Erik Tandberg er død

Romfartsekspert Erik Tandberg er død, opplyser familien til NRK.

Tandberg ble 87 år gammel.

Han ble landskjent da han kommenterte månelandingen til Apollo 11 på NRK i 1969. Gjennom årene har Tandberg vært hyppig brukt som rådgiver og kommentator når temaet har vært romfart.

Tandberg jobbet som informasjonsdirektør i Esso Norge mellom 1980 og 1987, ifølge Wikipedia. Han var senere tilknyttet Norsk Romsenter.

Erik Tandberg var ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.

Kort sykeleie

Det er Tandbergs familie som opplyser til NRK søndag ettermiddag at 87-åringen har gått bort.

«Pappa gikk bort i går kveld etter et kort sykeleie. Det var fredelig og vakkert, og familien og venner er i sorg,» skriver Tandbergs datter i en SMS til kanalen.

20. juli 1969 var det sivilingeniør Erik Tandberg og NRK-journalist Jan P. Jansen som dekket NRKs sending om månelandingen. Jansen reiste til USA for å rapportere derfra, mens Tandberg var i Oslo da Neil Armstrong proklamerte «That's one small step for man, one giant leap for mankind» på månen.

Ble flymekaniker

Tandberg ble født i Oslo 19. oktober 1932. Han tok realartium ved Fagerborg gymnas i 1951 og studentfagkurset ved Oslo handelsgym året etter.

Det var forventet at han skulle gå i farens fotspor og bli forretningsmann, men han lot ikke sjansen gå fra seg da Luftforsvaret søkte etter mannskap i 1952. Helt fra guttedagene hadde han stor interesse for fly. Han ble sendt til USA, hvor han fikk utdannelse som flymekaniker og jetmotormekaniker.

Etter førstegangstjeneste dro han tilbake til USA og tok i 1957 – samme år som sovjettriumfen Sputnik – den første av flere vitenskapelige grader ved amerikanske universiteter, alt knyttet til luftfart og romforskning.

– Jeg har alltid drømt om å komme ut i rommet, men nå er det nok dessverre for sent, sa Erik Tandberg til NTB under en mottakelse i den amerikanske ambassadørresidensen da Buzz Aldrin besøkte Norge 18. november 2007.