VINNER: Statsminister Erna Solberg kan notere seg for 28,0 for Høyre på maimålingen fra Kantar og TV 2,
VINNER: Statsminister Erna Solberg kan notere seg for 28,0 for Høyre på maimålingen fra Kantar og TV 2, Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Jubeltall for Høyre – Frp den store taperen

Høyre fosser frem under koronakrisen, mens Fremskrittspartiet er den store taperen på TV 2s ferske gallup for mai.

– Det er jo veldig hyggelig for Høyre, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

Velgerne strømmer til Høyre, mens svært mange Frp-velgere har satt seg på gjerdet.

Opp 10,2 siden februar

Høyre er den store vinneren og har økt oppslutningen fra 17,8 prosent i februar til 28,0 på den ferske målingen Kantar har laget for TV 2 i mai. Den siste måneden er fremgangen på 3,4 prosentpoeng.

– Jeg ser på meningsmålingene at vi gjør det bra for tiden. Jeg tror velgerne gir kred til de mange flinke statrådene i regjeringen som har stått i denne stormen, og disse vanskelige beslutningene, sier Solberg.

Bakgrunnstallene viser at sju av ti velgere som stemte Høyre i 2017 sier de ville gjort det samme nå, mens partiet henter mange velgere fra Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet. I tillegg henter de denne gang mange velgere som ikke stemte i 2017.

Kristelig Folkeparti som i april var over sperergrensen faller igjen under med 3,0 (-1,1). Også Venstre ligger under streken med 3,4 (+ 1,1) etter en svært svak måling i april.

Dermed får de tre regjeringspartiene samlet 55 mandater, som er et godt stykke unna de 85 som trengs for å få flertall på Stortinget,.

Frp-velgere setter seg på gjerdet

For Fremskrittspartiet, som forlot regjeringen i januar er situasjonen motsatt. Partiet er den store taperen i februar med en tilbakegang på 4,3 prosentpoeng til 8,0. Ikke siden i fjor sommer har partiet hatt lavere oppslutning.

– Det er altfor dårlig, sier Frp-nestleder, Sylvi Listhaug.

SMELL: Tre av ti tidligere Frp-velgere er avventende til Siv Jensen og Sylvi Listhaug og har satt seg på gjerdet.
SMELL: Tre av ti tidligere Frp-velgere er avventende til Siv Jensen og Sylvi Listhaug og har satt seg på gjerdet. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Bakgrunnstallene viser at under halvparten av velgerne som stemte Frp i 2017 sier at de vil gjøre det igjen. Trøsten for Siv Jensen er at hele tre av ti tidligere velgere har satt satt seg på gjerdet og er usikre.

– Vi må sørge for framover at de som har satt seg på gjerdet faktisk vil stemme Frp når vi kommer til stortingsvalget i 2021, sier Listhaug.

Kontrasten er stor til oppturen partiet opplevde rett etter at de gikk ut av regjering i januar.

Snuoperasjonen kan bli tung, men Listhaug har en plan.

– Vi skal vise hvor viktig Frps politikk er for å trygge bedriftene, trygge arbeidsplassene. VI vil ta vare på industrien og oljebransjen, sier Frp-nestlederen.

Opptur for Ap

Arbeiderpartiet har stått sammen med regjeringen om tiltakene som er gjennomført under koronakrisen og ser ut til å vinne på dette. Partiet øker med 2,0 til 26,8 som er den høyeste oppslutningen siden januar i fjor.

Også Arbeiderpartiets leder forklarer de store partienes fremgang med koronakrisen.

– Alle disse gallupene som er nå i krisetider får vi måle for det de er. Det er jo slik at alle med regjeringsansvar går opp i krisetider. At vi i opposisjon også går opp, det tror jeg er bra. Jeg tror folk ser at det er den samfunnsmodellen som Ap står for som nå leverer, sier Støre TV 2.

Senterpartiet som fikk en smell i april, står på stedet hvil med 14,6 (- 0,2).

De Grønne under

De Grønne hadde landsmøte forrige helg der de valgte Une Bastholm til sin første leder, rett før Landsmøtet ser ikke ut til å ha gitt noen effekt på velgerne. For første gang på et år faller nemlig partiet under sperregrensen med 3,9 prosent (- 0,8).

SV er en av taperne i mai med en tilbakegang på 1,4 til 5,6 som er den laveste oppslutningen for partiet siden mars 2018. Partiet er dermed nesten tatt igjen av Rødt som får 5,3 (+ 1,5).

Andre partier får 1,4 (- 0,2). I denne gruppen utgjør De Kristne 0,6, Demokratene 0,3, Liberalistene 0,2, FNB 0,2 og Alliansen 0,1.

Om målingen

Målingen er tatt opp av Kantar for TV 2 med telefonintervjuer av 988 personer 27. - 29. april. 72,9 prosent oppga preferanse (- 1,2 mot april).

Kantars partibarometer for TV2 gir en månedlig oppdatering av styrkeforholdet mellom de politiske partiene i Norge, med utgangspunkt i partienes tilslutning ved Stortingsvalget 2017 og endringer i styrkeforholdet mellom partiene.

Mandatberegningen er laget av TV 2. Modellen er justert for det antall mandater som skal velges fra hvert fylke når fordelingen skal justeres ut fra folketall foran neste valg. Det betyr at Oslo får 1 mandat ekstra, Akershus får 2 mandater ekstra, mens Møre og Romsdal, Oppland og Buskerud mister et mandat hver.