TV 2-profilen koronafast i USA etter datterens fødsel

GOD KVELD NORGE (TV 2): Jens Christian Nørve valgte å haste avgårde til USA for å rekke sin datters fødsel før USA stengte grensene i mars. Nå får trekløveret ikke reise hjem igjen til Norge på grunn av stengte passkontorer.

USA har valgt å stenge passkontorene for å begrense smittespredningen i landet.

Det preger programleder i «Åsted Norge», Jens Christian Nørve (42), og hans samboer Tommy Børresen (33), som nå er koronafast ettersom de ikke får pass til sin nyfødte datter Sonja.

– Det blir ikke utstedt nye pass, og ingen vet når kontorene åpner igjen, sier Nørve til God kveld Norge.

Uten pass kan de ikke reise hjem til Norge.

Oppdaterte regler

Ettersom Sonja er født av en surrogatmor i USA blir hun automatisk en amerikansk statsborger, og da er det vanskelig for norske myndigheter å hjelpe til.

Nørve har vært i kontakt med andre surrogatforeldre som er i samme situasjon som han selv, og programlederen har også kontaktet blant annet regjeringen og utenriksdepartementet i Norge for å finne en løsning.

– Vi har bedt norske myndigheter om de kan se på en løsning og forsøke å få utstedt nødpass til barna her borte, slik at vi kan komme oss hjem og fortsette saksbehandlingen hjemme, forklarer 42-åringen.

Han sier at lovverket i Norge er strengt, og Sonja kan ikke få et norsk nødpass ettersom hun ikke er en norsk statsborger enda.

Det blir hun først etter en saksbehandling som normalt tar to-tre måneder.

– Jeg tror ikke loven er designet for at det kommer en pandemi og at surrogatforeldre er fast i USA. Regelverket er nok modent for en oppdatering, forteller Nørve.

Sitter fast

42-åringen sier at andre surrogatforeldre de har vært i kontakt med fra blant annet Storbritannia og Tyskland har fått hjelp, og har blitt hentet hjem med ulike løsninger fra sine land.

– Vi er oppgitt over at vi sitter fast her og ikke får hjelp av norske myndigheter, legger Nørve til.

– Vi må hjem på et tidspunkt, det forstår nok også norske myndigheter. Vi kan ikke bo i USA når vi har hus, hjem, økonomi og familie i Norge, sier programlederen.

– Vi ønsker bare å vite når vi kan reise hjem, og det vet vi ikke per dags dato, fortsetter Nørve.

Mulighet for tidlig åpning

Surrogati i USA koster opp mot én million kroner, og det blir en dyr døgnpris når Børresen og Nørve i tillegg er koronafast sammen med sin datter.

– Jeg er glad vi hadde spart opp penger. Vi tok høyde for at det kunne skje uforutsette ting, og det har det jo faktisk gjort, med tanke på at vi sitter bom fast, sier Nørve.

De følger flittig med på nyhetene hver dag, og oppdaterer ofte hjemmesidene til passkontorene for å se etter nye beskjeder.

Dersom de er heldige kan situasjonen endre seg i løpet av mai.

– Det er litt lys i tunnelen her ettersom Trump varsler en raskere gjenåpning av landet. Det kan gjelde passkontorene, men vi vet ikke, forklarer 42-åringen.

Sonja skaper glede

Tidlig i mars måtte Nørve og Børresen haste avgårde til USA for å rekke datterens fødsel før grensene ble stengt.

Til tross for at de også nå befinner seg i en spesiell situasjon, der de mangler pass for å komme seg hjem, er Sonja god å ha oppi det hele.

– Til tross for at vi er frustrert og ikke får hjelp, så prøver vi på å ikke la det overskygge den gleden det er med å få barn, forklarer Nørve.

– Sonja gir oss masse kjærlighet og glede, og mye tårer og gråt. Det er stort å bli far.

Nørve sier at både han og samboeren er i en lykkeboble sammen med datteren sin.

– Hun gir oss så mye glede at vi glemmer alt på utsiden om korona og at vi sitter fast når vi er sammen med henne. Hun er så snill, sier en stolt far.

God kveld Norge har vært i kontakt med Utenriksdepartementet som ikke har gitt en kommentar enda.