VIKTIG: Joshua King i duell med Manchester Uniteds Scott McTominay i november. Bournemouth vant 1-0 og King ble matchvinner.
VIKTIG: Joshua King i duell med Manchester Uniteds Scott McTominay i november. Bournemouth vant 1-0 og King ble matchvinner. Foto: Glyn Kirk/AFP

Sjefen hyller Joshua Kings rolle i Bournemouths suksess

Nordmannen er klubbens mestscorende i Premier League-historien. Nå fullroses han imidlertid for mye mer enn bare scoringene.

Blant annet Bournemouth-fokus i søndagens PL-sending fra 16.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Eventyret Bournemouth er inne i sin femte sesong i Premier League, og en av hovedingrediensene i suksessen er norsk.

Få om noen kunne nok ane ringvirkningene av at den lille sørkystklubben sommeren 2015 hentet den tidligere Manchester United-junioren Joshua King for én million pund fra Championship-klubben Blackburn i et ledd for å lettere takle tilværelsen på øverste nivå av engelsk fotball for første gang i klubbens historie.

Snaut fem år senere har de år etter år motbevist kritikerne og holdt seg i divisjonen, mens King med sine 46 mål er den mestscorende spilleren i klubbens historie på øverste nivå.

Manageren hyller variasjonen av egenskaper

I et ferskt intervju med Premier Leagues egen produksjonskanal denne uken letter manager Eddie Howe på sløret rundt viktigheten av nordmannens bidrag, og trekker fram langt mer enn bare scoringene 28 åringen står bokført med.

– Han har vært enormt viktig, det er bare å se på antallet mål han har scoret. Men når du ser til Josh, så handler det om mer enn det. Det er helheten i spillet hans. Kapasiteten hans, evnene han har i presspillet, hans taktiske forståelse, hans tekniske ferdigheter, hans evne til å skape sjanser og assistere andre spillere, hans fart og hans styrke, skryter Howe.

Manageren er selv regnet for å være en av hovedingrediensene i klubbens suksess og deres evne til å mobilisere solide sesonger i et selskap som de i løpet av sine første 125 år bare hadde kunnet drømme om, og Howe er tydelig på at signeringen av King sommeren for snart fem år siden er en viktig delgrunn til hvorfor det har lyktes.

– Han har en slik blanding av forskjellige egenskaper som vi trenger at han har vært fullstendig fremragende siden vi signerte ham, sier Howe om den norske stjernen som nylig ble tobarnsfar.

Hangeland er ikke overrasket

Brede Hangeland mener managerens ros overfor King er fortjent, og nordmannens suksess på engelsk fotballs øverste nivå øverste nivå har heller ikke kommet som noe sjokk på ham.

– Det er lett å si seg enig med Eddie Howe i beskrivelsen av King. Jeg er ikke overrasket i det hele tatt. Han har en fysikk som passer perfekt i Premier League. Der mange norske spillere faller igjennom på fysikken, har King en fysikk som også på PL-nivået er imponerende. Så har Joshua King også modnet som person med tiden, og fremstår nå som en stabil lagspiller som kjenner rollen og kravene, sier TV 2s fotballekspert.

Han var selv Premier League-spiller i årene King slo gjennom i yngre avdelinger i Manchester United og etterhvert lagkamerat med ham på det norske A-landslaget. Han tror Howes påvirkning har vært essensiell overfor spissen.

– Fysisk kapasitet har King alltid hatt, men han har åpenbart blitt klart bedre taktisk med alderen og har hatt godt av å jobbe med Eddie Howe over tid. I tillegg har det vært avgjørende for King å finne frem til en livsstil og en treningshverdag som gjør at han unngår for mange muskelskader, sier Hangeland.

Har litt med skader denne sesongen, men opplevd en stor opptur

King har giganten Steve Cook foran seg på listen over kamper for Bournemuth på øverste nivå (161 mot Kings 154), noe skadeproblemene denne sesongen blant annet har skylden for. På de fire første sesongene stod han kun over til sammen 17 kamper, mens han denne sesongen har vært ute i over en tredel (ti av 29).

Det har også muligens vært utslagsgivende for Bournemouths poengsanking, og før coronapandemien satte en stopper for den aktive Premier League-fotballen lå King og lagkameratene under streken, dog kun slått på målforskjell av to andre lag.

Ett av høydepunktene til Howe i hans managerkarriere for klubben er imidlertid fra denne sesongen, og 1-0-triumfen over Manchester United i november. På oppdrag fra Premier League lanserer han nemlig sine fem favorittkamper, og trekker blant annet frem denne der King ble matchvinner med en lekker scoring.

– Denne dagen synes jeg han var veldig, veldig god. Han ledet linjen vår veldig bra, og jeg er veldig fornøyd med at han scoret det målet, forteller Howe, som også trekker frem nettopp dette oppgjøret som et bevis på potensialet i laget selv i en sesong der de har slitt.

Ni kamper gjenstår altså av sesongen, og Hangeland er spent på å se hvordan laget med det åpenbart høye toppnivået vil klare seg når den svært spennende bunnstriden i Premier League en gang kommer i gang igjen.

– Det blir en knokkelkamp om poengene helt til runde 38. Bournemouth har sett bedre ut etter omleggingen til 4-3-3 i februar, men nå handler det om resultater, ikke prestasjoner, avslutter TV 2s ekspert.

Se blant annet Bournemouth-fokus i søndagens PL-sending fra 16.30 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!