Fotballplanen: – Spørs hvor lenge man klarer å få det til å gå rundt

Mandag la NFF frem tøffe tiltak som de håper skal gi fotballen grønt lys til oppstart. Norske toppspillere er positive.

– Det blir en spesiell hverdag, selvfølgelig. Jeg skjønner at hvis vi skal starte opp, er det en pris vi må betale, sier Vålerenga-spiller Jonatan Tollås Nation til TV 2.

– Jeg tror nok kanskje det blir utfordrende. Men jeg er veldig giret på å komme i gang. Så lenge man er løsningsorientert og gir og tar litt, tror jeg at det kommer til å gå, istemmer Sandviken-spiller Ingrid Stenevik.

Planen til NFF og NIF, som per nå er et utkast, har fått grønt lys av FHI. De har betegnet de foreslåtte tiltakene som «smittevernfaglig forsvarlig.»

– Forskjell på hverdagen

Kort oppsummert skal spillerne tilnærmet leve som om de er i karantene. Som hovedregel skal de ikke gå på butikken. De skal heller ikke gå på skole eller jobb utover tiden de bruker sammen med laget, og skal ikke ta offentlig transport.

Les mer om protokollen her.

For spillerne i Toppserien byr det på større utfordringer enn herrespillerne, konstaterer Stenevik.

– Det er ingen tvil om at det er forskjell på hverdagen til dame- og de mannlige spillerne. At det kan bli mer utfordrende for en del jenter som har jobb eller studier ved siden av, det tror jeg, sier Stenevik.

Sandviken-spilleren har en sidejobb i Hordafor, hvor de bytter på å ha hjemmekontor og møte opp på arbeidsplassen. Hun tror at arbeidsgiveren vil være samarbeidsvillig dersom fotballoppstarten blir en realitet.

Den andre stillingen hennes utenom fotballen, hvor hun jobber med Sandvikens gatelag, må hun trolig legge på is.

– Økonomien har mye å si. Det spørs hvor lenge man klarer å få det til å gå rundt hvis man mister en inntekt ved siden av fotballen, påpeker 25-åringen.

Håper på færøysk effekt

Tollås Nation tror det er mulig å gjennomføre fotballforbundets plan – så lenge spillerne er villige til å ofre nok. Torsdag er det ventet at regjeringen skal informere om norsk fotballs oppstart. Da har Vålerenga-spilleren troen på grønt lys.

– Jeg er veldig optimistisk, sier han, og spår dessuten at en tidlig oppstart kan gi Eliteserien et etterlengtet løft:

– Jeg ser at TV 2 har kjøpt færøysk fotball, og den interessen som plutselig har blusset opp for det. Det er ingen tvil om at folk er sulteforet på fotball. Hvis norsk fotball kan starte opp igjen, tror jeg det kan gi en veldig boost i forhold til slik det har vært foregående år. Så jeg tror det kan komme noe positivt ut av det.

– Er optimistiske

Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, ønsker ikke å gå inn på detaljer før utkastet eventuelt er vedtatt. Hun stiller seg bak jobben som er gjort av myndighetene og fotballforbundet, men medgir at det kan bli krevende for Toppserien.

– En del av kravene slik de foreligger nå, vil være vanskeligere for Toppserien å håndtere enn for Eliteserien. Men vi er veldig enige i at det er viktig å komme i gang. Vi mener at det kan være klokt å starte opp med Eliteserien i første omgang. Både for å høste erfaringer fra praksisen, men også slik at vi får tid til å forberede oss på å få på plass det som kreves. Så er vi optimistiske med tanke på oppstart av Toppserien om ikke lenge, sier Jørgensen.

Et av punktene i protokollen som skiller seg ut for Toppseriens del, er følgende:

• Skal ikke gå på skole eller jobb utenom tiden en bruker sammen med laget på trening og i kamp.

Jørgensen opplyser at de jobber tett med klubbene, og er trygge på at klubbene igjen har en god dialog med spillerne.

– Er protokollen gjennomførbar for Toppserien?

– I Toppserien har vi over 100 studenter og mange har også jobb ved siden av fotballen. Vi har derfor andre utfordringer enn Eliteserien, og vi må gjøre et godt stykke arbeid for å legge forholdene til rette for disse spillerne. Men klubbene er positive til å virkelig legge seg i selene for å få det til, understreker Jørgensen.

– Et rammeverk for å kunne spille fotball

Elitedirektør i NFF, Lise Klaveness, har forståelse for at restriksjonene kan virke strenge, men påpekte tidligere mandag at dette er den eneste måten man kan få i gang fotballen på igjen.

Hun presiserte dessuten at det er et arbeidsdokument.

– Dette er et rammeverk for å i det hele tatt kunne spille fotball. Det er bakteppet. Og dette var det laveste nivået vi måtte legge oss på for å sikre forsvarlige rammer rundt vår aktivitet i en pandemisituasjon. Alternativet er kanskje å ikke få spille fotball, og dette gjelder jo kun for den profesjonelle fotballen i første omgang, sa Klaveness.

Tollås Nation og Stenevik er i hvert fall klare i talen: De håper at fotballen skal komme i gang igjen.

– Jeg vil heller ikke gå på butikken enn ikke å spille fotball. Jeg er veldig positiv, så lenge det er trygt, sier Stenevik.

– Hvis vi får grønt lys, er det tydeligvis innenfor de helsemessig forsvarlige rammene. Jeg håper vi kommer i gang, slår Tollås Nation fast.