Fryktet overskriften på denne saken: – Jeg vet hvilken sak det er fristende å lage nå

PRESSEKLUBBEN (TV 2): Fredrik Skavlan sin talkshow-karriere har gjort ham til rikskjendis. Det har også gitt ham noen overraskelser i møte med norsk presse.

Som programleder for både «Først og sist» og «Skavlan» har Fredrik Skavlan blitt mer kjent enn mange av gjestene han har i programmene sine.

– Jeg har lært veldig mye mer om journalistikk etter at jeg selv ble en offentlig person, sier Skavlan i TV 2-programmet Presseklubben.

– Vrikke og vri litt

Programlederen var avisjournalist i mange år før han ble TV-mann.

– Jeg var en av dem som kunne vrikke og vri litt på tingene og begynne med det dummeste de sa.

Senere, som profilert programleder, forteller han at han møtte seg selv i døra – og fikk seg noen overraskelser.

– Plutselig er du i den situasjonen selv og tenker: «Ingenting av det som skrives om meg er riktig». Det er alltid et eller annet som er feil. Og det er jo sjokkerende å se, for det er et presisjonsnivå som er lavere enn jeg hadde trodd.

Stoppet på sjøen

I TV 2-programmet Presseklubben forteller Skavlan en historie om da han og hans nåværende samboer, Maria Bonnevie, ble stoppet på sjøen av politiet. Om bord i politibåten var også et team fra TV 2, som skulle lage et nyhetsinnslag om fartssyndere på sjøen.

Innslaget ble sendt på TV 2-nyhetene for 15 år siden. Skavlan og Bonnevie ble anonymisert.

Se episoden i videoen øverst i saken.

Fryktet overskriften

Nå forteller Skavlan for første gang om hvordan han opplevde episoden på sjøen. Men erfaringene hans med pressen gjorde at han var usikker på om han ville fortelle den noe pinlige historien.

– Jeg tenker på hvordan dette kan brukes. For jeg vet at nå er det innmari fristende for deg å lage en sak som har overskriften «Skavlan fikk fartsbot på sjøen» eller noe lignende. Det til tross for at dere vet at det er veldig lenge siden, og at boten er betalt. For det er først når man leser nedover i en sånn sak, at man ser at det er en 15 år gammel historie, sier han og fortsetter:

– Og derfor tror jeg folk blir redde for å prate også. For det som egentlig bare er en morsom historie, blir egentlig veldig dramatisk.

Skulle tøffe seg

Men historien om båten og de sladdede bildene handler om den gangen han satte pris på det som ikke ble skrevet.

I Presseklubben forteller han fra sitt perspektiv om hvordan han opplevde møtet med politiet og TV 2 for 15 år siden. Da satt han i en båt på Oslofjorden med kvinnen som senere skulle bli hans samboer og mor til tre av hans barn, skuespiller Maria Bonnevie.

– De stoppet en båt som kjørte for fort. Og på TV var dette bare en reportasje om at det tas mange fartssyndere på sjøen på vakre sommerdager, og fortsetter:

– Dette var før jeg og min samboer var et par. Vi var bare venner, og det var egentlig veldig uskyldig. Men hun bodde i Stockholm og var innom Oslo, og jeg tenkte at jeg skulle vise henne det beste av byen. Og jeg hadde ny båt som jeg var veldig stolt av. Så vi dro på sjøen. Jeg skjønner jo i ettertid at jeg sikkert skulle tøffe meg litt og gasset på.

Og da hørte han plutselig en sirene.

– Den lyden gir meg fortsatt hjertebank nå når jeg hører den igjen, og skjønner at nå er det trøbbel. Der var politiet. Men ikke nok med det! Den dagen var TV 2 med, med fullt kamera.

Også da var både Skavlan og Bonnevie veldig kjente mennesker. Og de forstod hvordan bildene av dem sammen i båt ville bli tolket.

Ble sladdet

– Jeg tror både Maria og jeg med en gang skjønner hvordan dette ser ut, for du kan ikke begynne og forklare og si at «Vi er bare venner, altså!» Det funker liksom ikke. Det så jo ut som om det var noe veldig hemmelig, liksom. Så det ble en veldig absurd situasjon.

Reporteren fra TV 2 spurte om hun kunne bruke bildene til reportasjen, men Skavlan sa nei.

– Det er en av de få gangene jeg har vært anonymisert på TV, og det satte jeg veldig pris på, sier han.

Usikker

Selv om Skavlan er svært medievant, var han usikker på om han ville fortelle båthistorien – selv 15 år etter.

– Mange skriver ting mot bedre vitende. Og det handler ikke bare om meg, men om alle som det skrives om. Det vil si at de stiller seg ikke spørsmålet om det jeg nå skriver er riktig; de stiller seg spørsmålet: «kan jeg få dette til å se ut som at...». Og det liker jeg ikke så godt; den siden av journalistikken som handler om hva kan vi få dette til å se ut som, sier han.

Presseklubben sendes hver fredag kl. 17.30 på TV 2 Nyhetskanalen og søndag kl. 22.45 på TV 2. Du kan også se programmet når du vil gratis på TV 2 Sumo.