POSITIV: Vibeke Johannesen i Brann er spent på neste ukes avklaring.
POSITIV: Vibeke Johannesen i Brann er spent på neste ukes avklaring. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN

Brann er optimistiske: – Dette var positive signaler

I Brann tør de så smått å tro på snarlig Eliteserien-retur etter Regjeringens pressekonferanse torsdag.

Det var knyttet stor spenning til utfallet av Regjeringens pressekonferanse torsdag. Håpet for mange var at kultur- og idrettsminister Abid Raja (V) skulle meddele at man myknet opp i koronatiltakene for idretten.

Men det ble ingen avklaring for når toppfotballen kan starte igjen med kontaktsport.

Optimisme i Brann

Idrettsforbundet var likevel glad for at man nå kan trene inntil 50 mennesker sammen.

– Det er gledelig å kunne meddele at norsk idrett får en oppmykning av koronareglene fra og med 7. mai. Da vil inntil 50 mennesker kunne være i aktivitet sammen dersom de holder én meters avstand, sier idrettspresident Berit Kjøll i en pressemelding.

Det er imidlertid vanskelig å spille fotball og samtidig holde kravet om én meters avstand. Men en avklaring er lovet 7. mai. Og det gjør fotballeiren optimistiske.

– Vi var litt forberedt på det som kom. Det viktigste for oss var signaler om å komme i gang med kontakttrening, og det får vi vite mer om 7. mai.

– Jeg må si det er positive signaler fra Regjeringen, når man sakte, men sikkert åpner opp på avstandsgrense fra to til en meter. Vi må ta med oss den positive utviklingen. Ikke minst at det kan gå mot en åpning på arrangementer opp mot 200 mennesker fra 15. juni, gitt at smittetallene ikke går opp. Det tar vi med oss fra dagens pressekonferanse. Nå er vi spente på hva som kommer neste uke, sier Branns daglige leder Vibeke Johannesen til TV 2.

– Tror du det er realistisk at dere da kan få beskjed om at dere kan få trene som normalt, og spille kamper fra 15. juni?

– Det synes jeg er vanskelig å si noe om det nåværende tidspunkt. Vi må se an utviklingen på smittetallene. Vi har god dialog inn mot NFF og bidrar med innspill og råd. Det er klubbene som kjenner til hverdagen og hva som er mulig å få til. Så tar NFF dialogen videre med helsemyndighetene for å sikre at det er i tråd med smittevernregler.

– Blir dere hørt?

– Vi får signaler om det er god dialog. Vi må ha respekt for at dette må gjøres grundig.

– Er det vanskelig å være tålmodig?

– Ja, men forstår at vi må være det. Det er viktig at vi gjør dette grundig og at vi får gode resultater med det arbeidet vi legger ned nå. Så lenge det er gode arenaer for dialog og alle opptatt av å finne gode løsninger er det muligheter.

NFF tror på åpning

Kommunikasjonsdirektør i NFF, Gro Tvedt Anderssen, syntes også pressekonferansen bar bud om oppmykning av reglene snart.

– I alt synes jeg dette var positive signaler, at man gradvis skal åpne. Vi må ha respekt for at det er en mer krevende øvelse enn å stenge alt ned, men jeg synes det var positive signaler. Vi har hatt en veldig konstruktiv og god dialog, så nå er vi selvfølgelig spent på hva som kommer neste uke, sier Anderssen til TV 2.

OPTIMIST: Gro Tvedt Anderssen er Norges Fotballforbunds direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt.
OPTIMIST: Gro Tvedt Anderssen er Norges Fotballforbunds direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt. Foto: Ørn E. Borgen

– Hvor lenge kan dere vente?

– Vi vil gjerne ha svar. Vi har hatt en veldig god dialog med både Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, vi har hatt møter med statssekretærer i både helsedepartementet og kulturdepartementet. Vi vil jo gjerne få svar i neste uke så vet når vi først og fremst kan komme i gang med trening og deretter kamper i toppfotballen.

Et skår i gleden er at Raja står hardnakket på at Regjeringen ikke kommer til å dekke bortfall av sponsorinntekter for klubbene.

– Nå må vi se litt på hva som faktisk kommer. Det har ikke kommet et konkret forslag, så vårt siste innspill i innspurten på den pakken er at man ser på at det er bortfall av inntekter i kombinasjon av at det er faste kostnader som løper til tross for alle tiltakene vi gjør. Hele idretten jobber for å holde kostnadene nede, det er mange som er permittert også i idretten, idretten er også en stor arbeidsplass. Det å få næringer i gang, få hjulene i gang, få i gang arbeidsplasser er viktig for oss. For å klare å ha levedyktige klubber for å klare å ha fotballbaner åpne når vi kommer tilbake til hverdagen, er det viktig at klubbene våre får hjelp til å komme seg gjennom denne vanskelige situasjonen, sier Anderssen til TV 2.

Toppserien også positive

Det er ikke bare herrene som tripper etter å komme i gang. Toppserien er også utsatt på ubestemt tid. Nå aner de håp om seriestart om ikke så altfor lenge.

– Jeg tenker at det var som forventet, ikke så mange som hadde forventet at det skulle komme noe nytt i dag, sier daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.

– Vi er positive og optimistisk etter pressekonferansen, det ble signalisert en gradvis åpning, og at det også vil komme til fotballen. Vi vet det jobbes veldig bra fra fotballen og myndighetene sin side, så vi er veldig optimistisk med tanke på få spille fotball i 2020.

Sandviken-spiller Maria Brochmann er også positiv.

– Jeg er skuffet over at vi ikke kan komme i gang igjen, men forstår Regjeringens beslutning. Håper at det kommer gode nyheter 7. mai.

– Vi er utålmodige etter å komme i gang, og jeg tror det ville være positivt for samfunnet om fotballen kom i gang igjen, sier hun til TV 2.