«Fenrik Aker» mener samfunnet mangler én ting

GOD KVELD NORGE (TV 2): – Hvor har det blitt av tydelighet? spør Geir Aker (44), kjent som fenriken i «Kompani Lauritzen». Han etterlyser mer disiplin i både skolen og samfunnet.

Geir Aker ble kjendis over natten da han dukket opp som fenrik i «Kompani Lauritzen». Med glimt i øyet og tørrvittig humor har hele Norge falt for væremåten hans.

Selv om mange av deltakerne trodde han var en skuespiller, så har han tilbrakt ti år av livet sitt i Forsvaret.

– Ti år i militæret ... Det blir jo mer enn en jobb, det blir fort en livsstil, sier han til God kveld Norge og Dorthe Skappel.

– Man blir jo formet, også gjelder det da å holde litt på sitt eget også, så man ikke blir en sånn grønn utgave av deg selv, fortsetter Aker.

Ville prioritere familien

Etter ti år var det på tide å tilbringe mer tid med familien. Aker har nemlig to barn i tenårene.

– Det var et enkelt valg å velge barna mine. Men siden det hadde blitt en livsstil, så lurte jeg på hva som skulle komme i stedet for Forsvaret, forklarer han.

I dag driver Aker et eget selskap, hvor han tilbyr både coaching, opplæring og foredrag. I tillegg arrangerer han villmarksleir for ungdom sammen med Espen Simonsen, kjent fra TV 2 programmet «Øya».

Blir kjent igjen på gata

De siste ukene har vært travle for Geir Aker. Etter «Kompani Lauritzen» så vil alle ha en bit av han.

– Det har vært veldig mye oppmerksomhet. Den kom så brått, og det var jeg ikke så veldig forberedt på, forteller han.

– Er det sånn at du blir kjent igjen på gata?

– Ja, jeg har liksom blitt «fenrik», merker jeg. Jeg møtte ei dame som pekte på meg og sa: «Jeg kjenner jo ikke deg, men jeg må bare si hei uansett», og det er vel litt slik det er, ler Aker, som foreløpig trives med oppmerksomheten.

Tenåringsbarna hans synes også det er moro at pappa har blitt kjendis.

– Datteren min sier at hun ikke trenger å se programmet, hun får alle klipp på Snapchat fra vennene sine uansett, smiler han.

– De synes programmet er bra så jeg tror de er fornøyd, fortsetter Aker.

Alle har godt av disiplin

Han innrømmer at han var spent på hva han kunne forvente da kjendisene gikk ut av bussen på Setnesmoen i Åndalsnes.

– Når de tropper opp med rosa koffert, lange negler og vipper ... Da er det fort gjort å lure på om de vet hva de har meldt seg på. Det var det nok ikke alle som gjorde, og de fikk seg nok et sjokk de også. Men i sum så tror jeg at de fant noe i seg selv som de ikke hadde fått tilgang på om de ikke var med, forteller Aker.

Han tror at alle har godt av litt disiplin, og svarer ett kontant «ja» på spørsmålet om vi har blitt for slappe, blant annet i skolen.

– Disiplin har blitt knyttet opp mot noe som er autoritært. Det at alle skal med, det skal vi heie på. Men hvem skal vi følge? Hvem står der og er tydelige forbilder? spør Aker, og fortsetter:

– Har vi for eksempel noen tydelige rikspolitikere lenger? Altså, hvor ble det av tydeligheten? Jeg tror det samme gjelder i skolen. Jeg tror alle setter pris på tydelighet bare de er ærlige med seg selv, sier han.

Han påpeker også at det ikke alltid er de vi tror er ledere som er de beste.

– Nei, det har vi vel noen eksempler på rundt omkring i verden, avslutter Aker.