Disse reglene må du følge før du kan møte barnebarna igjen

Besteforeldre kan møte barnabarna igjen, så lenge en følger gode smittevernråd.

Mandag ettermiddag møtte justisminister Monica Mæland (H) og helseminister Bent Høie (H) pressen til sin daglige pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad og fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, var også til stede.

Gradvis åpning

Så langt er det 213 personer som har mistet livet som følger av koronaviruset i Norge. De siste dagene har antall smittede sunket kraftig.

– Den siste tiden har vi snakket om samfunnet skal tilbake til en slags normalsituasjon. Vi skal tilbake til jobb, skole og en del fritidsaktiviteter. Vi skal gjøre det sammen, kontrollert og over tid, sa justisminister Monica Mæland.

Hun fastholder de tre viktige prinsippene om å holde avstand, vaske hendene grundig og ofte og unngå ansamlinger av store folkemengder.

– Hvis ikke dette går, må vi stenge ned. Og det ønsker ingen av oss å gjøre, sa justisministeren.

Stor pågang hos NAV

Mæland fortsatte med å informere om at NAV jobber på spreng med å behandle alle søknader. Siden 12. mars har de mottatt 420.000 søknader om dagpenger.

– Alle skal få det de har krav på, men det er fremdeles forsinkelser. Alle som trenger det kan få et forskudd gjennom automatisk søknadsfunksjon på NAV sine nettsider, sa justisministeren.

I forrige uke endret FHI sine anbefalinger om å holde to meter avstand til andre folk, til minst en til to meter.

– Jeg er glad for at FHI har endret rådene om avstand til minst én meter, og at dette er tilstrekkelig for å minske smitterisikoen betraktelig. Det gjør det enklere for bedrifter og restauranter å åpne, sa helseminister Bent Høie.

Gladnyhet til besteforeldre

Per nå er det kun tillatt å være maks fem personer samlet privat. Helseministeren sier at de kommer tilbake til hvor mange folk man kan invitere på 17. mai-frokosten mot slutten av uken.

– Men vi påpeker at regelen om en meter avstand vil opprettholdes.

Fagdirektør i FHI Frode Forland kom mandag med en gladnyhet til alle besteforeldre.

12. mars uttrykte statsminister Erna Solberg at besteforeldre ikke skulle passe barnebarna.

Men basert på ny kunnskap om viruset sier FHI nå at besteforeldre kan møte barnebarna igjen. Så lenge gode smittevernråd opprettholdes.

– Vi vet at den viktigste risikofaktoren er høy alder, særlig over 65-70 år. I tillegg vet vi også at barn sjeldnere blir smittet, og oftest får milde symptomer. Det er først og fremst personer med symptomer som smitter andre, sa Forland.

Han påpeker at det viktigste er at man ikke møtes dersom enten barn eller besteforeldre er syke.

– Det viktigste er at man ikke møtes dersom noen har en infeksjon, enten hos den unge eller den gamle. I tillegg skal alle ha rene hender og man skal holde avstand. Best av alt er det om man kan møtes utendørs og ikke være for lenge sammen i et lite rom.

– Men vi sier at dersom du er helt frisk og under 65 år, så kan du også treffe barnebarn inne, men prøve å holde avstand.

Forland foreslår blant annet å gå en tur.

– En kan gå i skogen og finne på ting sammen. Barn bør unngå å sitte på fanget til sine besteforeldre, og man må fortsatt unngå klemming enda en stund, sier han.

R-tall på 0,63

Reproduksjonstallet «R», som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, er nå beregnet til 0,63.

– Vi opererer nå med et nytt grunnlag for denne R-en, som er basert på oppdatert informasjon. Som slik at vi nå får en beregning som er knyttet til perioden fra 20 april fram til i dag. Slik fanger vi opp situasjonen fra da barnehagene åpnet, og da første til fjerde trinn i barneskolen åpnet, sier fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet på regjeringens pressekonferanse mandag.

Han understreker at «R»-en er basert på tall knyttet til stor usikkerhet, men det er det beste estimatet vi har på smittespredningen i samfunnet per i dag.

I alt 182.000 nordmenn er testet for koronasmitte og nesten 8.000 har fått påvist smitte.

– De aller fleste tester negativt, bare rundt 5 prosent av testene er positive, sier Forland.

Kan teste 100.000 i uka

Videre orientere assisterende helsedirektør Espen Nakstad om statusen på testkapasiteten i norske kommuner. Norge har nå kapasitet til å gjennomføre 100.000 tester i uken. Nakstad påpeker at det ikke er nødvendig med så mange tester, slik situasjonen er i Norge akkurat nå.

– Vi er i den situasjonen at vi har mulighet til å teste alle med symptomer, også de med milde symptomer. På denne måten kan kommunene begynne tidlig med aktiv smittesporing. Dersom man finner at noen har hatt nærkontakt med noen som er syk, så må disse i karantene. Nærkontakt regnes fortsatt som nærmere enn to meter med en syk person i mer enn 15 minutter, opplyste Nakstad.

Trygt med Norges-ferie

Myndighetene fikk også spørsmål om fritidsreiser og planleggingen av årets sommerferie. Da påpekte justisminister Monica Mæland at det er helt trygt å planlegge for norsk ferie.

– Det vil jeg oppfordre alle til å gjøre, sier justisminister Monica Mæland.

Helseminister Bent Høie fortsatte videre og sa at rådet at å unngå unødvendige fritidsreiser fortsatt er et godt smittevernråd, men at en ikke skal reise med dårlig samvittighet.

– I stedet for å reise med dårlig samvittighet, så skal man reise med gode råd. Vi kommer tilbake med ytterligere råd til ferie og fritidsreiser om ikke så alt for lenge, sa Høie.

Helseministeren ber likevel folk om å tenke seg godt om før de legger ut på reise.

– Tenk gjennom reisen på forhånd, og sørg for at du ikke bidrar til å skape trengsel og smitte ved å reise fra sted til sted, sa han videre.

(©TV 2/NTB)