har brukt over to millioner kroner på russetiden:

– Det er kjipt å gå på den smellen, men samtidig har vi hatt det fett

Natt til 1. mai er en festdag for russen, men i år er ingenting som det pleier. Russebussen blir stående og festene er avlyst.

Wiktor Szewcyk og Simen Torper tilhører russebussen «Hvelvet 2020». I tre år har de planlagt årets russefeiring – som skulle vise seg å bli alt annet enn de hadde sett for seg.

12. mars ble det bestemt at landet skulle stenges ned. Dette ble starten på stengte barnehager og skoler, permitterte ansatte, en ny hverdag ingen var forberedt på og en svært begrenset russetid.

– Det var veldig kjipt å høre det og alle var litt fra seg og lei seg for det. Vi visste ikke helt hva vi skulle gjøre, men vi må gjøre det beste ut av det. Derfor driver vi med mye alternativt og venter på hva som skjer videre, forteller Szewcyk, som også er bussjef.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Brukte to millioner kroner

I løpet av de siste tre årene har gutta jobbet iherdig for å få inn nok penger til den perfekte russetiden. Jobb ved siden av skole og utallige dugnadstimer er noe av arbeidet som ligger bak.

Torper forteller at hele prosjektet, med buss, klær, sanger og billetter til de ulike landstreffene, har kostet guttegjengen 2-2,5 millioner kroner.

– Det er kjipt å gå på den smellen og miste så mye penger, men samtidig har vi hatt det fett i de tre årene vi har planlagt. Vi har fått mye minner, så for min del angrer ikke jeg på de pengene jeg har brukt, forteller han.

– Vi har ikke mistet alt. Det viktigste er selve gjengen og gutta vi ble kjent med, som vi ikke visste hvem var før og som nå er våre bestevenner. Det er en stor del av det, legger Szewcyk til.

Takker ungdommen

Mandag holdt Bent Høie en tale der han takket ungdommen for deres innsats den siste tiden. Høie var selv russ i 1980 og minnes epoken som en veldig fin tid.

RUSS I 1990: Helseminister Bent Høie mimrer tilbake til en fin russetid. Foto: Privat
RUSS I 1990: Helseminister Bent Høie mimrer tilbake til en fin russetid. Foto: Privat

– Det er klart at vi brukte ikke så mye tid og penger i forkant av russefeiringen, men likevel snakker man om det resten av livet og det er det som er vondt å tenke på, at akkurat de opplevelsene er det noen som ikke får. Men på en annen side, så tror jeg at vi kommer til å huske russen 2020 i flere tiår fremover, sier han.

Høie er imponert over ungdommene, og forteller at de ofrer mye mer enn det andre gjør.

– Mange har vært lei seg fordi de ikke har fått dra på hytta i påsken, men den hytta er der til neste påske og. Når du er russ, så er du det bare en gang i livet. De setter livet sitt på vent, og selv om man finner nye måter å være russ på, så er det likevel ikke det samme, sier han og fortsetter:

– Men man gjør det av hensyn til andre og det er jeg utrolig imponert over. Også er jeg utrolig takknemlig, for det betyr så enormt mye. Jeg mener at de fortjener å få høre at vi forstår hva de ofrer i denne tiden.

Ble rørt

Talen har gått sin seiersgang i sosiale medier – også blant russen.

– Det var en utrolig bra tale. Jeg ble nesten litt rørt, sier Wiktor, og forteller at talen også ble diskutert i vennegjengen sin chatgruppe på Facebook:

– Alle gutta likte den veldig godt. Jeg tenker at det er veldig viktig for alle russ å få se at vi gjør mye for den dugnaden her.

– Vi setter pris på støtten vi får, av helseministeren og foreldre og andre som støtter oss i den vanskelige situasjonen her, legger Torper til.

Men selv om gutta opplever mye støtte, legger de ikke skjul på at de får noen stygge blikk.

– Det kommer selvfølgelig noen blikk når vi kommer med russedressen. Jeg tror ikke folk helt skjønner at vi tar ansvar, og det er ikke sånn at vi er ute og ruller og fester, selv om folk tror det, forteller Torper.

Utsetter feiringen

Til nå har gjengen, som vanligvis er på 23 gutter, møttes i mindre grupper. Torper og Szewcyk forteller at de følger rådene fra myndighetene, men at situasjonen ikke er optimal.

– Det er viktig å følge det helseministeren sier og rådene vi får, men det er selvfølgelig kjipt når det plutselig blir snudd på hodet og vi ikke får henge sammen alle gutta og ikke kan ha de festene vi har planlagt. Men det er viktig, og vi må sette helsa foran russetiden, påpeker Torper.

Derfor har russebussen fra Romerike planer om å utsette deler av russetiden. Håpet er at de skal kunne feste sammen med resten av russekullet i sommer.

– De må være forberedt på at russetiden ikke blir som man hadde planlagt, men torsdag skal vi si noe mer om arrangementer under 500 personer. Det betyr at det sannsynligvis blir noe større grupper, slik at de kan ha noen arrangementer før russetiden er over, avslører Høie.