Våpenet som ble brukt i angrepet ble funnet i en kum ikke langt fra åstedet, forsøkt skjult. Aktor mener en politimann som kom raskt til stedet reddet livet til fornærmede.
Våpenet som ble brukt i angrepet ble funnet i en kum ikke langt fra åstedet, forsøkt skjult. Aktor mener en politimann som kom raskt til stedet reddet livet til fornærmede. Foto: Politiet

Knivstukket syv ganger av en mann han aldri før hadde møtt

En årvåken politimann kan ha reddet livet hans. 27-åringen ble livstruende skadet etter å ha blitt knivstukket på byen av en mann han aldri før hadde møtt.

– Jeg var sikker på at jeg skulle dø, sa mannen i vitneboksen i Bergen tingrett, mandag.

Sterkt preget fortalte 27-åringen retten om august-natten i 2018. Han fortalte om det som startet som en hyggelig tur på byen med venner.

Ifølge mannen ble den hyggelige kvelden i Bergen sentrum brått til et mareritt.

– Jeg trodde det hadde begynt å regne, fordi jeg kjente plutselig at jeg var helt våt i bakhodet. Jeg innså raskt at det var blod, sier han.

Fortalte kjæresten at han kom til å dø

Ifølge statsadvokatens tiltale ble mannen knivstukket syv ganger. På denne bakgrunn er han tiltalt for brudd på straffelovens §273, som handler om grov kroppsskade.

27-åringen ble blant annet skadet i pannen, i bakhodet, øret og i magen. Et av stikkene traff spolebenspulsåren, skadet samleårer, sener og nerven. Ifølge tiltalen var skaden potensielt livstruende og medførte akutt sykehusinnleggelse med oppfattende medisinsk behandling og nedsatt funksjon i armen.

I retten fortalte han at angrepet var over i løpet av sekunder.

BLODIG GATE: Åstedet bar preg av alvoret i situasjonen. 27-åringen var innlagt på sykehus i flere dager etter hendelsen. Foto: Politiet
BLODIG GATE: Åstedet bar preg av alvoret i situasjonen. 27-åringen var innlagt på sykehus i flere dager etter hendelsen. Foto: Politiet

– Alt sammen gikk så fort. Jeg klarte å beskytte meg selv med armen, og skubbet meg selv bort fra situasjonen. Da løp den tiltalte fra stedet. Det føltes som det kom flere liter blod, og jeg fortalte kjæresten min som var sammen med meg, at jeg var sikker på at jeg kom til å dø, fortalte 27-åringen.

Tiltalte: – Synd

Begge parter har forklart at de traff på hverandre i en gate i Vestre Torggaten i nærheten av Bergen kino. Den tiltalte, en 25 år gammel mann, erkjenner delvis straffskyld for delen av tiltalen som handler om knivangrepet. Tiltalte og fornærmede har forskjellige versjoner av hva som skjedde før kniven ble en del av situasjonen.

– Jeg husker veldig lite av det som skjedde i selve hendelsen. Like før oppfattet jeg at fornærmede kom mot meg sammen med andre, sa han i vitneboksen.

I tillegg til knivangrepet er mannen også tiltalt for narkotikabesittelse, å bære kniv på offentlig sted og et tilfelle av brudd på et tidligere ilagt besøksforbud. For alle disse tiltalepostene erkjenner 25-åringen, som har vært involvert i en rekke straffesaker de siste årene, straffskyld.

– Det er synd at jeg sitter her. Det er synd at jeg har satt meg i selv i denne situasjonen, og det er synd at jeg har plassert et annet menneske i en slik situasjon, sa han i vitneboksen.

Kan ha blitt reddet av politimann

Aktor, statsadvokat Rudolf Christoffersen, mener at det er spesielt to momenter som gjør saken alvorlig.

– Det er etter vår oppfatning snakk om uprovosert vold i forbindelse med uteliv, noe som lenge har vært et prioritert område for påtalemyndigheten. Det skal være trygt å være ute og kose seg, sier han.

Kniven som ble brukt var en såkalt kastekniv, med et omtrent 15 centimeter langt blad. Det andre momentet er de alvorlige skadene som fornærmede pådro seg.

STORE ARR: I vitneboksen fortalte 27-åringen at arret på underarmen hver dag minner han om hendelsen. Han har ikke klart å være i jobb siden august-kvelden i 2018. Foto: Privat
STORE ARR: I vitneboksen fortalte 27-åringen at arret på underarmen hver dag minner han om hendelsen. Han har ikke klart å være i jobb siden august-kvelden i 2018. Foto: Privat

– Skadene kunne vært potensielt dødelig. Det var faktisk en politimann som kort tid før hendelsen hadde vært på førstehjelpkurs som kom først til stedet. Hadde ikke han vært der, tror jeg saken kunne fått et mer alvorlig utfall, mener Kristoffersen.

To jævlige år

Saken er den første alvorlige straffesaken som går i Bergen tingrett etter at de strenge koronarestriksjonene ble innført i midten av mars. Det er satt av fire dager til rettssaken, der til sammen 14 vitner blir ført for retten.

27-åringen ønsker ikke at TV 2 bruker navnet hans. I vitneboksen fortalte han at han tidligere arbeidet som salgsleder i et firma, og hadde store planer for fremtiden. Nå går han på arbeidsavklaringspenger, har flyttet hjem til foreldrene sine og sliter med stadig tilbakevendende mareritt.

– Jeg trodde det skulle ta noen måneder å bearbeide dette, men slik har det ikke gått. Jeg sliter med angst, klarer ikke å gå hjemmefra alene og sliter med søvn. Det har vært to helt jævlige år. Jeg forsøket å ta livet mitt tilbake, men jeg vet snart ikke hva mer jeg kan gjøre, sa 27-åringen.

Saken går for Bergen tingrett til og med mandag neste uke.