VAKTMESTER: Klæmint Olsen jobber til daglig som vaktmester på en skole, i helgene banker han inn mål.
VAKTMESTER: Klæmint Olsen jobber til daglig som vaktmester på en skole, i helgene banker han inn mål. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Legen sa Klæmint (29) aldri kunne bli fotballspiller – svarte med å bli tidenes mestscorende

Mot alle odds ble Klæmint Olsen en legende i den færøyske fotballen.

– Da jeg ble født fikk foreldrene mine beskjed om at jeg aldri kunne holde på med idrett, definitivt ikke fotball, sier Klæmint Olsen til TV 2.

29-åringen ble nemlig født med klumpfot. En medfødt feilstilling i en eller begge føtter. I Olsens tilfelle venstrefoten.

Dette innebærer at hælen er vendt innover, mellomfoten svinger innover og selve fotbladet peker nedover.

Men da moren hans fortalte han om dette i oppveksten bestemte Olsen seg for å motbevise legen.

– Helt siden moren min fortalte meg om det da jeg var et barn har jeg brukt det som motivasjon. Det at jeg fikk vite at jeg aldri kunne bli fotballspiller ble min indre motivasjon. Jeg føler jeg kan si at jeg har klart å motbevise legen nå, sier Olsen.

Det har han belegg for å si. Klæmint Olsen er nemlig Færøyenes svar på Sigurd Rushfeldt og Alan Shearer. Han er den spilleren som har scoret desidert flest mål på øverste nivå.

På 297 kamper har han satt ballen i mål 188 ganger, ifølge faroesoccer.com, og nettet 27 ganger på 30 kamper forrige sesong. Samtlige mål har kommet for barndomsklubben Nes Sóknar Ítrottarfelag (NSÍ) som han har spilt for gjennom hele karrièren.

– Jeg tror venstrebeinet hans har ti prosent kapastitet. Han er som Forrest Gump, sier landslagskollega Rógvi Baldvinsson.

Noe Olsen bekrefter, samtidig som han sier at når han løper må han legge all vekten på høyrebeinet.

Får tilbud fra utenlandske klubber hvert år

Til tross for at Olsen har bøttet inn mål i den hjemlige ligaen har det aldri fristet med et utenlandsopphold. Det har heller ikke stått på tilbudene.

– Det har vært interesse i alle år. Fra land som Island, Danmark, Polen og noen tilbud fra Asia.

KUN ETT LANDSLAGSMÅL: Sander Berge i duell med Klæmint Olsen under EM-kvalifiseringskampen mellom Færøyene og Norge i Torshavn i 2019.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KUN ETT LANDSLAGSMÅL: Sander Berge i duell med Klæmint Olsen under EM-kvalifiseringskampen mellom Færøyene og Norge i Torshavn i 2019. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen

– Hvorfor har du ikke prøvd deg?

– Det hadde vært interessant, men jeg er nok litt gammeldags av meg. Jeg trives med å ha en jobb på dagtid. Jeg står opp hver dag og går på jobb, så spiller jeg fotball på kvelden. Jeg har aldri klart å se for meg et liv som proff, jeg tror ikke jeg hadde trivdes med det, sier Olsen til TV 2.

Han har nylig sluttet i jobben som snekker, en jobb han har hatt gjennom hele sin karrière. Nå er han vaktmester på en skole.

Målmaskinen legger ikke skjul på at familiens støtte er viktig når han er borte fra dem rundt ti-tolv timer hver dag.

– Jeg hadde ikke klart det uten støtten deres. Jeg arbeider 40 timer i uken og spiller fotball på kvelder og i helgene. Det krever mye oppmuntring og støtte fra familie for å få det til. Jeg er gift og har et barn, snart får vi vårt andre barn. Konen min er fantastisk som lar meg holde på, sier 29-åringen.

Scoret på verdens dyreste keeper

På landslaget har han ikke klart å holde målsnittet som han har på klubblaget. På 28 landskamper har han scoret ett mål. Det kom mot Spania i 2019, en kamp Færøyene tapte 4-1.

– Jeg tenkte ikke så mye på det der og da. Men jeg har tenkt en del på det i ettertid. Det å score mot Sergio Ramos og Kepa Arrizabalaga er ikke noe alle får muligheten til.

Han tror det at færøysk fotball skal sendes på norske skjermer vil være utrolig viktig for de unge spillerne som er på vei oppover i landet.

– Det er veldig gøy. Det er en god mulighet for de unge spillerne som vil satse utenfor Færøyene til å vise hva de er gode for. Jeg mener norske klubber burde følge med, det er mange lovende spillere her.