Kina frykter konfrontasjon etter virusutbruddet

En intern kinesisk rapport advare om økt risiko for internasjonal kritikk og motstand som følge av koronapandemien.

Kinas president Xi Jinping er blitt forelagt rapporten, ifølge Reuters-kildene. Her er presidenten under et besøk på Huoshenshan-sykehuset i Wuhan 10. mars. Foto: Xie Huanchi / Xinhua via AP / NTB scanpix
Kinas president Xi Jinping er blitt forelagt rapporten, ifølge Reuters-kildene. Her er presidenten under et besøk på Huoshenshan-sykehuset i Wuhan 10. mars. Foto: Xie Huanchi / Xinhua via AP / NTB scanpix Foto: Xie Huanchi

Rapporten ble utarbeidet av sikkerhetsdepartementet og i begynnelse av april lagt fram for flere av landets ledere, blant dem president Xi Jinping.

Rapporten konkluderer med at antikinesiske følelser nå er på det høyeste nivået siden reaksjonen mot landet da det slo ned på protestene på Tiananmen-plassen i Beijing i 1989. Det opplyser kilder med kjennskap til rapporten til Reuters.

Beijing kan dermed stå overfor en bølge med internasjonal kritikk, ledet an av USA, i kjølvannet av koronapandemien. Myndighetene bør derfor forberede seg på et scenario der verste tenkelige utfall kan bli væpnet konflikt med USA, ifølge kildene, som av hensyn til de sensitive opplysningene ikke kan oppgi sin identitet.

Rapporten er utarbeidet av tankesmia China Institutes of Contemporary International Relations (CICIR), som er tilknyttet sikkerhetsdepartementet.

Reuters har ikke selv sett rapporten, men har fått innholdet beskrevet av sine kilder.

Kinas utenriksdepartement opplyser at de ikke har relevante opplysninger å gi i saken. Sikkerhetsdepartementet har ingen offentlige kontaktdetaljer og har derfor vært utilgjengelig for kommentar.