SMITTE: Den svenske statsepidemiologen, Anders Tegnell, tror at smitten ikke kom fra Italia til Sverige, men heller med reisende som har besøkt andre land som Østerrike, Storbritannia og USA.
SMITTE: Den svenske statsepidemiologen, Anders Tegnell, tror at smitten ikke kom fra Italia til Sverige, men heller med reisende som har besøkt andre land som Østerrike, Storbritannia og USA. Foto: Jessica Gow / AFP

Tegnell: Pandemien kan pågå i to år til

Den svenske statsepidemiologen mener at det ikke er usannsynlig at pandemien kan vare i to år. Han mener i tillegg at smitten ikke kom fra Italia til Sverige, men fra USA.

Ifølge en ny rapport fra University of Minnesota, kan koronaepidemien vare i to år, meldte Bloomberg fredag.

I svenske Ekots lørdagsintervju på P1 sier den svenske statsepidemiologen, Anders Tegnell, at det ikke er et usannsynlig scenario.

– Det er ikke utenkbart at den kan holde på så lenge, med tanke på tiltakene som er satt inn på forskjellige områder, hvor du får litt halvveis stopp på det, så tar det kanskje noen måneder, og så kommer det tilbake. Mange av de gamle pandemiene har også eksistert så lenge, sier Tegnell i Ekots lørdagsintervju på P1.

Totalt har 2669 personer mistet livet med korona i Sverige per lørdag ettermiddag.

– Den store øyeåpneren

I radiointervjuet fikk Tegnell spørsmål om tidligere uttalelser om at viruset ikke skulle komme til Sverige fra Kina. Ettersom Kina har hatt flere ulike lungesykdommer, som har blitt håndtert uten at det har spredd seg videre, anså han at sjansen for spredning til Sverige var liten.

– Vi anslo at risikoen for spredning ikke var så stor ved det tilfellet, sier han til radiokanalen.

Da viruset spredde seg til Italia derimot, ble varsellampene tent.

– Italia var vel den store øyeåpneren. Det var første gangen vi så hvor stort dette kunne bli i andre land, sier han.

Intervjuet er gjengitt av Expressen og Aftonbladet.

Peker på USA

Fritidsreiser til Italia har lenge blitt ansett som den største årsaken til at smitten i Sverige skjøt fart. Den oppfatningen deler derimot ikke Tegnell.

– Når vi ser tilbake nå så er det ikke Italia-reisene som var den store introduksjonen til Sverige, men heller alle andre frititdsreiser, sier han i intervjuet.

I stedet mener han at smitten kom fra reisende som har besøkt andre land, som Østerrike, Storbritannia og USA.