OPTIMIST: President Donald Trump holder søndag et TV-sendt folkemøte i Lincoln Memorial, ledet av Fox News-vertene Bret Baier og Martha MacCallum.
OPTIMIST: President Donald Trump holder søndag et TV-sendt folkemøte i Lincoln Memorial, ledet av Fox News-vertene Bret Baier og Martha MacCallum. Foto: Evan Vucci/AP/NTB Scanpix

Trump sier USA kan ha vaksine klar innen utgangen av året

President Donald Trump sa søndag at USA sannsynligvis vil ha en vaksine mot koronaviruset klar innen utgangen av året. Ikke alle deler presidentens optimisme.

– Vi er veldig trygge på at vi kommer til å ha en vaksine klar på slutten av året, mot slutten av året, sa Trump i et TV-sendt virtuelt folkemøte fra Lincoln Memorial søndag kveld lokal tid.

Presidenten forteller at flere legemiddelselskaper er «nær» å utvikle en vaksine, og trakk frem giganten Johnson & Johnson som et eksempel.

Tar gjerne imot hjelp

Trump skapte overskrifter forrige måned, da han valgte å stanse støtten til Verdens Helseorganisasjon.

Dersom et annet land skulle utvikle en vaksine før USA, frykter enkelte at Trumps manglende samarbeidsvilje vil føre til at USA får begrenset tilgang til vaksinen.

Presidenten hevder derimot at han vil være glad om et annet land slår amerikanske forskere og utvikler en vaksine først.

– Om det er et annet land, så tar jeg av med hatten, sa presidenten og tilføyde:

– Jeg bryr meg ikke, jeg vil bare ha en vaksine som fungerer.

Smittevernekspert uenig

Presidenten er klar over at ikke alle deler hans optimisme.

– Nå kommer sikkert legene til å si 'Du burde ikke si sånt', men jeg sier det jeg tror. Og jeg tror at en vaksine ikke er langt unna, legger Trump til.

Anthony Fauci og Donald Trump har flere uenigheter.
Anthony Fauci og Donald Trump har flere uenigheter. Foto: Alex Brandon/AP Photo

Alle potensielle vaksiner er fremdeles tidlig i testfasen, og Johnson & Johnson har sagt at deres vaksine tidligst vil være klar i 2021. Selskapet har ikke begynt å teste vaksinen på mennesker, og ifølge Politico forventer de ikke å gjøre dette før september i år.

Andre legemiddelselskaper sier at de har muligheten til å levere en vaksine, dersom testene er lovende.

Smittevernekspert Anthony Fauci, en ledende skikkelse i Trumps krisestab, sa forrige uke at det «finnes en mulighet» for at en vaksine vil være tilgjengelig i januar 2021. Fauci sier dette vil avhenge av at legemiddelselskapene tør å produsere store mengder av en vaksine som enda ikke er ferdig testet og godkjent.