Kalenderen er klar: Giroen og Vueltaen krasjer

Slik blir sykkelsesongen 2020.

Se Carl Fredrik Hagens reaksjon på den nye sykkelkalenderen i vinduet øverst.

Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) planlegger å starte sykkelsesongen igjen 1. august.

Touren vil gå på sensommeren, Giro d'Italia og Vuelta a España vil overlappe og sesongen vil fortsette til langt ut i november.

Det offentliggjorde UCI i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Til tross for at det er høyst usikkert om det vil være mulig å gjennomføre sykkelritt i de ulike landene i løpet av året, har altså UCI likevel spikret en kalender rytterne kan forholde seg til.

De viktigste punktene er:

  • Første ritt 1. august i Italia (Strade Bianche).
  • Tour de France fra 29. august til 20. september.
  • VM i Sveits vil avholdes som planlagt siste uken i september.
  • Giro d'Italia og Vuelta a España vil overlappe. Giroen avsluttes 25. oktober, mens Vueltaen starter 20. oktober. Vueltaen blir imidlertid kortere, ettersom arrangøren har gjort det klart at det ikke lar seg gjøre å starte etapperittet i Nederland.
  • Alle fem «Monumentene» (de største endagsrittene) skal arrangeres. Første blir Milano-Sanremo 8. august, det siste blir Il Lombardia 31. oktober.
  • Sesongen varer til langt ut i november (!).

Carl Fredrik Hagen, som kjørte en svært sterk Vuelta i fjor, konstaterer at proffsyklistene har en svært travel høst i vente – gitt at alle de planlagte rittene kan gjennomføres.

Lotto Soudal-rytteren understreker at ikke har rukket å spikre sitt eget rittprogram ennå, men ett mål har han klart for seg.

– Jeg har som hovedmål å kjøre en Grand Tour i løpet av høsten. Det er viktig med tanke på utviklingen min, og for å få mørnet kroppen og få mer erfaring inn mot neste sesong, sier Hagen til TV 2, og legger til at han ikke har noen sterke preferanser for hvilket etapperitt han eventuelt skal delta i.

Se hele intervjuet i vinduet øverst.

Kristoff utelukker Giroen

Alexander Kristoff vil på sin side prioritere klassikerne fremfor de største etapperittene. Derfor går han langt i å utelukke Giro d'Italia, ettersom det krasjer med Flandern Rundt.

– Jeg må kjøre et opplegg der jeg får med meg den uken i Belgia (Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen og Ronde van Vlaanderen). Det er de løpene jeg presterer best i, så da blir det et naturlig sesongmål for meg, sier UAE-rytteren til NTB.

Derimot åpner han døren for Tour de France.

– Hvis laget vil sende meg til Tour de France, så stiller jeg der. Det krasjer ikke med de andre løpene jeg deltar i. Men Tour de France er viktigere for laget enn for meg, og laget må velge hvem de skal bygge opp rundt, sier 32-åringen.

Uno-X øyner mulighet

– Det er viktig å ha med seg at det første som kreves er at myndighetene sier at det er greit. Selv om UCI og arrangørene sier at dette er planen, så er det myndighetene som avgjør. Jeg tror vi skal være lykkelige for hvert sykkelritt som går, sier Jens Haugland i det norske profflaget Uno-X.

Samtidig øyner han muligheter for laget hans, dersom rittene går som planlagt. Tour de France overlapper med blant annet Tirreno-Adriaticio. Det klarer lagene selvsagt å håndtere, men så skal World Tour-lagene i tillegg forberede seg til Giro d' Italia, Vueltaen og flere klassikere som overlapper der.

– Man mister pusten litt av det rittprogrammet, sier Haugland, som tror de store lagene må prioritere knallhardt.

Tror sportssjefen kan være skeptisk

Da kan det åpne seg muligheter, særlig i etapperittene.

– Vi skal rekke opp hånden og si at vi er klare for å stille. Det er kanskje ikke denne høsten vi skal bruke til å si nei til ritt. Vi får stå litt fremme i skoene. For et seriøst profflag, så kan det komme noen muligheter i et pakket program. Forhåpentligvis kan UCI skape nye muligheter for lagene på nivået under. Det hadde vært en fin opptur etter en tøff tid.

– Men er det bare sportslig lurt å konkurrere på et nivå høyere?

– Hvis du spør en overivrig type som meg, så ser jeg ingen problemer, men hvis du spør en som er sportslig leder (Kurt Asle Arvesen journ. anm), så vil han peke finger og si at vi må vurdere om det er det rette sportslige nivået. Og det gjør han med all rett til. Men vi er rustet for spennende oppgaver, vi. Vi bruker denne perioden til å trene systematisk og strukturert mot det som måtte komme, og har ryttere som er klare for å ta de utfordringene.