USA HAR RETT: Donald Trump fastholder sin konklusjon om at USA har gjort det eneste riktige i kampen mot korona.
USA HAR RETT: Donald Trump fastholder sin konklusjon om at USA har gjort det eneste riktige i kampen mot korona. Foto: Olivier Douliery

Donald Trump nevner Norge i ny twitter-melding

Den amerikanske presidenten fortsetter å angripe Sverige for deres korona-strategi. Norge blir også nevnt i meldingen.

I en Twitter-melding publisert for kort tid siden skriver Donald Trump:

– Til tross for rapporter som sier det motsatte, så fortsetter Sverige å betale en høy pris ved å ikke stenge ned landet. Dagens tall viser at 2586 personer har dødd. Et mye høyere tall enn nabolandene Norge (209), Finland (206) og Danmark (443). USA har tatt riktig avgjørelse!, står det i meldingen fra presidenten.

Svarer presidenten

Generaldirektøren i svenske FHI Johan Carlsson har følgende kommentar til meldingen:

– Jeg kommer ikke til å svare Donald Trump, og jeg tror ikke han er så interessert i å vite hva jeg tenker. Men jeg tror vi skal vente med å evaluere situasjonen. Ja, det er lavere dødstall i Norge og Finland, men det er enda verre i Nederland, Belgia, Frankrike og Spania. Denne pandemien har slått ulikt til i ulike land, sier Johan Carlsson til Expressen.

– Jeg tror det er for tidlig og si at det er strategien som har påvirket utfallet. Det er spesifikke ting som påvirker, for eksempel hvordan man lykkes i å beskytte de eldre, sier han videre.

Kritiserer Sverige

Den amerikanske presidenten har ved en rekke anledninger gått ut mot Sverige og deres strategi for å stanse viruset.

Under en pressekonferanse tidligere i april ble Trump spurt om han hadde noen råd til utenlandske statsledere som er imot sosial distansering.

– Jeg tror ikke det er så mange, sa den amerikanske presidenten, før han sa at de fleste som har praktisert det, har stengt igjen.

– Nå snakker folk om Sverige, men Sverige lider veldig. Nesten alle land har gjort som oss, sa han.

Stikk mot Trump

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har tidligere svart på kritikken fra Donald Trump. Da sa Tegnell at man ikke skulle ta uttalelsen fra den amerikanske presidenten på alvor.

– Vi i Sverige har det vanskelig og trått, men vi har fortsatt plass til alle og vi har fortsatt stor kapasitet igjen på intensivavdelingene som det ikke har vært behov for å benytte seg av, sier han.

I intervjuet kom Tegnell også med et syrlig stikk mot Trump.

– Det er selvfølgelig veldig vanskelig i Sverige, ikke minst innenfor helsevesenet. Men sammenliknet med situasjonen i New York fungerer det fortsatt veldig bra i Sverige, sa han.