PRESSEKONFERANSE-ERNA: Regjeringen har holdt nærmest daglige pressekonferanser etter koronaviruset kom til Norge.
PRESSEKONFERANSE-ERNA: Regjeringen har holdt nærmest daglige pressekonferanser etter koronaviruset kom til Norge. Foto: Thomas Brun

Siv Jensen krever mer åpenhet: Ber Erna Solberg fortelle om regjeringens «hemmelige kø»

Frp-leder Siv Jensen mener regjeringen holder Stortinget utenfor når samfunnet skal gjenåpnes. – Regjeringen er opptatt av å styre et medieshow, sier Jensen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag skal regjeringen presentere sin gjenåpningsplan av Norge.

– Jeg vil vite om det finnes en såkalt kø når det gjelder hvordan man skal gjenåpne samfunnet, sier Siv Jensen til TV 2.

Hun viser til at regjeringen har snakket om «å snike i køen». Jensen ber om at den «hemmelige køen» offentliggjøres.

– Vi hører stadig flere medlemmer av regjeringen sier at ingen skal snike i køen, men vi har altså ikke sett den listen. Vi aner ikke hvilken rekkefølge regjeringen har tenkt å åpne opp eller hvilke avveininger regjeringen har gjort når de angivelig har lagd denne listen. Vi vil se listen og høre begrunnelsen for hva som skal åpne først, sier Frp-lederen.

Statsministeren Erna Solberg sier at regjeringens prioriteringsliste er kjent.

– De sakene som dreier seg om barn, unge og sårbare grupper vil ha høy prioritet. Så vil økonomi og arbeidsplasser ha høy prioritet, så er det også en rekke andre tiltak. Vi må legge smittevernstiltakene i bunn og at vi ikke åpner for mye på en gang, sier Solberg.

Les hele tilsvaret til statsministeren lenger ned i saken.

– Kan be regjeringen om endringer

Frp-leder Jensen minner Solberg om at hun leder en mindretallsregjering.

– Stortinget har meninger om dette og Stortinget skal kontrollere regjeringen. Når Stortinget ikke er enig i regjeringen gjør, kan Stortinget be regjeringen om å gjøre andre endringer, men da må vi vite hva regjeringen tenker og det får vi ikke vite. Nå vil jeg vite om det er en køliste og hvilke kriterier har regjeringen lagt til grunn for å prioritere, sier Jensen, som inntil i januar var nummer to i regjeringen som finansminister.

Det er et liknende budskap som Ap-leder Jonas Gahr Støre presenterte i et TV 2-intervju onsdag.

– Regjeringen har vært i Stortinget med orienteringer, men det har vært i veldig liten grad. Når vi skal gjenåpne samfunnet, bør regjeringen hente inn Stortingets syn og det er en mindretallregjering vi har med å gjøre, sa Ap-lederen.

Han er urolig for at det blir en regjeringen som sier «vi alene vite» og avviser ethvert innspill fra utsiden.

– Da tar vi mindre opplyste beslutninger, sier Støre.

Les saken: Støre frykter soleløp fra Solberg

Heller ikke Siv Jensen er fornøyd med måten regjeringen er blitt informert på.

– Vi må ha en åpen samfunnsdebatt hvor vi deler informasjon og kan diskutere spørsmålene om gjenåpning. I denne svært alvorlige situasjonen er mer informasjon bedre enn mindre informasjon. Det er ikke grunn til at man skal holde rapporter hemmelig i uker fordi man venter på å presentere det på regjeringens daglige presseshow. Dette er informasjon som er avgjørende viktig for kommunenes oppfølging av sårbare barn eller barneombudets mulighet til å gjøre jobben sin, sier Jensen.

– Informerer regjeringen Stortinget i for liten grad?

– Ja, og de sitter for lenge på rapporter som vi trenger å få for å få en bredere samfunnsdebatt. Det er mange som er berørt av den kraftige nedstengningen. Det er mange som er utålmodig på at samfunnet skal åpnes opp og da må man vite hvilke politiske prioriteringer gjør regjeringen gjør for disse valgene. Særlig når mange av prioriteringene ikke er forenlig med de helsefaglige rådene som kommer.

Hemmelighold

Hun viser til at regjeringen holdt en rapport som sårbare barn unntatt offentligheten i ni dager, som NRK har omtalt.

– Når den informasjonen ikke blir delt og man må begjære innsyn i dokumenter for å få klarhet i hvor alvorlig situasjonen faktisk er, da virker det på meg som regjeringen er mer opptatt av å styre et medieshow enn at kommunene, barneombudet og andre skal få gjøre jobben sin.

– Men du sitter i regjeringens koronakomite. Der er regjeringen innom og informerer deg og de andre parlamentariske lederne?

– Ja, det hender at statsråder ønsker å komme for å gi informasjon, men dette er ikke et organ hvor man kan konsultere Stortinget. Da har regjeringen i så fall lagt godviljen til, hvis de sier at de på den måten har konsulert Stortinget.

Solberg: – Kan redegjøre for Stortinget

– Vi har sagt at vi må gjøre dette gradvis, kontrollert og sammen. Det er stikkordene vi presenterte på pressekonferansen i påsken da vi snakket om hvordan vi skulle åpne Norge. Det betyr at vi jobber med tidsplanen når vi skal åpne ulike aktiviteter, og den planen kommer i morgen, sier Solberg till TV 2.

– Burde ikke Stortinget vært med i diskusjonen om den tidsplanen?

– Nå har vi informert partilederne om hvordan vi gjøre det, men regjeringen fatter sin beslutning i morgen og da offentliggjør vi den med en gang. Det er jo sånn at regjeringen kommer med en beslutning til Stortinget, men da må regjeringen først fatte den beslutningen.

– Vi har forsøkt å ha god dialog og diskusjon om alle disse tingene, men det er et veldig behov for tempo og når regjeringen har besluttet dette blir også alt underlagsmateriale offentlig.

– Tenker du at dere er i tett nok dialog med Stortinget?

– Dette er en vanskelig situasjon. Vi har lovhjemler som sier at dette er regjeringens ansvar å håndtere. Så kunne vi valgt å stå på Stortingets talerstol og gitt en redegjørelse på hva regjeringen har vedtatt istedenfor å ha en pressekonferanse, men det ville vært regjeringen som vedtok det uansett. Vi har ikke sett den løsningen som naturlig, men det kan være mer naturlig å gjøre fremover. Det er jeg åpen for, men vi har en smittevernslov som har bestemt arbeidsdelingen i disse spørsmålene. Prinsippene om at vi skal gjøre ting sammen, over tid og kontrollert har ligget fast i over en måned, sier Solberg.