Nappe ut piggene av vinterdekkene for å bruke dem om sommeren? Nei, sier Broom-Benny.
Nappe ut piggene av vinterdekkene for å bruke dem om sommeren? Nei, sier Broom-Benny.

Ikke forbudt– men heller ingen god idé

– Dette vil jeg absolutt ikke anbefale deg å gjøre.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I «Spør Benny»-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Har merket at piggene blir nedslitt fortere enn selve dekket. Da gummien på piggdekkene er hardere enn vanlige vinterdekk (etter hva jeg har hørt), er det da mulig å fjerne piggene og ha brukbare dekk til sommerbruk?

Mvh. Øistein

Benny svarer:

Hei Øistein. Jeg forstår at dette kan være fristende og det finnes ingen lover som forbyr deg å trekke ut piggene fra piggdekkene og bruke dem som sommerdekk. Selvsagt forutsatt at du har riktig mønsterdybde, dimensjon og hastighetsmerking på dekkene.

Dette er et spørsmål som innimellom dukker opp, så du er hverken den første eller siste som lurer på det.

Men det er slik at er store forskjeller i måten vinterdekk og sommerdekk er konstruert på. Hvis du kjører med vinterdekk om sommeren, vil dette påvirke bilens kjøreegenskaper i stor grad og gi deg dårligere grep. Det viser rapporter fra blant andre svenske Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

De viser at vinterdekk uten pigger har 20 prosent lengre bremselengde på våt asfalt og i varmegrader enn sommerdekk og gjør det vesentlig dårligere i unnamanøvre. Man behøver med andre ord ikke så mye fantasi for å forstå hva konsekvensene kan bli ...

Slitte sommerdekk er bedre på sommerføre enn gode vinterdekk. Det er jo ikke uten grunn at dekkprodusentene legger ned enorme penger i utvikling og testing av dekk for å tilpasse disse de ulike sesongene.

Så veldig enkelt oppsummer: Nei, det er ikke forbudt, men det er heller ikke smart. Så selv om det ikke er ulovlig å trekke ut piggene fra piggdekkene dine, er det virkelig ikke noe jeg vil anbefale deg å gjøre.

God sommer ønskes både deg og bilen din!

Les også: Så mange gir blaffen i dekkskift

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les også: Denne jobben må du ikke glemme når du har tatt av hjulene

Video: Se mer om hvorfor du ikke bør bruke vinterdekk om sommeren her