seg bak valgene gjort av NESF. Foto: Sindre Stien, Nordavind.

– Det er en fortvilet situasjon. Det er uten tvil enkeltpersoner i det forbundet som brenner for e-sport og ønsker å gjøre gode ting. Men da virker det utrolig rart å skulle gå ut og gjøre en sånn ting uten å ha dialog med noen av aktørene, sier han.

Stein Wilmann, daglig leder i et av Norges største e-sportorganisasjoner, forteller at han deler samme oppfatning som de fleste innad i det norske miljøet og blant store aktører.

– Vi er ikke representert av dette forbundet og stiller oss heller ikke bak verdigrunnlaget eller valgene som er tatt. Vi verdsetter den norske idrettsmodellen og har veldig lyst til å jobbe tett med en organisasjon som NIF og ser på de som en av nøkkelfaktorene for å videreutvikle norsk e-sport, sier han.

Flere titalls millioner i året

Oktober 2019 ble Norges e-sportforbund reetablert med et nytt styre og nye planer om å bygge opp norsk e-sport. Deres formål skal blant annet være å bidra til bygging av en breddekultur, bidra som et kvalitetsorgan for e-sportarrangementer i Norge og sikre norske utøvere gjennom juridisk rådgiving og støtte.

ComeOn vil gå inn som hovedsponsor i Norges E-sportforbund (NESF). Avtalen mellom NESF og ComeOn strekker seg i første omgang frem til 2022, men med en opsjon om ytterligere forlengelse.

Den skal etter hva TV 2 erfarer dreie seg om titalls millioner kroner i året.

Generalsekretær i NESF tar kritikken på alvor og vil samle til samtale. Foto: NESF
Generalsekretær i NESF tar kritikken på alvor og vil samle til samtale. Foto: NESF

– Verdien på avtalen er konfidensiell, men totalt sett dreier det seg om en del millioner kroner i året. Den totale rammen avhenger litt av nivået på aktivisering av rettigheter i avtalen, men vi er uansett sikret et svært solid grunnbeløp, sier generalsekretær i E-sportforbundet Jack Holand.

Norges Idrettsforbund sier denne avtalen umuliggjøre et eventuelt fremtidig samarbeid mellom forbundene på grunn av enerettsmodellen i Norge.

– Alle som har forbindelser med spillselskaper utenfor Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er å anse som å motarbeide den norske enerettsmodellen og ingen organisasjonsledd hos oss kan ha en avtale med utenlandske spillselskap. Dette var NESF klar over før de inngikk avtalen med ComeOn, per telefon med Jack Holand 26. mars i år, sier idrettspolitisk rådgiver i Norges idrettsforbund Per Tøien til TV 2.

Vil samle miljøet til samtaler

Generalsekretær i NESF, Jack Holand, forteller at han har fått mange sterke reaksjoner etter pressekonferansen onsdag og at det har vært tøft å stå i stormen.

– Vi er til for miljøet og det er de vi vil være her for, så selvfølgelig er det trist at reaksjonene er slik som de er nå, forteller han.

På spørsmål om han forstår reaksjonene og om angrer på valget han har tatt sier han at NESF står ved valget som er inngått, men at det er lett å være etterpåklok, spesielt når det oppstår en storm.

– Når det gjelder kritikken tar vi det på høyeste alvor og vil samle e-sportmiljøet og forbundet og kalle inn til generalforsamling hvor de kan ytre sine meninger om dette, sier han til TV 2.