FIKK VERDIFULL GAVE: Ronny Strømnes fra Coop Svalbard overrekker gratis hundemat til Audun Salte i Svalbard Husky
FIKK VERDIFULL GAVE: Ronny Strømnes fra Coop Svalbard overrekker gratis hundemat til Audun Salte i Svalbard Husky Foto: Dan Celius

fikk 870 kilo med hundemat i gave:

– Jeg blir varm om hjertet

BODØ (TV 2): De som driver hundesafari på Svalbard har ingen turister og null inntekter, men denne uken landet et fly med en gave som betyr enormt mye for 580 hunder.

I forrige uke ble det kjent at regjeringen ikke godkjente at hundemat var faste uunngåelige kostnader og at dette ikke skulle kompenseres.

Dette førte til et enorm engasjement landet rundt.

Svalbard er stengt, og en av de mange firmaene som som står helt uten inntekt og i fare for å måtte avlive hundene sine, var reiselivsbedriften Svalbard Husky.

Reportasje gjorde inntrykk

To bedrifter som reagerte etter en reportasje på TV 2 nyhetene fredag i forrige uke var Coop Norge og Posten.

– Coop Norge hadde 870 kilo med hundemat på lager som går ut på dato i mai. De tok kontakt med oss her på Coop Svalbard, og dermed skjedde ting veldig raskt, forteller Ronny Strømnes, administrerende direktør i Coop Svalbard.

– Jeg synes det er et godt tiltak og er glad for at Coop Norge reagerte på reportasjen som ble vist på TV 2 Nyhetene i forrige uke, forteller han.

Strømnes er også styreleder i Visit Svalbard, og han ble svært overrasket over at hundemat ikke var en del av de faste og uunngåelige kostnadene som regjeringen dekker.

– Hundegårdene på Svalbard har foreløpig ikke fått tilsagn om støtte til fôr fra de ulike dyrevelferdspakkene som ble lansert av regjeringen på mandag, sier Strømnes.

MAT: Her fordeles 870 kilo med hundemat. Foto: Dan Celius
MAT: Her fordeles 870 kilo med hundemat. Foto: Dan Celius

Tidligere denne uken mottok han en verdifull last med åtte paller med hundemat fra fastlandet.

– Vi fikk dette hundefôret av Coop Norge og Posten fraktet det gratis opp til Svalbard tirsdag kveld. Dette betyr at vi fordeler dette på de fem aktørene som driver med hunder her i Longyearbyen, med totalt 580 hunder, sier Strømnes.

Hundemat for 70.000

– Dette fordeles i forhold til hvor mange hunder hver enkelt hundegård har. Dette gjør vi for å hjelpe disse aktivitetsleverandørene som ikke fikk gjennomslag for sitt kostnadsbilde i første omgang av de tilskuddsordningene som er lansert fra regjeringen, sier Strømnes.

Hundematen inneholder biff og ris. I tillegg kom det også annet kjøtt som kan blandes ut med den maten selskapene har fra før.

– Dette er hundemat for nærmere 70.000 kroner, og blir nok et kjærkommet tilskudd når man ikke har inntekt fra turistene som ikke får komme til øya på en stund, forteller han.

Svalbard husky har 114 hunder og brukte i fjor over 600.000 kroner på hundemat, men uten ei krone i inntekt fra 15. mars ble det vanskelig.

Etter flere tunge investeringer lå alt til rette for å ta med turister fra hele verden med på hundesafari, men over natten kom koronapandemien til Norge og det ble bom stopp.

MATSLEDE: - Dette holder en liten periode for hundegårdene, sier Ronny Strømnes i Coop Svalbard Foto: Dan Celius
MATSLEDE: - Dette holder en liten periode for hundegårdene, sier Ronny Strømnes i Coop Svalbard Foto: Dan Celius

Folk fra hele Norge har donert penger til bedriften, og denne uken kom det også mange sekker med hundemat til gården.

Det gjør inntrykk.

– Responsen fra befolkningen har vært helt enorm. At folk bryr seg om bikkjene på denne måten varmer så utrolig om hjertet, sier Audun Salte, driver av Svalbard Husky.

Salte sier at det er viktig å få belyst at dette er et problem som ikke bare gjelder de, men også for de andre hundegårdene på Svalbard.

– Hadde det ikke vært for private folk og Coop Norge, hadde dette sett svært mørkt ut. Dette betyr enormt mye, sier Salte.

Inne foran hundegården står det en pall med hundemat.

– Det betyr mye for lokalsamfunnet her oppe, og det er hyggelig å kunne bidra, sier Ronny Strømnes i Coop Svalbard.

–Jeg er i kjempehumør

Det er vemodig å se at det ikke er en eneste turist på øya.

Av en arbeidsstokk på 10 ansatte er 8 permitterte. Han og kona er også permitterte, og nå gjelder det å overleve denne sesongen.

– Har vi bikkjer, har vi en bedrift. Uten dette har vi ingen ting, sier Audun Salte.

Opplevelsebedriften Green Dog er en av de største driverne av hundesledeturer og har 270 hunder, og de bruker 150 kilo mat om dagen.

– Selskapene er super glade og synes dette er helt fantastisk. De er glade for at vi kan bidra på denne måten, og vi tror dette kommer godt med hos alle hundegårdene på Svalbard, sier Ronny Strømnes, administrerende direktør i Coop Svalbard.

Audun Salte kan igjen smile.

– Jeg er i kjempehumør og hvis bikkjene mine har det bra, så er jeg i hundre, sier Audun Salte.