Oslo 20200417. 
Justis- og beredskapsminister Monika Mæland lover å komme til Stortinget med et forslag for å evakuere barn fra Moria-leiren i Hellas.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Oslo 20200417. Justis- og beredskapsminister Monika Mæland lover å komme til Stortinget med et forslag for å evakuere barn fra Moria-leiren i Hellas. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: Heiko Junge

Regjeringen lover løsning for Moria-barna innen 14 dager

Justisminister Monica Mæland har bedt om to ukers frist for å komme til Stortinget med en løsning for sårbare barn i flyktningleiren Moria i Hellas.

Justisministeren skal fredag delta på et EU-møte, hvor et forslag om evakuering av barn fra Moria-leiren skal presenteres. Hvis forslaget får bred støtte i EU er Norge også innstilt på å delta på dugnaden for Moria-barna.

I 12.time

– Det kommer et utkast på EUs ministerrådsmøte på fredag. Da får vi mer kunnskap om dette. Det er lettere å ta imot disse barna hvis det er prosedyrer som kan brukes, og UNCHR peker på flyktninger som har behov for beskyttelse, sier Ove Trellevik, stortingsrepresentant fra Høyre. Han peker også på at det er mange kommuner som vil bistå med å ta imot barn fra Moria.

Stortinget skulle behandlet et forslag om å evakuere et antall barn fra Moria til Norge på torsdag. Engasjementet rundt barn i den overfyllte leiren i Hellas er stort. Over 70 norske kommuner har undertegnet et opprop om å hente barn fra leiren til Norge. TV2 har de siste dagene fortalt om Maisam fra Afghanistan, som ligger på sykehus på fastlandet etter å ha blitt syk i Moria-leiren. Det er et stort engasjement for å hente tilbake familien som har bodd på Sørlandet i to år.

Press på regjeringen

– Jeg skjønner at det har vært et stort press mot regjeringen og at de forsøker å finne en løsning, sier Karin Andersen, stortingsrepresentant fra SV. Hun er leder i Stortingets kommunalkomite og står bak av ett av to forslag om å evakuere barn. Hun understreker at det haster å finne en løsning for barna, som lever under svært vanskelige forhold. Leiren er opprinnelig laget for rundt 3000 flyktninger, men nå bor det over 20 000 i den enkle leiren. Forslagene fra SV og Rødt skulle etter planen vært behandlet på torsdag. KrF har også jobbet hektisk de siste dagene for asylbarna i Moria.

– Vi er opptatt av å få en god løsning. KrF forventer at det kommer en løsning fra regjeringen, sier Torhild Bransdal, stortingsrepresentant fra KrF.

Fremskrittspartiet går sterkt imot å hente barn fra Moria. Innvandringspolitisk talsperson i Frp, Jon Engen-Helgheim mener det er alvorlig hvis Høyre nå snur i Moria saken og velger å forhandle med de rød-grønne partiene om en løsning.

– Da er all troverdighet borte, sier Helgheim. Han mener det er uforståelig at Høyre ser ut til å ville ta på seg en stor økonomisk belastning, nå som Norge er i økonomisk krise.

– Dette er spesielt uforståelig siden dette er symbolpolitikk, som totalt sett ikke vil hjelpe, men bare vil lokke enda flere ut i lidelse og nød. Pengene blir brukt opp på noen få og enda flere vil legge ut på reise, sier Helgheim. Han er redd flere sårbare blir glemt og flere grunnløse asylsøkere vil havne i forferdelige forhold.

Arbeiderpartiet har forslått å øke antallet kvoteflyktninger med 500 og hente barn innenfor dette antallet flyktninger. Partiets innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, mener Høyre til nå har vært helt fraværende i debatten om Moria-barna.

– Vi har hele veien vært klare på at regjeringen må komme seg på banen og jobbe med løsninger med FN og EU. Først nå ber de om litt mer tid for å legge frem en løsning for Stortinget. Det er på tide å slutte med politisk spill og faktisk komme med løsninger og forslag. Det er ikke en dag for seint, sier Gharahkhani. Partiet vil ha slutt på politisk spill fra regjeringspartiene og forventer tydelighet fra statsminister Erna Solberg.

Barn allerede hentet

Justisminister Monica Mæland deltar nå på de ukentlige ministermøtene i EU. Regjeringen har ønsket at Norge skulle slutte seg til en bred europeisk dugnad for enslige mindreårige barn i Moria. Tyskland har bedt Norge og andre europeiske land om å være med på å relokalisere barn fra den overfylte leiren. Både Luxembourg og Tyskland har allerede hentet barn i flyktningsleiren.