Da Høie stengte ned Norge fikk det store konsekvenser for ektemannen

Den Norske Turistforening måtte stenge alle hyttene og avlyse alle arrangementer, da Norge stengte ned.

Helseminister Bent Høie (H) er gift med Dag Terje Solvang, som jobber som generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT).

12. mars var Høie med på å ta avgjørelsen om å stenge ned Norge. Det var ikke ektemannen forberedt på, som forteller at han fikk sjokk, da nyheten kom.

– Jeg tror vi alle gikk litt i svart da. Det var en tung dag og det har vært to ganske tunge måneder, må jeg si, sier Solvang til God morgen Norge.

Se hele intervjuet øverst i saken!

Hard jobbing

Solvang forteller at de i DNT ønsker å ønske folk velkommen, og at det er derfor de er der.

– Vi ønsker at folk skal ta i bruk disse 550 hyttene vi har og mange tusen kilometer med stier, men så plutselig var det ingenting. Vi var også nær en påske, som er enormt viktig for mange av bestyrerne våre og for foreningene, så vi tenkte for oss selv: «Hvordan skal dette gå? Klarer vi dette?». Også har vi heldigvis klart oss og vi er glade nå, men det har vært hard jobbing, sier han.

NYE RUTINER: DNT har innført en rekke smitteverntiltak før de åpner dørene igjen. Foto: Marit Stefansen
NYE RUTINER: DNT har innført en rekke smitteverntiltak før de åpner dørene igjen. Foto: Marit Stefansen

De siste to månedene har DNT måtte gjøre en rekke forandringer. Aller først så de seg nødt til å sikre likviditeten til bestyrerne og foreningene, da de hadde lagt mange planer på bakgrunn av den omsetningen de normalt får i påsken.

– Vi måtte sørge for at alle kom over i stabilt sideleie og puste selv. Det var viktig. Også begynte vi å fokusere på turer i nærområdet. Vi har et veldig stort ansvar for å få folk ut på tur. Vårt samfunnsoppdrag er å sørge for at de som bor i Norge blir glad i norsk natur gjennom å bruke naturen, sier han og forklarer at de har brukt mye tid og ressurser på å fortelle om de fantastiske alternativene som ligger rett utenfor stuedøra.

– Når vi ikke kunne dra bort, var det en anledning for å åpne døren litt og se på hva som egentlig finnes rundt oss. Det er masse og det tror jeg folk har fått øynene opp for nå.

Nye regler

1. mai er det mulig å benytte noen av DNT-hyttene igjen, under noen forutsetninger.

– Det er noen hovedlinjer i det nye tilbudet vårt, nå som vi åpner. Vi vet at det kommer til å komme nye råd fra myndighetene, men sånn som det er nå sier vi at du må booke på forhånd. Du kan ikke komme uanmeldt, slik man har gjort 152 år. Nå må man bestille i forkant, også har vi selvfølgelig alle disse vaskerutinene.

Noen som forbedrer seg på åpning igjen, er Silje og Ove Lillengen. De er vertskap for Sota Sæter i Breheimen i Sjåk kommune.

Ove forteller at de har satt opp plexiglass i resepsjonen og at bordene er satt fra hverandre med god avstand. De har også flere hytter, som gjør det enkelt å dele opp menneskene som kommer i grupper.

ØNSKER TURISTENE VELKOMMEN: 1. mai åpner Ove og Silje Lillengen dørene igjen på Sota Sæter i Sjåk kommune. Foto: Privat
ØNSKER TURISTENE VELKOMMEN: 1. mai åpner Ove og Silje Lillengen dørene igjen på Sota Sæter i Sjåk kommune. Foto: Privat

– Også blir det enorme mengder med vask, men det er vi glad i, så det er ikke noe fare med. Så er det dette med å holde god avstand, være generelt forsiktig og tenke seg godt om. Godt bondevett er bra!, oppfordrer han.

Vertskapet har satt en begrensning på maks 20 personer per helg.

– Det er veldig få plasser på en måte, men dette handler om å skaffe seg litt erfaring. Vi vil heller ikke bidra til smittespredning, for dette er forferdelig viktig for oss. Det er så mye fint i fjellet og vi vil høre Bent Høie si at det norske folk blir friskmeldt, slik at alle kan komme til Sota Sæter.

Solvangs beste tips

Generalsekretæren forteller at han er glad i snø, og at det er derfor er naturlig for han å ferdes der det fortsatt er mulig å gå og stå på ski.

– Sota er da et bra alternativ. Det samme med Haukeliseter, som er et fantastisk anlegg og med masse snø. Hvis du vil dra til kysten, har vi et fantastisk anlegg på Øytangen på Jomfruland som er åpent og har ledig kapasitet i helgen, sier han og legger til:

– Sjekk ut nettisden ut.no, for det er mange nå som åpner – både selvbetjente og betjente anlegg. Se hva som finnes i ditt nærområdet og hvor du kunne tenke deg å dra.

Høie og Solvang har selv planlagt å dra på sin egen hytte 1.mai-helgen, og forteller at de har lagt et ambisiøst sommerløp.

– Vi skal ha hyttevakt på Skålatårnet i sommer, som er dugnad. Da bor vi på en hytte i en uke og passer på at folk vasker og har orden. Så skal vi til Sota Sæter i juli på fjellpride, som er et kjempeviktig arrangement. Det blir stort sett Norge og fjellet i sommer, og det blir sikkert litt kyst også. Vi har noen kajakker vi er innmari dårlige på å bruke, så vi må komme oss dit også, sier Solvang.