Kristne Signy valgte å oppdra barna sine som muslimer

Signy Selhi er selv kristen, mens datteren Sarah Selhi har valgt å leve som muslim. Det angrer de ikke på.

Da Signy Selhi og ektemannen fra Algerie bestemte seg for å stifte familie, var de enige om at de skulle oppdra barna hver for seg religiøst, slik de begge hadde behov for.

Signy er nemlig kristen, mens ektemannen er praktiserende muslim.

Det var lettere sagt enn gjort.

– Problemet var at Islam har så utrolig mange hverdagslige uttrykk. For det første er bønnen veldig synlig og man sier: «i guds navn, inshallah, hamdullah» mange ganger hver dag. Så før jeg hadde kommet meg i startgropa, så hadde de blitt kjent med veldig mye av islam, forteller hun til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Et vanskelig valg

Signy forteller at hun ikke ønsket å sette barna i en vanskelig situasjon, der de kunne føle på en lojalitetskonflikt overfor mor eller far.

– Samtidig hadde jeg blitt bedre kjent med islam og jeg fikk plukka vekk en del av mine fordommer, sånn at jeg så at jeg godt kunne støtte de verdiene som ligger til grunn for islam, sier hun.

KJÆRLIGHET: Signy og ektemannen har vært gift i mange år, til tross for at de har ulik tro. Foto: Privat
KJÆRLIGHET: Signy og ektemannen har vært gift i mange år, til tross for at de har ulik tro. Foto: Privat

Firebarnsmoren innrømmer at valget likevel var så vanskelig at det tok flere år før hun bestemte seg. Reaksjoner fra venner og familie gjorde heller ikke prosessen enklere.

– Ennå så er det vanskelig, og jeg skjønner at det kan være vanskelig for folk å forstå hvordan jeg kunne falle på den avgjørelsen. Folk som var tett på var veldig bekymret for om dette kunne være riktig og hvordan det kunne gå for barna og for meg.

Møter fordommer

Sarah (27) er eldst av søskenflokken på fire. Hun husker ikke så mye av disse konfliktene, og minnes en fin barndom.

– Vi ble oppdratt som muslimer, men fikk samtidig veldig mange norske verdier, noe jeg synes var fint. Også føler jeg vi har blitt veldig åpne for at folk er forskjellige og likevel glad i hverandre. Jeg føler vi har respekt for at man kan ha ulike meninger.

Hun påpeker at hun som tenåring tok et bevisst valg om å bli en praktiserende muslim.

– Jeg føler jeg alltid har trodd på Gud siden dag én. Også tror jeg at når du vokser opp som muslim i Norge, får du som tenåring du veldig mange spørsmål om islam og muslimer og du blir utsatt for noen fordommer. Da blir du nødt til å ta en runde med deg selv og tenke på hva du tenker selv om islam og på deg selv som muslim, sier hun og fortsetter:

– Så når jeg ble bombardert med spørsmål i tenårene ble jeg bare enda mer sikker på at det her var riktig for meg. Islam, slik jeg kjenner det, er veldig vakker og positiv, så når samfunnet noen ganger fremstiller det som negativt føler jeg enda mer tilknytning og lojalitet til islam.

– Min kropp, mitt valg

Derfor tok også 27-åringen et valg som ung voksen å begynne med hijab.

– Det var et personlig valg basert på det som var best for mitt liv og min relasjon til min tro. Også føler jeg at hva andre tenker og føler om det har ikke noe med meg å gjøre. Det er min kropp og mitt valg, sier hun og forteller at enkelte kun ser hjiaben når de ser Sarah og ingenting annet. Det vil hun endre på.

STORFAMILIE: Signy og ektemannen har fire barn sammen. Sarah (t.v) er den eldste og den eneste som bruker hijab. Foto: Privat
STORFAMILIE: Signy og ektemannen har fire barn sammen. Sarah (t.v) er den eldste og den eneste som bruker hijab. Foto: Privat

– Jeg forandrer meg ikke når jeg tar den på. Jeg er jo den samme og den definerer ikke verken som menneske eller muslim. Så jeg håper folk kan prøve å se forbi hva jeg har på hodet og være litt mer interessert i hva jeg har i hodet.

Signy forteller at hun var bekymret for datteren idet hun tok valget. Årsaken var at hun vet at folk har fordommer mot hijab og at kvinnene som bruker dette plagget ofte blir sett på som et offer eller at de er undertrykt.

– Jeg synes det var trist. Jeg visste at det kom til å være sånn, og det har vært sånn. Sarah blir ikke alltid sett på som den hun er, så det synes jeg var trist. Hun er en nydelig person både inni og utenpå, påpeker hun.

Minoritet i egen familie

Signy har flere ganger vært inne på tanken om å selv konvertere til islam, men hittil har det ennå ikke skjedd etter alle disse årene. Hun legger ikke skjul på at det har vært vanskelig å være den eneste kristne i familien.

– Jeg er minoritet i min egen familie, og jeg mangler det fellesskapet de har rundt det religiøse. Det har ikke jeg med barna mine. Jeg kan selvfølgelig ha ønsket meg at de sang salmene som jeg er så glad i, men sånn er det ikke og sånn er det vel for mange foreldre. Du kan ikke dele alt med alle i familien. Så det er ikke noe stor sorg, men det er klart at jeg legger merke til det.

Det er også noe av grunnen til at Signy har tilbrakt mange timer i moskeen sammen med familien, for å få et innblikk i hva de driver med der.

– Jeg er en del i moskeen sammen med familien en del, så jeg har absolutt en plass der. Jeg blir behandlet så med respekt og pent av hver og en, det må jeg virkelig si, forteller hun.

Sarah sier at de også respekterer morens tro, og at hun må gjøre det som er riktig for henne.

– Hun er det viktigste for oss og vi det viktigste for henne, så vi er med og prøver oss på hennes ting, sier hun og forteller at de blant annet er med på å feire jul sammen med moren:

– Jeg vil ikke si jeg feirer det religiøst, men vi er med henne og gjør det så koselig som mulig for henne.