PARKERT: På Stavanger lufthavn, Sola står de linet opp. Norwegian-flyene blir trolig stående på bakken ut året.
PARKERT: På Stavanger lufthavn, Sola står de linet opp. Norwegian-flyene blir trolig stående på bakken ut året. Foto: Kristian Myhre / TV 2

norwegian reddet fra konkurs

Flyanalytiker: – Dette vil skje med prisene på flybilletter

TROMSØ/BODØ/STAVANGER (TV 2): De få som skulle av gårde denne mandagen, er lettet over at Norwegian klarte seg gjennom dagen. Nå lurer mange på hva det vil koste å fly fremover.

– Vi har brukt Norwegian mye når vi har reist til varmere strøk, sier pensjonist Helene Jakobsen fra Mo i Rana.

Denne uken besøker hun Tromsø, og fulgte spent med på utfallet av Norwegians ekstraordinære generalforsamling mandag formiddag.

Her ble det klart at gjeld omgjøres til egenkapital, slik at flyselskapet kan utløse statlige kriselån på 2,7 millarder kroner, noe som var avgjørende for Norwegians overlevelse.

Jakobsen er én av få gjester på Choice-hotellet Clarion The Edge i Ishavsbyen.

Direktøren ved hotellet pustet også lettet ut da hun hørte at aksjonærene godtar Norwegians kriseplan.

– Feriebyen Tromsø ville ikke ha vært det samme uten Norwegian, sier Ida Kristine Jacobsen.

VARMERE STRØK: Helene Jakobsen har for vane å bruke Norwegian for reiser til sydlige strøk. Mandag fulgte hun spent med på generalforsamlingen. Foto: Trygve Hongset / TV 2
VARMERE STRØK: Helene Jakobsen har for vane å bruke Norwegian for reiser til sydlige strøk. Mandag fulgte hun spent med på generalforsamlingen. Foto: Trygve Hongset / TV 2

Viktig for landsdelen

På lufthavnen i Bodø er de få reisende TV 2 treffer samstemte i at Nord-Norge er prisgitt flere selskap for å holde på et godt flytilbud.

– Jeg flyttet nordover for 20 år siden, og prisnivået var da veldig annerledes. Flyreiser er for billige i dag, det er de, men prisnivået vil jo bli dramatisk annerledes dersom vi sitter igjen med bare SAS, sier passasjer Ellen Abelgård.

Nå lurer hun, og mange med henne, på hva som vil skje videre.

Flere av passasjerene TV 2 treffer på lufthavnen tror tilbudet vil se annerledes ut etter at koronakrisen er over.

– Alle må nok være villige til å betale litt mer for flybilletter, sier passasjer Trond Hoseth.

– Er du villig til å betale mer da?

– Helt klart.

STILLESTÅENDE: På Sola står Norwegian-flyene tett i tett. Mandag ble det klart at aksjonærene i selskapet godtar at gjeld gjøres om til egenkapital. Dermed får Norwegian et statlig kriselån på 2,7 milliarder kroner. Foto: Kristian Myhre / TV 2
STILLESTÅENDE: På Sola står Norwegian-flyene tett i tett. Mandag ble det klart at aksjonærene i selskapet godtar at gjeld gjøres om til egenkapital. Dermed får Norwegian et statlig kriselån på 2,7 milliarder kroner. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Bekymret for økte priser

Bortimot hele Norwegian-flåten står nå på bakken. Kun syv maskiner er operative. På Stavanger lufthavn, Sola, står over 20 fly linet opp.

Slik har de stått i ukesvis, og inne i avgangshallen er det langt mellom passasjerene.

– Å miste Norwegian, det hadde vært krise for min del, sier Tone Lise Eines.

Hun reiser med ungdomsbillett, og skal hjem til Kristiansund. For henne spiller prisen på billetten en viktig rolle.

– Jeg er jo litt bekymret for at det blir høye priser nå. Det er færre reisende, men vi får håpe de ikke går opp så mye, sier hun.

BEKYMRET: Tone Lise Eines flyr ofte med Norwegians ungdomsbillett. Hun er bekymret for økte priser i kjølvannet av pandemien. Foto: Kristian Myhre / TV 2
BEKYMRET: Tone Lise Eines flyr ofte med Norwegians ungdomsbillett. Hun er bekymret for økte priser i kjølvannet av pandemien. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Venter prisøkning

Flyanalytiker i WinAir, Hans Jørgen Elnæs, tror norske flypassasjerer må belage seg på høyere priser i årene som kommer.

Samtidig antar han at Norwegian kommer til å fortsette med attraktive priser, som folk flest har råd til.

– Jeg tror vi vil se en økning. De billigste billettene til en 50- eller 100-lapp blir sjeldent å se. Men jeg tror ikke flyselskapene kan doble og triple prisene sine. Det må være balanse mellom tilbud og etterspørsel. Så vi skal nok kunne reise rimelig med Norwegian, også fremover, sier Elnæs.

Analytikeren forventer imidlertid at vi vil se et smalere tilbud hos Norwegian etter at krisen har lagt seg.

– De vil kutte i rutestrukturen sin. De kommer til å fly til steder hvor de kan regne hjem profitabilitet på rutene sine. En rekke destinasjoner vil droppe bort, sier han.

VENTER PRISØKNING: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det fortsatt vil være attraktivt å reise med Norwegian, men venter at prisene vil øke noe.
VENTER PRISØKNING: Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs tror det fortsatt vil være attraktivt å reise med Norwegian, men venter at prisene vil øke noe. Foto: Truls Aagedal / TV 2

Forventer utbetaling

Mange passasjerer fikk allerede betalte reiser kansellert da flyene ble satt på bakken i midten av mars. Forbrukerrådet venter at det blir gjort regning for det nå.

– Vi har forventninger til at de nå utbetaler det mange forbrukere har til gode på kansellerte flybilletter, sier Pia Cecilie Høst, jurist i Forbrukerrådet.

Flere har mottatt tilbud om å få tilbakebetalt det man har til gode gjennom Norwegians verdikuppong-løsning. Høst forklarer at man kan godta et slikt tilbud, men at det er ikke er noe man gjøre.

– Du skal få vite at du faktisk har krav på å få tilbake pengene dine. De har ikke lov til å bare pushe den type cash points eller verdikuponger, uten å opplyse om ditt krav på pengene tilbake, sier hun.

– Hva er ditt råd til forbrukere som nå skal bestille flybilletter?

– Det som er lurt å tenke på når du kjøper en billett nå, det er å bruke et kredittkort. Da vil du både ha en reiseforsikring, men du vil også kunne få tilbake pengene dine for billetten dersom et selskap skulle gå konkurs.