KAN STARTE OPP IGJEN: Erling Braut Haaland og Dortmund.
KAN STARTE OPP IGJEN: Erling Braut Haaland og Dortmund. Foto: Ina Fassbender

– Det må skje noe veldig dramatisk om tysk fotball ikke starter opp igjen

Asbjørn Slettemark er overbevist om at Bundesliga vil starte opp igjen som planlagt i mai.

Se Mens vi venter på Premier League på TV 2 Sumo

Erling Braut Haaland og de andre spillerne i tyske 1. og 2. Bundesliga skal testes for koronavirus fra og med 30. april.

Det bekrefter den tyske ligaforeningen DFL, ifølge nyhetsbyrået DPA. Testingen er et helt nødvendig steg på veien mot å kunne gjenoppta fotballkampene i landet.

Fotballmagasinet Kicker var først ute med å omtale testene, og det skriver at det kreves to runder med testing av spillerne før klubbene kan sette i gang med fellestreninger der alle spillerne er involvert.

DFL og klubbene i de øverste divisjonene håper fortsatt å få fullført inneværende sesong innen 30. juni.

OPTIMIST: Asbjørn Slettemark
OPTIMIST: Asbjørn Slettemark

Journalisten Asbjørn Slettemark, som blant annet står bak podcasten «Dritte Halbzeit», som er en norsk podcast om tysk fotball, tror mye skal til om de to øverste ligaene ikke blir fullført.

– Følelsen og stemningen blant folk, fans, sportjournalister og politikere er at det nå går mot at fotballen sakte, men sikkert starter opp igjen. Det må skje noe veldig dramatisk om Bundesliga ikke starter opp igjen. Jeg vil si at det er 80 til 90 prosent sjanse for at tysk fotball settes i gang igjen. Grunnen er at DFL gjennom grundig tysk arbeid har tilrettelagt for at kampene skal gå uten publikum. Det finnes noen vanvittig detaljerte planer for å minimere smitterisikoen, sier Slettemark til TV 2.

Han tror andre ligaer vil følge svært godt med på det som skjer i Tyskland.

– Får de det til i Tyskland sitter nok mange høye fotballherrer i Spania og England og følger nøye med på det som skjer i Tyskland. De kommer nok til å forsøke seg med en blåkopi om Tyskland lykkes.

– Testkapasiteten blir avgjørende
Det finnes imidlertid et men, ifølge Slettemark.

– Diskusjonen som går er om tysk fotball får tildelt alle testene de trenger. De trenger 20.000 tester, og det snakkes om at spillerne skal testes annenhver dag, og før og etter kamper, og så videre. Flere leger mener Tyskland nå er godt nok forsynt til å teste helsepersonell og de som trenger det. Samtidig har tysk fotball sagt at om det skulle komme et stort testbehov utenfor fotballen, så vil de avbryte med en gang og avslutte sesongen. Slike diskusjoner har pågått jevnlig på bakrommene i tysk fotball, sier han.

Slettemark opplyser at kampene i de siste serierundene vil flyttes på.

– Det som skjer er at den første kampen som skulle ha blitt spilt når de starter opp igjen, Schalke mot Dortmund, flyttes. Det er uten sidestykke det mest intense derbyet i tysk fotball. Det er fordi de må unngå folk utenfor stadion. Derfor har de bestemt at ligaen begynner på runde 33 og 34, så hopper de tilbake til de øvrige rundene der de avsluttet, opplyser han.

Ingen avklaring torsdag
Fotballen i Tyskland er offisielt satt på pause til og med i dag (torsdag), men det foreligger ikke noen beslutning om når seriespillet kan gjenopptas. En slik avgjørelse vil heller ikke komme denne uken, ifølge statsminister Angela Merkels stabssjef Helge Braun.

Merkel holder torsdag samtaler med øvrige ministre i den tyske regjeringen om lettelser i koronavirus-restriksjonene, men det vil ikke bli kunngjort noen fotballrelatert avgjørelse derfra.

Braun opplyser til TV-kanalen NTV at Merkel skal møte de 16 delstatsministerne i landet kommende onsdag for å diskutere koronasituasjonen. Stabssjefen sier han venter en avgjørelse om fotballen på det nevnte møtet. Han omtaler også den planlagte restarten av 1. og 2. Bundesliga som «et sensitivt tema».

Venter på myndighetene
Tidligere i uken sendte sportsministerne i de 16 tyske delstatene ut en felles uttalelse der de fastslo at det «er mulig å forsvare» at de to øverste divisjonene starter opp igjen bak lukkede dører fra «midten eller slutten av mai».

Ligaledelsen i Tyskland har i lengre tid presset på for en snarlig oppstart uten publikum på tribunene. Samtidig respekterer de at myndighetene i landet må gi grønt lys.

– Det har vært uttalelser og mange spekulasjoner om når vi starter, men det er avgjørende for oss at politiske myndigheter avgjør det. Derfor har vi ikke fastsatt noen startdato. Når «X-dagen» kommer, skal vi være rede, sa Bundesliga-direktør Christian Seifert nylig.

Det gjenstår ni serierunder i 1. Bundesliga. Bayern München leder, fire poeng foran Erling Braut Haalands klubb Borussia Dortmund. Det gjenstår også flere kamper i den tyske cupen.