Psykolog: – Disse parene er i faresonen under pandemien

SKAVLAN + 1 (TV 2): Psykolog Esther Perel mener at dagens situasjon vil skape både «baby boom» og brudd – og at noen er mer utsatt enn andre.

Livet er ikke som normalt på grunn av koronaviruset som herjer over hele verden. Mange er i isolasjon eller karantene, og de aller fleste tilbringer uansett mer tid hjemme.

For de som er i parforhold kan dagens situasjon få dramatiske følger, mener psykolog Esther Perel, som er blitt verdenskjent for sine bøker om forhold og sex.

I Fredrik Skavlans nye intervjuserie «SKAVLAN + 1» sier Perel at katastrofer skaper fortgang i forhold – på godt og vondt.

– Jeg mener at katastrofer, og i dette tilfellet begrensningene som følger med katastrofen, alltid fungerer som en akselerator for forholdet. Vi lever med en følelse av dødelighet rundt oss. Ikke bare en fysisk tolkning av død, men tapet av den verden vi kjente, tapet av planer, tapet av virkeligheten som vi kjente den, forklarer psykologen.

– Når man har følelsen av av livet er kort, så kan det ta oss i to retninger. Enten «livet er kort, la oss flytte sammen og få barn» og til og med «la oss gifte oss», eller «livet er kort. Jeg har ventet lenge nok. Jeg er ferdig med dette. Så fort dørene åpner seg, går jeg ut og kommer aldri tilbake», fortsetter hun.

KJENDISPSYKOLOG: Esther Perel, her under en innovasjonskonferanse i Munchen. Foto: Andreas Gebert / Picture Allianc
KJENDISPSYKOLOG: Esther Perel, her under en innovasjonskonferanse i Munchen. Foto: Andreas Gebert / Picture Allianc

– Så du spår en «baby boom» etter dette?

– Ja. Og en økning i antall skilsmisser. Begge deler!

Se «SKAVLAN + 1» fredag etter 21-nyhetene på TV 2 Nyhetskanalen eller på TV 2 Sumo.

– Noen personlighetstyper er i faresonen

Perel mener at mennesker kan deles inn i to grupper når det kommer til hvordan man håndterer situasjoner som den pågående pandemien.

– Noen av oss takler dette ved å tenke «jeg klarer dette. Det er i mine hender», mens andre takler det på en mer fatalistisk måte, at man vet at dårlige ting vil skje og at man er i en super-vaktsom tilstand.

– Det som ikke fungerer er når folk med to ulike måter å takle ting på, vender seg mot hverandre.
Esther Perel

– Når disse to måtene å takle situasjoner på gir rom til hverandre og hjelper hverandre, som at den ene går ut og kjøper alt som trengs mens den andre sier «hør da, vi er ikke i en bunker ennå, dette er fortsatt hjemmet vårt», da vet du at det finnes en forståelse for ulikhetene der.

Det er når de to personlighetstypene ikke klarer å møte hverandre med forståelse at det kan få negative konsekvenser.

– Det som ikke fungerer er når folk med to ulike måter å takle ting på vender seg mot hverandre. Det som skjer er at man begynner å klandre den andre, se den andre som en trussel, og det er da det begynner å rakne på ordentlig, sier Perel.

Mer tid til å granske den andre

Mer tid hjemme – som for noen også inkluderer hjemmekontor – kan ifølge psykologen by på enda en utfordring for par:

– Vanligvis når klokka er ni, så har begge to dratt hjemmefra, eller én har dratt og den andre er endelig alene. Da har vi flere timer av dagen hvor vi ser på verden. Nå ser vi bare på hverandre. Vi har da to valg, vi kan enten kritisere den andre og pirke på den, «hvorfor gjør du det på denne måten?», «du lot denne stå ute igjen, jeg sa at du skulle rydde det på en annen måte og det vet du», man pirker og pirker.

Perels råd er å gå i motsatt retning og heller legge merke til det positive partneren gjør, samtidig som man tenker over hvordan man uttrykker sin takknemlighet.

– I stedet for å si «hvorfor gjør du det på denne måten?» kan du prøve å legge merke til alle tingene den andre personen gjør og si «takk». Ikke bare «takk for at du gjør dette», men «takk for at du plukket opp skoen min, det var omtenksomt av deg». I stedet for å bare legge merke til gesten, legger du merke til intensjonen som er karakteren til personen. Og når man snakker til folk på den måten vil man føle seg mer verdsatt og få lyst til å gjøre mer.

Se hele intervjuet med Esther Perel i «SKAVLAN + 1» fredag etter 21-nyhetene på TV 2 Nyhetskanalen. Se alt fra «SKAVLAN» her.