Flørtet med narkotika og kriminalitet. Så ble han muslim og flyttet til Færøyene

Ken Fagerberg var supertalentet som skulle bli Sveriges neste stjerne. Slik ble det ikke.

Lørdag: Se fotball fra Færøyene fra kl. 14

18 år gammel tok Ken Fagerberg den svenske fotballen med storm da slo gjennom i den svenske klubben Örgryte.

31-åringen banket inn mål for Göteborg-klubben. Det tok ikke lang tid før større klubber viste interesse for ham.

Danske Midtjylland la 14 millioner kroner på bordet. Spissen valgte å ta med seg flyttelasset sørover.

Men det var ikke bare flyttelasset som ble med til Danmark. Fagerberg hadde aldri vært blant de mest seriøse fotballspillerne. For ham var det like viktig å ha det gøy utenfor banen, noe som ofte innebar alkohol og narkotika.

– Jeg har alltid vært en villbass. Jeg levde et liv som ofte innebar å drikke alkohol og ta narkotika. Jeg vil ikke si at jeg var hverken narkoman eller alkoholavhengig, jeg ville bare ha det gøy. Jeg tror det bare ble et stort problem å kombinere det med toppfotball, sier 31-åringen til TV 2.

I starten av Midtjylland-perioden klarte han å legge bort livsstilen han hadde i Sverige, men da han ble lånt tilbake til Örgryte i 2010 ble det for alvor et problem.

– Jeg havnet i et veldig dårlig miljø da jeg returnerte til Sverige. Det var folk fra kriminelle miljøer som var ute etter meg, og jeg forstod at jeg måtte tilbake til Danmark.

Han hadde to kamper igjen før han skulle tilbake til Midtjylland. Men det eneste han tenkte på var å komme seg vekk fra Göteborg. Dermed gikk han ut på banen og slo ned en motstander med albuen helt uprovosert. Da fikk han utestengelse for resten av sesongen og dro fra Sverige. Noe han beskriver overfor TV 2 som en impulshandling.

Han har tidligere fortalt om fortiden sin til det svenske magasinet Offside.

– Motivasjonen og gleden forsvant sakte, men sikkert.

Etter låneoppholdet i Örgryte gikk karrièren raskt i nedoverbakke. På fem sesonger var han innom seks klubber.

– Jeg tror at motivasjonen og gleden min forsvant sakte, men sikkert. Jeg elsker jo å spille fotball, men viljen til å leve 100 prosent som en proff slet jeg med. Det går fint å leve et sånt liv når man er 18-19 år gammel, men når man blir eldre så begynner kroppen å si ifra, sier Fagerberg.

– Tenker du noen ganger på hvor god du kunne blitt?

– Nei, nesten aldri, men noen ganger har jeg tenkt på det selvsagt.

Men én positiv ting kom det ut av oppholdet i Danmark. Han møtte Lykke, som senere ble hans kone. Da de fikk sitt første barn i 2016 bestemte de seg for å starte et nytt liv. Valget falt på Færøyene.

Sliter med å finne gode nok grunner til å returnere til Sverige

Den nystiftede familien ankom Færøyene i starten av 2017 og Fagerberg signerte kontrakt med klubben 07 Vestur.

– Det var på grunn av barnet mitt jeg valgte å flytte, det er iallfall en stor grunn til det. Jeg er usikker på om jeg hadde gjort det om jeg var alene.

Etter at 07 Vestur rykket ned fra toppdivisjonen gikk turen videre til Tvøroyrar Bóltfelag (TB). Klubben er Færøyenes eldste fotballklubb og ligger i den største landsbyen Tværoyri på Sørøya. Hvor blant annet Brann-spiller Gilli Rólantsson vokste opp.

Helt isolert ute i havgapet har Fagerberg funnet roen han har lett etter.

FUNNET SIN PLASS: Ken Fagerberg har funnet roen på Tvøroyrar. PHOTO: Bjarni Nygaard.
FUNNET SIN PLASS: Ken Fagerberg har funnet roen på Tvøroyrar. PHOTO: Bjarni Nygaard.

– Det er helt fantastisk her. For meg er dette den fineste plassen på Færøyene. Menneskene her, spillerne, treneren, alle er fantastiske.

– Kan du se for deg å bo på Færøyene resten av livet ditt?

– Det er vanskelig å si. Jeg har vanskelig for å se hvordan fremtiden blir. Det å bo her, gjør at jeg kan fortsette å bygge meg som person.

– Er du redd for å havne i det samme kriminelle miljøet om du flytter hjem?

– Jeg tror nok jeg trenger litt mer tid her. Jeg klarer liksom ikke å se hva som skal gjøre at jeg flytter hjem. Jeg savner jo selvfølgelig foreldrene mine, men utenom dem, så sliter jeg med å se noe positivt ved å returnere til Sverige.

Fant svar i islam

Samtlige lag i ligaen, bortsett fra TB holder til i kjøreavstand fra Torshavn. Noe som gjør at Fagerberg og resten av laget er nødt til å bruke to timer med båt til hver bortekamp.

Men han trives på øya. Sammen med religion har den rolige livsstilen klart å gjøre Fagerberg til et annet menneske. Til magasinet Offside har han fortalt at han i Danmark begynte å dra i kirken og interessere seg for bibelen.

Men desto mer han leste, desto flere spørsmål fikk han. Dermed valgte han å se på andre religioner, og valget falt til slutt på islam.

– Jeg har fundert mye gjennom livet. Jeg tenkte mye, og religion gjorde at jeg fikk svar på noe av det. Jeg lever ikke et veldig religiøst liv utad, men i tankene min gjør jeg det.

På Tværoyri har han funnet sin plass. Noen timer i uken jobber han på en fiskefabrikk. Familien ble i fjor til fire da han og Lykke fikk sitt andre barn. Dermed har de Elias på tre år og Olivia på et år.

– Vi trives alle fire. Jeg forsøker å gjøre mitt beste som far, og det skal ganske mye til for å ikke trives her tror jeg, sier Fagerberg.