Tid for hage:

Får tårer i øynene når hun ser hagen

Christine Fredheim (39) ble rørt til tårer da hun fikk se hvordan Tid for hage hadde forvandlet hagen hennes.

Det var i fjor vår at Tid for hage tok fatt på det ganske kjedelige plenområdet mellom huset og strandkanten. Eier, Christine, hadde vært veldig usikker på hvordan hun skulle løse dette området, og var derfor svært spent på hva Tid for hage hadde funnet på.

Etter drøyt fire dager i spenning ble hun rørt til tårer når hun og barna Elida (5) og Matheo (3) endelig fikk se resultatet.

– Hagen er blitt helt fantstisk. Den blir bare finere og finere for hver gang jeg går ut dit, den er bare nydelig. Den har virkelig vokst på meg, sier Christine til TV 2 etter at hun nå har hatt fått bruke den nye hagen en stund.

PRODUKTLISTE: Få en oversikt over hvilke produkter og materialer som ble brukt her.

Nye områder

Fra før var Christine Fredheims hage bare en naken plen og et påbegynt terrasseprosjekt. Nå er hagen delt inn i ulike områder med trær, busker og blomster, sofagruppe, spiseplass og utekjøkken.

Tomten grenser mot en liten strand og en brygge, og er et fantastisk utgangspunkt. Familien trengte en slags avgrensing mot stranden slik at de voksne slapp å være redde for barna når de var ute og lekte.

Samtidig ønsket de å gjøre hagen til noe mer interessant enn bare en plen, og drømmen var også å ha et utekjøkken, samt plass til familie og venner.

– Vi er så glade for at det nå er mye mer avslappende når ungene er ute og leker. Avgrensingen med bedene og taugjerdet gjør akkurat det det skal, det lager små barrierer uten at det i det hele tatt tar bort kontakten og utsikten til sjøen.

FØR: En tom plen og et lite terrasseområde ved sjøen. Foto: Pandora Film/ TV 2
FØR: En tom plen og et lite terrasseområde ved sjøen. Foto: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
ETTER: Terrassen ved sjøen er utvidet og blitt til et loungeområde. Foto: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Terrassen ved sjøen er utvidet og blitt til et loungeområde. Foto: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
FØR: Under tak ved huset var det uferdig og nakent. Foto: Pandora Film/ TV 2
FØR: Under tak ved huset var det uferdig og nakent. Foto: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
ETTER: Utekjøkken i enden av terrassen, blomsterkasser og trivelig hammock. Foto: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Utekjøkken i enden av terrassen, blomsterkasser og trivelig hammock. Foto: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
FØR: En litt skrå plen var det eneste som var mellom huset og sjøen. Foto: Pandora Film/ TV 2
FØR: En litt skrå plen var det eneste som var mellom huset og sjøen. Foto: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film
ETTER: Nå er det laget bed, plantet trær, og avgrenset med et lite maritimt gjerde. Foto: Pandora Film/ TV 2
ETTER: Nå er det laget bed, plantet trær, og avgrenset med et lite maritimt gjerde. Foto: Pandora Film/ TV 2 Foto: Pandora Film

Hun kan fortelle at familien i fjor hadde hjemmesommer og at det var flott å feriere i egen hage. Utekjøkken og grill var i flittig bruk, og loungeområdet var et utmerket sted å samle venner og familie.

Livredde for trær

I tillegg til å legge ny plen, lage bed og bygge terrasseområder, ble det også plantet en del trær.

– Vi var livredde for trær! Vi tenkte at det ville ta sol og utsikt, men der tok vi feil, ler Christine. Disse trærne elsker vi, de gir lunhet og de bringer natur inn i hagen.

Christine hadde ikke særlig erfaring med hage og planter fra før, men det har gått greit, kan hun fortelle. I år har hun allerede luket bed og klippet busker.

BEHOLDT UTSIKTEN: Selv om det er kommet både planter og trær er utsikten fremdeles upåklagelig. Foto: Pandora Film/ TV 2
BEHOLDT UTSIKTEN: Selv om det er kommet både planter og trær er utsikten fremdeles upåklagelig. Foto: Pandora Film/ TV 2

– Det har vært en bratt læringskurve, og jeg har blitt godt kjent med naboen. Heldigvis har jeg en nabo med lang og god hageerfaring, så her har jeg fått mye hjelp, avslutter hun.

Designer Katie Rushworths tanker bak hageplanen

Katie er en kjent og erfaren, britisk hagedesigner. Her tenker hun at det viktigste er å beholde utsikt og nærhet til havet samtidig som her er planter og trær og ulike oppholdssteder. Lav beplanting mot stranden, et større staudebed ved uthuset, og en del større trær plassert slik at de ikke tar utsikt eller sol.

