SEMINAR: Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har tatt selvkritikk for hemmeligholdet rundt Nicolai Tangens seminar.
SEMINAR: Daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har tatt selvkritikk for hemmeligholdet rundt Nicolai Tangens seminar. Foto: Terje Bendiksby

Vil ikke betale for underholdningen på luksusseminar

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har ikke bedt om å få regning på underholdningen i forbindelse med Nicolai Tangens lukusseminar i USA.

Det opplyser statsråden til TV 2.

– Jeg har ikke bedt om å få noe regning på underholdningen i forbindelse med en konferanse. Dette var en tjenestereise. Det står veldig klart i Håndbok for politisk ledelse at statsråders utenlandsreiser er tjenestereiser med mindre de er av ren privat art. Dette var ikke en privat reise, heller ikke denne konferansen. Derfor anser jeg ikke spørsmål om fordelsbeskatningen som relevant, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Mye oppmerksomhet

I november i fjor deltok daværende næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på et seminar i USA. Arrangøren bak seminaret var påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangen.

Seminaret har fått mye oppmerksomhet i mediene, etter at det ble kjent at flere svært fremtredende personer i norsk næringsliv deltok.

I ettertid har Røe Isaksen fått kritikk blant annet for hemmeligholdet rundt arrangementet.

– Da Tangen ble ansatt som Oljefond-sjef, så burde jeg allerede da, ha oppgitt dette i blant annet Stortingets gaveregister. Da kom spørsmålene på hva slags type arrangement det var. Dette var midt under koronakrisen, og på den tiden jeg selv var i isolat. Det er ingen unnskyldning, men det er grunnen til at jeg ikke gjorde det før nå, sa Isaksen da han møtte til debatt om saken i Politisk kvarter på NRK.

– Klønete

BI-professor Ole Gjems-Onstad sier til TV 2 at dette er en helt usedvanlig sak.

– Ingen av oss har vel tidligere hørt om noe tilsvarende. Derfor er det heller ikke noen praksis man kan vise til om hvordan dette skal løses skatterettslig, sier han.

Gjems-Onstad kaller oppførselen til deltakerne på seminaret for klønete.

– Det er også nokså opplagt at oppe i alt rotet og manglende skjønn, er det ikke her ment å oppnå noe skattemessig lurt. Det er ganske enkelt usedvanlig klønete opptreden fra Tangen, oljefondsjef, statsråd og regjeringsadvokat, sier professoren og fortsetter:

– Derfor tror jeg det vil være akseptabelt at etatene dekker og at man ikke ser på dette som skattepliktig, i hvert fall ikke i den størrelsesorden det kan være tale om. Skatteetaten må prioritere hva den skal bruke tid på. Her kunne saksbehandlere holde på i det uendelige også fordi jussen ganske enkelt ikke er klar. Man kunne i hvert fall skrive en masteroppgave om dette. Med covid-19 vil nok etaten føle den kan gjøre mer fornuftige prioriteringer.