LEI AV STØY: Marie Torp fortviler over at naboen har plassert trampolinen sin her, like ved nabogrensa.
LEI AV STØY: Marie Torp fortviler over at naboen har plassert trampolinen sin her, like ved nabogrensa. Foto: Privat

Marie (76) vil innføre lov mot trampoline-støy: – Det er ikke nødvendig at barna skriker

– Jeg er ingen barnehater selv om jeg vil ha regler for trampolinebruk, sier Marie Torp (76) fra Tønsberg etter at naboene plasserte en trampoline like ved hennes uteområde.

– Jeg er veldig glad i barn, og har seks barnebarn jeg koser meg sammen med. Jeg er ingen barnehater selv om jeg vil ha regler for trampolinebruk, sier Marie Torp (76) til TV 2.

Torp sier at hun og ektemannen i ti år har brukt mye tid og penger på å gjøre hagen i villastrøket i Solvang i Tønsberg til en trivelig plass.

Nå trives hun ikke lenger så godt ute i hagen.

– Jeg understreker at jeg selvsagt ikke har noe imot at barn leker ute i hagen, eller at de lager lyd. Dette har ingenting med barn å gjøre, men om at foreldre deres må vise hensyn når det gjelder plassering av lekeapparater i hagen og at de passer på lydnivået til barna, sier hun.

Det var Tønsbergs Blad som først omtalte saken.

– Ikke nødvendig å skrike

Torps naboer, som ikke ønsker å kommentere saken overfor TV 2, har plassert en trampoline og et klatrestativ helt inn til tomten hennes.

På denne delen av tomta har hun sitt uteområde, og hun sier at hun ofte blir forstyrret av støy når hun er ute.

– Det ikke nødvendig å skrike når man hopper på en trampoline. Man bør og ha klare regler for hvor mange som hopper av gangen. Støynivået øker med antallet barn, sier hun.

Og:

– Det burde for eksempel bli innført hoppetider, slik at lunsj- og middagsselskaper ikke blir forstyrret.

HOPP OG SPRETT: Gutter nyter våren og solen på trampolinen i hagen.
HOPP OG SPRETT: Gutter nyter våren og solen på trampolinen i hagen. Foto: Illustrasjonsfoto/Scanpix

Vil ha dialog og avtale

Torp har tidligere jobbet i byggesaksavdelingen i Tønsberg kommune.

Hun sier at hun vet at det ikke finnes lover som regulerer hvor man kan plassere lekeapparater i sin egen hage.

– Det skulle jeg ønske at fantes. Hvis man har plass i hagen, må man unngå å plassere lekeapparatet helt oppi nabogrensa. Man må ha en dialog med naboen og avtale hvor den beste plasseringen er, slik at man opprettholder det gode naboskapet, sier Torp.

Vil ha lokale vedtekter

Hun forteller at problemet startet i fjor, da naboene kjøpte en trampoline og plasserte den helt ved nabogrensa.

– I begynnelsen reagerte jeg med å bli sur. Så forsøkte jeg å få til en dialog, men jeg har ikke fått svar og vi blir ikke enige, sier hun.

Torp ønsker at Tønsberg kommune vurderer å lage lokale vedtekter.

– Slik har de gjort det i flere svensker byer. Dette har kommunen anledning til å gjøre, akkurat som at flere borettslag har laget vedtekter om nettopp dette, sier hun.

Trampolinesalget har eksplodert

Salget av trampoliner har eksplodert i år, sier daglig leder Andreas Skalleberg i Lekekassen.no til TV 2.

Da hele landets barnehager og skoler tidligere i år ble stengt på grunn av koronapandemien, skjøt trampolinesalget i været.

– Det har vært helt vanvittig. Vanligvis starter trampolinesalget nå, men vi er allerede tomme. Covid-19 har ført til en enorm etterspørsel, sier han.

SALTO: Ei jente hopper på trampolinen sin i Ruisbroek i Belgia etter at alle landets skoler stengte tidligere i vår.
SALTO: Ei jente hopper på trampolinen sin i Ruisbroek i Belgia etter at alle landets skoler stengte tidligere i vår. Foto: Francois Lenoir/AP

Må utvise trampolinevett

Våren og sommeren er altså høysesong for trampolinekjøp og -bruk, og også høysesong for trampolineklager fra frustrerte naboer.

Problematikken er flere ganger blitt tatt opp av Huseiernes Landsforbund, og på sine nettsider sier forbundets advokat Morten Fæste at man må utvise trampolinevett:

– De aller fleste henvendelsene vi får om trampoliner, er fra folk som lurer på om det er noen regler på området, og hvordan de reglene er. Ofte er det nok slik at de har irritert seg en stund over støy og uro fra naboens trampoline. Men vi nordmenn er jo et litt fåmælt folk, og mange av oss kvier oss jo litt for å ta opp problemer, enten det er med naboen eller andre, sier han,

Huseiernes Landsforbunds støytips for trampoline:

  • Tenk på dine naboer når du plasserer trampolinen, og sett den slik at den i minst mulig grad sjenerer dem.
  • Lag regler for hvor mange som kan være på trampolinen samtidig. Lag regler for hvor sent på kvelden – og hvor tidlig på morgenen i helgene – trampolinen kan brukes.
  • Forhør deg gjerne med naboen og forsøk å komme til enighet om hva som kan være rimelig.

Han viser til en tingrettsdom fra 2013.

– Den sier at så lenge man bor i boligstrøk er det å forvente at folk i området har trampoline. Dermed er det også å forvente at det vil komme noe støy fra lek i denne. I saken kom retten til at støyen i det tilfellet ikke var høy nok til å kunne karakteriseres som urimelig».

Videre sier han at det er god naboskikk å vise hensyn til naboene, og at man bør tenke over plassering og kjøreregler for bruk av trampoliner.

– Dersom du har stor hage, og likevel setter trampolinen helt borti nabogrensen, vil det være mer forståelig om naboen irriterer seg, og han eller hun har en bedre sak, enn om du velger en plassering som i minst mulig grad sjenerer omkringliggende eiendommer.