På terrassen ved huset vil hun bygge et utekjøkken og spiseplass i den ene enden, og så vil hun utvide terrassen i sjøkanten noe slik at her er plass til en større loungegruppe.

ULIKE SONER: Strandsone med bed og grus, og loungeområde ved siden av. Foto: Pandora Film/ TV 2
ULIKE SONER: Strandsone med bed og grus, og loungeområde ved siden av. Foto: Pandora Film/ TV 2

Arbeidet

Det første som blir gjort er å dele plenområdet i 2 flate nivåer, i stedet for en skrå bakke. På det nederste området skal det bli et gruslagt område med beplantning og en liten bålplass, et område som i utrykk vil knytte seg visuelt sammen med den lille stranden som er nedenfor.

Ovenfor dette området blir det ny plen, og høydeforskjellen blir laget ved hjelp av en fin tørrmur.

Det er et omfattende arbeid. Gammel plen blir gravd opp og fjernet, tørrmurer får egnet fundamentering, og nye og gamle jordmasser blir planert før det blir rullet ut ny plen.

Strandsoneområdet og planter

Langs muren mot stranden monteres et maritimt gjerde bestående av stolper og tauverk. Området mellom bedene blir dekket først med grus, og deretter dekorstein. Beplantningen består av stauder og vintergrønne busker.

DEKORSTEIN: Området rundt bedene er belagt med først grus, så dekorstein. Foto: Pandora Film/ TV 2
DEKORSTEIN: Området rundt bedene er belagt med først grus, så dekorstein. Foto: Pandora Film/ TV 2

Fremst finner vi lavere vekster i grønt og hvitt, som ulike typer hosta, peppermyntebusk, broket euonymus.

På andre siden av grusgangen blir det plantet litt høyere vekster. Kulerunde buksbombusker, pieris, allium med nydelige lilla kuleformete blomster, mørk alunrot, lilla salvier og hvite astrantia.

MARITIMT GJERDE: Avslutningen på hage er stolper med løsthengende hampetau. Foto: Pandora Film/ TV 2
MARITIMT GJERDE: Avslutningen på hage er stolper med løsthengende hampetau. Foto: Pandora Film/ TV 2

Trær

Katie har valgt noen noen nydelige trær som blir strategisk plassert i hagen. Det ene blir plantet i terrasseområdet ved loungegruppen for å skjerme området litt. Ett blir satt i strandsoneområdet, og de resterende i plenområdet.

Alle på steder der de rammer inn utsikten, mer enn å skygge for den, og på steder der skyggene de lager ikke treffer sitteområdene. Trærne med den glatte barken heter Prunus serrula tibetan cherry.

TERRASSETRE: I terrassen er det laget plass til et tre. Foto: Pandora Film/ TV 2
TERRASSETRE: I terrassen er det laget plass til et tre. Foto: Pandora Film/ TV 2

Utekjøkken

Utekjøkkenet blir bygget i enden av terrassen ved huset. Julian lager den ved hjelp av kryssfiner som kan brukes ute under tak.

Christine skal selv bygge tak over i etterkant. Kjøkkenet får vask og plass til stor grill, med åpne hyller under benkeplaten.

MASSE BENKEPLASS: Utekjøkkenet er langt, mye benkeplass, vask og grill. Foto: Pandora Film/ TV 2
MASSE BENKEPLASS: Utekjøkkenet er langt, mye benkeplass, vask og grill. Foto: Pandora Film/ TV 2

Resultatet

Det ble en rørende seanse da Christine og barna fikk komme hjem til sin nye hage. På tross av ekstreme mengder regn, klarte likevel Tid for hage å ferdigstille hagen med plen og planter, om enn litt på overtid.

Christine og barna fant roen i hammocken, og Christine kan til slutt fortelle at hun ser fram til enda en hjemmesommer i hagen.

– Jeg har fått bygget tak over utekjøkkenet, beiset ferdig terrassen og gleder meg til det blir sommer. I disse tider har det vært fantastisk å ha en hage å jobbe i, avslutter hun.

Se Tid for hage søndager på TV 2 og TV 2 Sumo.

SOMMERSTEMNING: Vakkert ettermiddagslys og nydelig utsikt iver den nye hagen. Foto: Pandora Film/ TV 2
SOMMERSTEMNING: Vakkert ettermiddagslys og nydelig utsikt iver den nye hagen. Foto: Pandora Film/ TV 2

.