STUDENT: Mathilde Teoline Hermansen, her fotografert på ferie i Spania i sommer.
STUDENT: Mathilde Teoline Hermansen, her fotografert på ferie i Spania i sommer. Foto: Privat

Utvekslingsplanene gikk i vasken for Matilde (20): – Ikke det samme å studere i Australia hjemmefra

Mathilde Teoline Hermansen (20) hadde gledet seg til et semester i varmere strøk. Tilbudet om å ta studiet hjemmefra var ikke like fristende.

Mange utvekslingsstudenter måtte reise hjem da koronaepidemien begynte å lamme verdenssamfunnet.

Og fortsatt vil viruset prege mulighetene til de studentene som hadde planer om å studere i utlandet fra høstsemesteret.

Flere studiesteder har allerede avlyst all utveksling til land utenfor Europa. Men noen studiesteder er mer kreative.

Mathilde Teoline Hermansen (20) studerer ved Høgskolen i Innlandet, og utdanner seg til å bli lærer.

I løpet av det fem år lange masterstudiet er det kun ett semester der det er mulig å dra på utveksling til utlandet.

Det er første semester på det tredje året, og det er dette semesteret hun skal ta fatt på til høsten.

– Jeg gledet meg veldig til å dra til Griffith University i Australia, og for meg er en viktig del av et å dra på utveksling det kulturelle og sosiale. Da blir det ikke akkurat det samme å sitte på Hamar og studere på en skole i Australia, sier hun til TV 2.

Takket nei

For det var tilbudet hun fikk fra skolen – å ta semesteret digitalt.

– Jeg har takket nei til dette. Det koster flere titusener i skolepenger å gå på skole der nede, og da kan jeg heller ta det semesteret på Høgskolen i Innlandet, sier hun.

Allerede da korona-situasjonen begynte å nærme seg Europa i februar og mars, forsto Hermansen at utenlands-semesteret kunne ryke. Hun ventet derfor meg å både bestille billetter og et sted å bo.

– Jeg synes dette er veldig kjedelig. Jeg begynte rett på studiet etter videregående skole, og det er dette semesteret jeg har mulighet til å reise. Men alt blir ikke alltid som man hadde tenkt, og jeg får ta fagene mine på Høgskolen i Innlandet, så jeg får gjort det jeg skal faglig sett, sier hun.

Utsatte master

Også Anders Vik (24) hadde planer om å reise til Australia etter sommeren. Han og en studiekamerat hadde skulle til Griffith på Gold Coast og ta siste semester der før masteroppgaven i endringsledelse skulle skrives ved Universitetet i Stavanger.

– Vi hadde allerede det meste av papirer på plass, til og med flybilletter til Singapore. Etterhvert ble vi mer og mer sikre på at dette ikke gikk veien, så da tok vi kontakt med studieveilederen og spurte om vi kunne endre studieplanen vår, sier han.

UTSATTE: Anders Vik (24) fant en kreativ løsning på utvekslingsproblemet. Foto: Privat
UTSATTE: Anders Vik (24) fant en kreativ løsning på utvekslingsproblemet. Foto: Privat

Løsningen ble å snu på ting, og skrive master til høsten, og dra på utveksling våren 2021.

– Vi fikk innvilget dette, og det er nå planen. Det var litt leit, siden vi hadde lagt ned ganske mye tid i planleggingen av semesteret, men da blir det nok enklere når vi skal søke igjen til våren, sier han.

Han ser frem til å kunne dra til Australia, selv om han må glede seg litt lenger enn planlagt.

– Det kommer sikkert til å smake enda bedre nå som det er satt på vent et halvår, sier han.

– Synd

Høgskolen i Innlandet, der Hermansen studerer, har avlyst all utveksling til steder utenfor Europa.

Det åpnes likevel opp for at studenter som får tilbud om digitalt studie, kan delta på dette.

– Så lenge utdanningsstedene tilbyr det samme digitalt, står de fritt til å velge dette, men det koster ofte mye penger i skolepenger, sier Gunnar Klinge, seniorrådgiver ved Høgskolen i Innlandet, til TV 2.

Han understreker at det digitale utdanningsopplegget først må godkjennes av faglærer ved høgskolen.

– For de studentene som ikke får dratt på utveksling, tilbys det undervisning hos oss. Det er veldig synd at så mange går glipp av tiden sin i utlandet, som for mange nok blir stående som et av høydepunktene i løpet av studietiden, sier han.

Også ved OsloMet, som har rundt 200 utvekslingsstudenter i semesteret, er de usikre på hvordan neste semester blir. De har enda ikke besluttet å avlyse utveksling til spesifikke områder.

– Vi jobber for å ivareta studentene på en så god mulighet som mulig, og sørge for at de får gjennomført utdanningen som planlagt. Vi kartlegger også mulighetene for digitale studier, og også studentens interesse for dette, sier Åshild Losnegard, seniorrådgiver ved OsloMet.