Carlsen slo tilbake etter tabbe – klar for finalen

Magnus Carlsen slo tilbake etter en kjempetabbe og er klar for finale i egen onlineturnering. Med to strake seirer ble Ding Liren beseiret i semifinalen.

Magnus Carlsen avgjorde semifinaleduellen mot den formsterke kineseren Ding Liren i et svært dramatisk fjerde parti lørdag.

Dermed møter den norske verdensmesteren Hikaru Nakamura i søndagens finale.

Se avgjørelsen i videovinduet øverst!

Carlsen endte på to og et halvt poeng mot Dings halvannet i en duell som periodevis svingte kolossalt. De siste partiene var uhyre intense med vinnersjanser for begge spillere.

– Jeg er veldig lettet. Det gikk helt over stokk og stein. Det gikk heldigvis min vei til slutt, men huff, sier Carlsen til TV 2.

Avgjørelsen falt i det fjerde partiet der både Carlsen og Ding etter hvert fikk dårlig tid. Fordelen svingte de to imellom, men til slutt var det kineseren som gjorde den avgjørende feilen.

Dermed kunne en tydelig stresset Carlsen trekke på smilebåndet. Både 29-åringen fra Lommedalen og hans kinesiske rival hadde underveis muligheten til å ta remis, men spilte videre for seier.

Tabbetrekk

Carlsen innledet lørdagen med hvite brikker. Han spilte kreativt og skaffet seg etter hvert et overtak i åpningspartiet, men Ding forsvarte seg usedvanlig godt. Etter 48 trekk måtte Carlsen innse at han ikke fant noen måte å kunne trenge gjennom Dings festning. Dermed ble spillerne enige om remis.

I parti nummer to ble det innledningsvis gjort trekk i høyt tempo, uten at noen av spillerne gjorde store feil av den grunn. Stillingen var lenge jevn, men etter hvert satte Ding et visst press på den norske verdensmesteren.

Etter å ha tenkt i mer enn fire minutter på et trekk gjorde Carlsen en kjempebrøler med et dronningtrekk. Etter at Ding hadde gjort sitt neste trekk innså nordmannen feilen og ga opp partiet. Carlsens kroppsspråk var ikke til å ta feil av. 29-åringen var særdeles frustrert.

– Det var en gigantisk tabbe av Magnus, men det var fremprovosert av truslene Ding Liren skapte. Vanligvis er vi vant til å si at Magnus klarte å slå ned motstanderen etter langvarig press, men nå begynner vi å se at de samme spillerne er i stand til det samme, kommenterte TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

Nakamura i finalen

Carlsen har slitt i sine siste møter med Ding og fikk stryk av kineseren så sent som torsdag. Nordmannen var klar for semifinale allerede foran duellen med kineseren, men tapte tre av fire partier. Lørdag benyttet han muligheten til å ta revansj.

– Jeg må si «godt gjort» til Ding. Han gratulerte meg etterpå. Jeg håper at han blir med på flere turneringer som denne. Det er ekstremt tøft å spille mot ham, sa Carlsen.

Lørdag har han altså muligheten til å ta revansj. Ding er samtidig ubeseiret så langt i turneringen og spiller strålende.

Hikaru Nakamura er klar for finale i Magnus Carlsen Invitational etter at han slo Fabiano Caruana i en dramatisk semifinale fredag. Avgjørelsen falt da Caruana gjorde en grov feil i det første lynsjakkpartiet i omspillet.

Den totale premiesummen i Magnus Carlsen Invitational er 2,55 millioner kroner. Vinneren får rundt 700.000 kroner.

Finales spilles søndag og sendes direkte på TV 2 Sport 2 og Sumo.

(©NTB/TV 2)